Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mladší dítě bych si jen posadila k sobě, omluvilo by se staršímu dítěti a nehráli by si spolu. Navíc když se starší pak posmívalo ![]()
A co to 3 leté může tak strašného udělat tomu staršímu
,takové akce jsou nejlepší, hlavně že si rodič odpočine..
Dokud neteče krev a nikdo nevolá o pomoc, tak to nechávám na dětech. Pokud by to uhozené dítě nebylo moje, tak bych šla k agresorovi a velmi důrazně mu z oka do oka domluvila, že se to nedělá a že pokud ještě jednou, tak si půjde sednout k nám. Výhrůžku bych při druhém výpadu okamžitě splnila.
Děkuji za reakce. Hračka nebyla ani jednoho, nevím, kdo si ji vzal první. Přetahování začalo v jiné místnosti.
Já právě přemýšlím už od víkendu, jestli jsem opravdu na své dítě tak měkká, jak tvrdil otec druhého dítěte.
@Anonymní píše:
Děkuji za reakce. Hračka nebyla ani jednoho, nevím, kdo si ji vzal první. Přetahování začalo v jiné místnosti.
Já právě přemýšlím už od víkendu, jestli jsem opravdu na své dítě tak měkká, jak tvrdil otec druhého dítěte.
a proč by měl tvoje dítě vychovávat někdo druhý? jestli záměrně neubližuje druhým, tak bych řekla pánovi, ať se stará o sebe.
Otec toho staršího má torchu učit, že je školák a netahá se s batoletem
a už vůbec se neposmívá a nepošklebuje…
Čemu se ten starší směje? Tomu, že mladší bylo potrestáno, i když to starší to bouchnutí od mladšího ani necítilo, nebo jak? Jde o to, jestli se vysmívá sourozenci, nebo tobě. Já bych tyto dvě situace řešila různým způsobem.
Jinak jako ostatní, nevidím smysl v tom, že bouchám dítě, aby nebouchalo ![]()
Plácání přes ruku nebo zadek je občas k ničemu bývá to pak ještě horší. Pěkně vysvětlit dětem že se to nedělá a tatínek by měl hlavně také reagovat.
A jsou to teda sourozenci, nebo ne? ![]()
nepsala jsi sem náhodou nedávno už jednu diskusi (kde je problém se starším dítětem z prvního manželství partnera, kdy se mladší nemůže staršího ani dotknout a div ani promluvit, aniž by bylo zle?).
Za mě, staršímu bych vyčinila, jestli je potřeba se s mladším tahat o hračku, mladšímu vyčinila, že nemůže staršího krajcvaj bouchat a když se mu něco nelíbí, musí to říct (adekvátně věku, samozřejmě) a že jestli se neumí domluvit, tak tu věc nebude mít ani jeden, nehledě na viníka (neposazovat sebe do role soudce, když nevíš, co se stalo).
Já tyhle bojůvky řeším často s mým šestiletým a čtyřletým synem mé nej kamarádky, takže speciálně tuhle situaci sem řešila už x-krát (mladší donedávna špatně mluvil, tak to bylo komplikovanější) ![]()
Teď co se rozmluvil, tak už jsou v pohodě ![]()
@Anonymní píše:
Holky, mladší dítě je moje, normálně taky neplácám, ale otec staršího dítěte po mně dost vyjížděl, nevydržela jsem s nervama.
Ale i poté jsem zbytek akce poslouchala, jak by mělo moje dítě pořádně dostat.
Zakl.
a otec druhého dítěte je otec i toho mladšího?
Jo, tyhle boje moje děti X tvoje děti ![]()
@Mar__tanka1983 ne, nejedná se o sourozence.
Nedělám si iluze o svém dítěti, umí být pořádně divoké. Klidně mohl on sebrat hračku staršímu.
Kamarádka mi právě taky říkala, že nejlepší je, když si to děti vyříkaji mezi sebou.
Ale ona má 2 starší děti, tak je asi na boje zvyklá.
@Anonymní píše:
Jestli jsi „měkká“ nebo jaká, to je celkem vedlejší.
Především jsi bohužel zřejmě dost ovlivnitelná a závislá na mínění okolí - protože ses nechala druhým rodičem nesmyslně vyprovokovat k úplně zbytečné a neefektivní reakci vůči svému dítěti.
Anonymní, asi mimo téma, ale takových situaci jsem zažila dost s našimi kluky a jiní známí a nebo celkově okolo a víš co.. Většinou to bylo otočené tak, že když přišel takový starší kluk, tak ještě dostal čočku, co vyvádí, že velký je na to dost..
A možná je to i jinak, možná mu bylo trapně, žte 7 letý školák přiběhne, že mu 3 letý něco vzal.. Ti tatínkové jsou takoví, že si mylsí o svých synech..
@Anonymní píše:
A co jsi tedy jako mela delat?
Ja tedy take obcas syna pres ruku placnu, ale tady by mi prislo to placnuti i skoro zbytecne, pokud by to neudelal ponekolikate.