Výchovná předsevzetí

187
26.1.18 09:53

výchovná předsevzetí

Toto téma zakládám pro zábavu a inspiraci.

Máme tu konec ledna, prvního měsíce, kdy se spousta z nás snaží žít jinak a lépe, nefutrovat se sušenkami, nepít, cvičit a tak dále. Je to taky doba, kdy dochází k prvním prohřeškům proti našim dobře míněným rozhodnutím.

Tak by mě zajímalo, jestli jste si dávaly i nějaká předsevzetí ohledně dětí a jejich výchovy?

Já si pořád říkám, že nebudu ječet, budu vlídná, ale důsledná, žádný mobil u jídla, konečně naučit na ten zatracený nočník. No, realita je jiná.

Já se budu snažit tedy pouze o toto:
1. každý den přečíst synovi (2,5 r) aspoň jednu pohádku s příběhem (nejen pořád dokola prohlížet leporela s autíčky)
2. nebýt líná a brát syna pravidelně na cvičení
3. být hodná, ale důsledná
4. nebýt líná vařit poctivě

Body 1, 2 a 4 zatím klapou, i když pohádky si teda čtu spíš pro sebe, syn to moc nevnímá a stejně se při čtení zamilovaně zaobírá autíčky. Ale říkám si, že aspoň naposlouchá spisovnou češtinu, když nic jiného.

S bodem 3 mám tradičně problém. Ječím, zakazuji, jsem rádoby drsná, ale pak vyměknu a povolím…přesně, jak se to nemá dělat:)

A co Vy? Nějaká inspirace?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9023
26.1.18 09:58

@Flinka Mě to předeším pobavilo…poněvadž tvůj bod 3, je pro mě stejný problém. Ostatní body plním i bez předsevzetí víceméně automatiky. Jen to ječení a rádoby tvrdost mi tady dělá problémy :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Verun83
26.1.18 09:59

Mám děti 2. 5r a 3r. předsevzetí okolo výchovy jsem si dala během roku snad milion. hlavně, nekřičet, řešit věci v klidu. ale nejde to. ty dva satani se snad proti mně domluvily :lol:

jinak pohádky čteme, kreslíme, modelujeme. na kroužky, mateřská centra mě neužije. nesnáším to. staršího plánuju přihlásit někam do kroužku, ale je věčně nemocný, takže by chodil tak 1× za měsíc a to mi přijde jako úplně zbytečný. tak snad od září, to budu snad chodit už i do práce a mladší do školky.

u prvního jsem měla hodně ambicí, co všechno budeme a nebudeme. s druhým to kleklo. nemám na to dost psychických sil.

hlavně se nezbláznit :lol:

• Citovat
  • Upravit
2193
26.1.18 10:05

Jsem ráda že to nemám jen já, někdy jsem na sebe vážně pyšná jak jsem tu situaci ustal, někdy mi rupnou nervy a pak večer sedím a jsem zklamaná a říkám si ta holka mě fakt nemůže mít rada

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
187
26.1.18 10:37

@alisekR, @Verun83, @kavulenka

Vidím, že jsme na tom podobně. Já už to s tím ječením popravdě vzdala. Je to blbý, ale je to tak, matka je holt cholerik:) Zase si říkám, že je z psychologického hlediska možná zdravější nechat to bouchnout, než to v sobě dusit, ty děti jsou chytrý a stejně to vycítí.

Prolistovala jsem i několik příruček na toto téma a neskutečně mě to vždycky nakrklo.

Jako snažím se samozřejmě vždycky všechno vlídně vysvětlovat, aby to naše mládě pochopilo, nicméně nakonec to často skončí buď uplatněním hrubé síly (smýkám ho za rukáv z frekventované křižovatky) nebo když nejde vyloženě o život, kolikrát radši dělám, že nic nevidím, a jen nečinně poslouchám, jak se v kuchyni sypou po zemi luštěniny všeho druhu a poslouchám zběsilé práskání šuplíků :roll:
Takže výchovná předsevzetí si už radši nedávám, jen čekám, že to období nějak překonáme a ze syna bude i tak slušný člověk :srdce: Zatím se teda jen snažím o jakž takž slušné návyky ohledně jídla, pohybu na čerstvém vzduchu (ehm, veškeré procházky skončí na prvním rohu u rušné křižovatky, kde inhalujeme zplodiny a počítáme auta…) a nějakého toho čtení. Říkám si, že to musí pro začátek stačit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Verun83
26.1.18 11:04

@Flinka já už říkám, že s našima to po dobrým nejde. všechno jim nejdřív říkám v klidu. jenže když to řeknu v klidu po desátý krát dva, tak prostě holt začnu už řvát. a to jsou potom fofry. to je hned každej ustrojenej, nebo hračky uklizený atd.

• Citovat
  • Upravit
2909
26.1.18 11:19

@Verun83 nebyt tech satanu, tak jsem nejlepsi mama na svete. Kazde rano si rikam, nebudes jecet. Obcas se mi to povede. Ale vetsinou, katastrofa. Kdyz mluvim normalnim tonem a opakuju jak bl…papusek, tak akce zadna. Jednou zarvu a uz to jede :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Verun83
26.1.18 11:28
@ejhle píše:
@Verun83 nebyt tech satanu, tak jsem nejlepsi mama na svete. Kazde rano si rikam, nebudes jecet. Obcas se mi to povede. Ale vetsinou, katastrofa. Kdyz mluvim normalnim tonem a opakuju jak bl…papusek, tak akce zadna. Jednou zarvu a uz to jede :zed:

nj, všude stejný :lol: máma mi vždycky říká, ježiš ty tak řveš. a už se jí taky párkrát podařilo na ně řádně zařvat. :lol: :lol: :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
677
26.1.18 11:46

Ono to jinak s těma detma nejde :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9023
26.1.18 12:53
@Verun83 píše:
@Flinka já už říkám, že s našima to po dobrým nejde. všechno jim nejdřív říkám v klidu. jenže když to řeknu v klidu po desátý krát dva, tak prostě holt začnu už řvát. a to jsou potom fofry. to je hned každej ustrojenej, nebo hračky uklizený atd.

Taky mám pocit, že míra zničených hlasivek je u nalévého opakování 50 x stejná, jako u jednoho pádného zařvání doplněného metající blesky z mých očí. :mrgreen: :mrgreen:
Taky pak jedou jak fretky, protože máma má v sobě tajfun :lol: Jinak jsem taky milující maminka, co nyná, mazlí, tahá, nosí i tu už 30 kilovou, šmudlí a vše okolo. :srdce:
V tom udržování pohybu dětí jsem poctivá…procházky, plavání, vožení na tréning plavání, lyžování…popravdě lyže nemůžu už ani vidět, každý víkend od Vánoc na sjezdovce…a už mě od neděle bolí kolínko :oops: A to mě ještě větší dítě buzeruje, že jezdím pomalu…že ona fičí a já se flákám :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9023
26.1.18 12:55
@Verun83 píše:
nj, všude stejný :lol: máma mi vždycky říká, ježiš ty tak řveš. a už se jí taky párkrát podařilo na ně řádně zařvat. :lol: :lol: :mrgreen:

Jo to taky poslouchám, že prej budou ořvaný…přitom oni nejvíc zlobí u našich :mrgreen: tak je musím nějak zkrotit, páč pak mi zas řekne, že jsou rozívený :zed: A ona na nás na děti taky pěkně ječela :mrgreen: akorát si to už asi nepamatuje. Když přijede ségra, tak jí podobné konkrétní momentky rády připomínáme :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2909
26.1.18 14:06

@alisekR ty jo. Ty uz ficis. Ja litam jak blbec po kopci a jenom rvu spicky k sobe, paty, kolinka, utiram nudle a zvedam ze zeme :roll: dojdeme ze svahu a jsem urvana jak boruvka :roll: zase plavecky trening si uzivam. Satane odevzdam trenerce a jdu si taky zaplavat. No a pak je tady jeste atletika a dalsi trening ma i to mladsi satane…decka by nejradeji na trening nekolikrat za den a cely tyden…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9023
26.1.18 14:19
@ejhle píše:
@alisekR ty jo. Ty uz ficis. Ja litam jak blbec po kopci a jenom rvu spicky k sobe, paty, kolinka, utiram nudle a zvedam ze zeme :roll: dojdeme ze svahu a jsem urvana jak boruvka :roll: zase plavecky trening si uzivam. Satane odevzdam trenerce a jdu si taky zaplavat. No a pak je tady jeste atletika a dalsi trening ma i to mladsi satane…decka by nejradeji na trening nekolikrat za den a cely tyden…

Neboj, fáze…dítě lyžuje samo a vidím ho na sjezdovce jednou za půl hodiny, protože se míjíme je fajn a dočkáš se. Naší je čerstvých 7 let a jezdí jak ďábel. Menší zatím nelyžuje, až příští rok. My si tedy platili instruktora, aby jí to naučil, rychle, účelně a efektivně, drahé, ale nelitujem jediné koruny. My bychom jí to tak nenaučili, jako profík.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2909
26.1.18 14:32

@alisekR nas satan ma pet a pul. Lektora mame samo taky. Vzdy ma zaplacenou hodinu. Jenomze, ta nase vobluda je strasna gramla. A hlavne, po vyuce s trenerem si da pauzu a pak chce na svah zase. Jako jo. Uz se to blizi k momentu, kdy si i ja stoupnu na lyze a zacneme pomalinku jezdit vedle sebe. No a pristi rok zacne jezdit i to mladsi satane. Takze zase nic…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1769
26.1.18 14:43

Předsevzetí si dávám několikrát denně. Nekřičet, být důsledná u jídla, být důsledná u vseho. Nechce si mýt ruce-nikdy, nechce jíst v sedě-jen s pohádkou, nechce jít ven, pak nechce jít domů. Nechce jíst nic než sůši. Daří se mi to spíš jakože nedaří. Většinou se rozcilim a pak už na to nemám nervy a vzdám to. Kolikrát, když se zklidním, cítím, jak mě bolí v krku po tom řevu. Ach jo, je mi pak ze sebe zle, kolikrát se mu i omluvim a slibim, že už budu hodná :D. Ale lepší se to. Občas se mi to aspoň tak zda. Jen ty ruce si ani za boha neumyje. Pořád mu je musím drhnout ubrouskama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí