Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Chodí k nám prakticky denně soused. Je mu 6, stejně starý jako jedno z našich dětí. Že se nikoho na nic neptá už jsem si zvykla. Ale že mi šestileté cizí dítě bude ustavičně něco ničit, škodit a nabádat k tomu mé děti, z toho úplně rostu.Zakázat mu vstup na pozemek prakticky nejde, děti jsou zvyklé spolu trávit čas, zas jim nechci zakazovat kamaráda a dívat se na sebe celý život divně přes plot. Na druhou stranu, proč bych si to měla nechat líbit.
Chlapeček prostě nemá žádné mantinely v chování. Několikrát do týdne řešíme, že běhá v domě v botách, válí se špinavý v postelích, šplhá po skříních, vleze do špajzky a sní tam libovolné jídlo nebo vyloženě záškodničí, nedávno nám naházel věci z chodby ven, do bláta. Děcka se tak různě přemisťují, blbnou, přiznávám, že prvňákovi prostě nestojím celé odpoledne za zadkem jak ročnímu batoleti, takže na tohle prostor najít může. Nicméně by mě nenapadlo, že něčeho takového je šestileté dítě schopno. Jako jak si to může dovolit? Vždycky, když ho při něčem takovém přistihnu, udělám velmi důraznou přednášku, že takhle tedy NE a jestli by neposlechl, nemůže k nám chodit. On udělá vyděšený výraz a má se rychle k odchodu. A do hodiny je zpátky.
A teď otázka - co byste s takovým dělali? Rodiče ho nepotrestají. Já už toho mám plné zuby. Udělat to mé dítě, tak si to za rámeček nedá. A hlavně, jak tomu zamezit? To je pořád něco. Některé místnosti už si zamykám a přesto vymýšlí nové a nové lumpárny… Hrají si tak, že absolutně všechno v pokoji vyhází na hromadu, včetně matrací…on pak uteče a uklízí to za trest mě děti (protože se samozřejmě taky podílí, ale vím, že takhle uhozené nápady bez něj nemají).
Ty mu mas rict, ze sem uz dnes nesmi prijit.
Děkuji všem za odpovědi. Asi jsme se s některými úplně nepochopili. Já si to samozřejmě nenechám líbit, nemám problém ho nepustit apod. Spíš mi šlo o to, aby si z toho vzal ponaučení, proto trest, ne zákaz vstupu. Když asi u nich doma jsou tyhle věci považovány za normální, že jinde tedy rozhodně ne.
No asi nezbyde než nad ním budu stát a napomínat, že konkrétní věci si napraví. ![]()
Jo, všechny děti u nás musí dodržovat podobná pravidla. Spí tu často kamarádi našich dětí, moje nevlastní nebo děti z rodiny (bratranci, sestřenice) a neexistuje, že by jim tohle prošlo. Pokud by nezabralo ani to, že si vše musí uklidit, dát do pořádku a ten den jít domů, tak by holt domů kamarád nechodil. Ničit si věci nenechám ani od svých dětí ![]()
Když za hodinu přijde znovu, tak ho pustíš dovnitř?
Chápu, že to je dětí kamarád, ale chodí třeba vaše děti k němu? Pokud se kluk neumí chovat, nechala bych je hrát si jen na zahradě. A když se nebude umět chovat ani tam, tak prostě chodit nebude.
@Anonymní píše:
Děkuji všem za odpovědi. Asi jsme se s některými úplně nepochopili. Já si to samozřejmě nenechám líbit, nemám problém ho nepustit apod. Spíš mi šlo o to, aby si z toho vzal ponaučení, proto trest, ne zákaz vstupu. Když asi u nich doma jsou tyhle věci považovány za normální, že jinde tedy rozhodně ne.No asi nezbyde než nad ním budu stát a napomínat, že konkrétní věci si napraví.
Když dělá a chová se tak, jak popisuješ, tak bych ho opravdu domu nepouštěla. A po pravdě mu říct proč, že dělá neplechu a tvé děti to potom odnesou a musíte uklízet.
@ulice píše:
Jo, všechny děti u nás musí dodržovat podobná pravidla. Spí tu často kamarádi našich dětí, moje nevlastní nebo děti z rodiny (bratranci, sestřenice) a neexistuje, že by jim tohle prošlo. Pokud by nezabralo ani to, že si vše musí uklidit, dát do pořádku a ten den jít domů, tak by holt domů kamarád nechodil. Ničit si věci nenechám ani od svých dětí
My občas hlídáme dítě kamarádek od dcery, nebo k nám přijde na návštěvu vnučky kamarádka. A dcera. když je čas odchodu onoho dítěte, tak zavelí aby holky uklidily pokoj. hračky které vytahly a podobně a teprve potom vyprovodí návštěvu ze dveří. Nic proti ničemu.
Nezvi ho k sobě domu. Ani na pozemek. Že to nejde? Ale jde. Jen si měkká. Takový spratek by k nám nesměl. A jestli ještě dělá zle mezi dětmi, tak bych ho hnala. Tvé děti potřebují jiného kamaráda a ne takového spratka.
@Anonymní píše:
Děkuji všem za odpovědi. Asi jsme se s některými úplně nepochopili. Já si to samozřejmě nenechám líbit, nemám problém ho nepustit apod. Spíš mi šlo o to, aby si z toho vzal ponaučení, proto trest, ne zákaz vstupu. Když asi u nich doma jsou tyhle věci považovány za normální, že jinde tedy rozhodně ne.No asi nezbyde než nad ním budu stát a napomínat, že konkrétní věci si napraví.
No tak pokud na tohle máte čas a náladu… ![]()
Kdybych ho přistihla, rekla bych, že když škodí, nemůže k nám chodit. Vyprovodila a zamkla branku. Druhý den bych pustila, ovšem s varováním - pokud bude škodit, bude muset pryč. Kdyby to nepomohlo, zakázala bych mu chodit k nám třeba na týden. Jak jemu, tak svým dětem bych řekla, jak to je - Pepíček k nám dneska už nemůže, protože vyhazel věci z chodby. Tohle se tu nesmí.
@Anonymní píše:
Coze? Proc chces vychovavat cizi dite, nemas toho se svymi dost? ![]()
Proste bych ho dovnitr nepustila a hotovo.
@Anonymní píše:
Chodí k nám prakticky denně soused. Je mu 6, stejně starý jako jedno z našich dětí. Že se nikoho na nic neptá už jsem si zvykla. Ale že mi šestileté cizí dítě bude ustavičně něco ničit, škodit a nabádat k tomu mé děti, z toho úplně rostu.Zakázat mu vstup na pozemek prakticky nejde, děti jsou zvyklé spolu trávit čas, zas jim nechci zakazovat kamaráda a dívat se na sebe celý život divně přes plot. Na druhou stranu, proč bych si to měla nechat líbit.
Chlapeček prostě nemá žádné mantinely v chování. Několikrát do týdne řešíme, že běhá v domě v botách, válí se špinavý v postelích, šplhá po skříních, vleze do špajzky a sní tam libovolné jídlo nebo vyloženě záškodničí, nedávno nám naházel věci z chodby ven, do bláta. Děcka se tak různě přemisťují, blbnou, přiznávám, že prvňákovi prostě nestojím celé odpoledne za zadkem jak ročnímu batoleti, takže na tohle prostor najít může. Nicméně by mě nenapadlo, že něčeho takového je šestileté dítě schopno. Jako jak si to může dovolit? Vždycky, když ho při něčem takovém přistihnu, udělám velmi důraznou přednášku, že takhle tedy NE a jestli by neposlechl, nemůže k nám chodit. On udělá vyděšený výraz a má se rychle k odchodu. A do hodiny je zpátky.
A teď otázka - co byste s takovým dělali? Rodiče ho nepotrestají. Já už toho mám plné zuby. Udělat to mé dítě, tak si to za rámeček nedá. A hlavně, jak tomu zamezit? To je pořád něco. Některé místnosti už si zamykám a přesto vymýšlí nové a nové lumpárny… Hrají si tak, že absolutně všechno v pokoji vyhází na hromadu, včetně matrací…on pak uteče a uklízí to za trest mě děti (protože se samozřejmě taky podílí, ale vím, že takhle uhozené nápady bez něj nemají).
A jaky ma chlapeček rodice? Přijde mi dost zvláštní, ze rodice své šestileté dite vypustí kazdy den k sousedům a vubec se nezajímají, co tam u nich dela
. Vsak talhle nemuzes ani ty svým dětem věnovat
Takovéhle dite bych u me doma nesnesla.
@_.Emilyyy píše:
A jaky ma chlapeček rodice? Přijde mi dost zvláštní, ze rodice své šestileté dite vypustí kazdy den k sousedům a vubec se nezajímají, co tam u nich dela. Vsak talhle nemuzes ani ty svým dětem věnovatTakovéhle dite bych u me doma nesnesla.
Nejspíš takové, kvůli kterým se chová, jak se chová. ![]()
To patří sem? Já se chovám jako mimoň?
Jak se to vztahuje k tématu?