Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj holky, taky mame bohuzel problem s kojenim a pomalu uz nevim, co dal vymyslet, aby se to zlomilo. Hned ze zacatku chci rict, ze kdyz nas pousteli po porodu, maly sal krasne, vsichni nas chvalili, jak nam to spolu jde. Zadny problem z jeho strany ani z me co se tyce technik a poloh udajne nebyl, ani kdyz se na nas prisla podivat zdravotni asistentka den po propusteni doma. Sice nam rekli, ze by mohl mit problemy, protoze ma vetsi uzdicku pod jazykem, ale slo mu to i tak. Maly at ztratil kolik chtel, mel porodni vahu za pet dnu zpatky. Kazdopadne moje prsa, lepe receno bradavky snasely kojeni, navzdory udajne dobre technice, hodne spatne a uz po dvou trech dnech jsem zacala vazne trpet, byly popraskane, kolikrat krvave a mezi kojenim se nestihly hojit ani pomoci masticek a kdyz jsem nekolik kojeni probrecela, vyhnala jsem se slzami v ocich pritele pro sunar.. Byla jsem vazne zoufala. Kdyz se maly najedl a uklidnil a tim jsem se trochu sklidnila i ja, sebrala jsem se a sla si koupit kloboucky a manualni pumpu na odsavani. Kloboucky maly moc nemusel a moje jeste nezahojene bradavky je taky nesnasely o nic lip, ale odsavat pomoci pumpy uz bylo mensi zlo. Nebylo to nic prijemneho, ale mohla jsem aspon odsavat v klidu, kdyz uz to bolelo, prestala jsem… Maly pil moje mleko z lahvicek a za nejakou dobu si timhle moje prsa na sani (ikdyz trochu jineho typu) zvykla, takze jsem zacala zase pomalu kojit rovnou z prsa. V te dobe jsem mela mleka jeste opravdu hodne, dokazala jsem si na jeden „zatah“ odsat i 100-150ml z jednoho! A tudiz tusim, ze i malemu se pilo bez problemu, kdyz mlicko teklo samo. Ted je ale vse jinak. Maly ma 7 tydnu a nenakoji se bez problemu. Nekdy ho prilozím a pije 20-30 min vkuse bez jedineho pusteni. Tohle se ale povede tak jednou z 15 krmeni.
Vetsinou je to tak, ze se prisaje, pije 5-10 min, nekdy, opravdu nekdy 15 min vkuse a pak se zase pousti. Prisaje, pusti, prisaje a zase pusti. Vzdycky kdyz se pusti zase to prso hleda, takze pit chce. Nekdy se mi takhle pousti od uplneho zacatku. Zkousela jsem znovu odstrikavat, ale to mi uz hrozne trva a uz vubec neodstrikam tolik, co predtim. Ted tak okolo 30-70ml z obou prsou, kdyz se zadari tak 100ml ale to jen vyjimecne. A to fakt musim pit nonstop. Myslela jsem, ze je to spurt a ze jen chce vice a ze se to za par dnu srovna. Zkouselajsem nahrivani, jist vice, pit vice, prikladat casto, pit pred kojenim teple, všecky takove ty rady. Ted jsem si objednala caje, tak zkusim jeste tohle. Ale da se rict, ze uz nevim, co jeste vyzkouset. Mam pocit, ze jsem si na tohle zadelala uz ze zacatku, ze jakmile prestane malemu tect mliko lehce, je liny sat a tak se odpoji. Ale nekdy vazne dokaze pit v kuse, tak nevim. Davam ho behem kojeni odrihnout, nekdy kdyz se moc krouti, tak i vyprdet do jeho oblibene pozice a pak pokracujem, nekdy to mensi efekt ma, nekdy ne. Ted je to tak, ze napul kojime a napul davame sunar, nekdy kdyz odsaju jeste neco, tak z lahve moje. Ale bojim se, ze ztracim timhle mleko, nebo ze se mi maly postupne odstavi a uz nevim, jak bych to resila. Beru to hodne osobne, pripada mi, ze nejsem schopna nakrmit sve dite svym mlekem a ze jsem si to sama podelala. Pritel si ze me udelal dvakrat srandu, kdyz jsem mu rekla, kolik maly zatim pribral, rekl mi, ze to ma z „jeho“ sunaru a ne z mojeho mleka, ze moje mlicko uz mu nechutna, ze mu chutna tatkuv sunar. Nemyslel to spatne, netusil, jak si to beru, ale po tehle vete jsem se malem slozila. Dneska jsem si uz po nekolikate pobrecela do polstare a tak se vas ptam, jestli mate nejakou radu, co jeste muzu vyzkouset a nebo co byste delaly vy?! Jestli je jeste nejaka nadeje to spravit
Dekuju
Měli jsme něco podobného. štěpík je stejně starý jako tvůj malý… podle všeho, c o píšeš se začne pouštět, když má dost, 15 min bohatě stačí k tomu, aby se najedl. můj je najedený během 5 ti minut, pak se začne pouštět a pořád jakoby hledta, mele hlavičkou sem a tam.. a pobrekává..s tačí mu už nedat, nechat ho odříhnout a je normálně klid…
Jo apřestaň to úplně řešit, buď hlavně v klidu, prostě koj a když se začne pouštět, nech ho a a´ž se přihlásí znovu, klidně nakoj a takhle to pomohlo u nás…a sunar zaho´d, mléka máš dost…a po každém kojení prsa osušit, nechat zaschnout kapku mléka a pak namzat purelanem nebo bepanthenem.. a hodně je větrej, na doma nenos ty prsní vložky…
Ahoj, mám dvojčata, jsou jim 3 měsíce o jsou plně kojený.
Mě na podporu laktace hodně pomohl čaj pro kojící matky od Greštíka.
Taky jsem měla období, kdy jsem si myslela, že prostě nemam šanci jim vyprodukovat tolik mlíka co potřebujou, ale byl to omyl. Prostě jsem mezi krmenim musela odsávat a odsávat abych podpořila tvorbu mlíka. Byl to masakr, protože zhruba hodinu mi trvalo holky přebalit a nakrmit (každé trvalo minimálně půl hodiny, než se nakojila, kojení naráz moc nešlo), další hodinu jsem odsávala a další hodinu jsem měla pro sebe (spánek, jídlo atd.. ) takže jsem byla fakt vyřízená. Ale efekt se dostavil do 2 dnů a produkce mlíka se mi zvedla.(v porodnici mi dali přezdívku mlíkárna, protože laktace se mi pak rozjela tak, že bych uživila ještě třetí mimino). ![]()
Pak se to začlo zlepšovat, holkám stačilo 20 minut aby si vytáhly co potřebujou, nicméně se to neobešlo bez několikerého pustění a čučení na všechno možné okolo. Protože jsem neměla doma váhu, absolutně jsem netušila, kolik si vezmou, jestli jim to stačí nebo ne - no a po 14 dnech když jsem šla k doktorce, která mi je převážila mi sdělila, že se přežíraj, že bych je měla v tom pití trochu krotit, protože přibraly během těch 14 dnů 600 gramů.
No a teď jim při kojení stačí necelých 10 minut, pijou jak divý…
tak to nevzdávej, odstávej, prikládej a uvidíš, výsledky se určitě dostaví.
Uplne jako bys popisovala situaci u nas. Akorat, ze ja pořád jen plně kojim, bez UM. Ale jinak naprosto stejné, malý pije ze začátku na plno, ale pak se začne odtahovat, samozřejmě s mojí bradou v pěšině, takze to pekelně bolí, kdyz to tak dělá treba 10 - 15 minut. Snažím se mu dávat malicek do koutku, aby se pustil a pak znovu pořádně prisal, ale moc to nepomáhá. Nakonec to dopadá tak, že s přestávkami kojim třeba tři čtvrtě hodiny, pak je chvilku klid, ale následně křik a pesticka v pusine. Nebo se sape po prsou manžela, pokud ho drží… ![]()
Nemám tušení, kolik toho nakonec vypije, ale asi moc ve finále ne, protože treba dneska se začal znovu ozývat ani ne po dvou hodinách…
Nas malej má 8 týdnů.
Jsem zvědavá, jestli někdo bude mít radu co s tím…
@tweedy ten věk bude souviset se spurtem, ne s tím, že by se málo napil.. náš mladej přes den taky pije často…
Zkus porodní asistentku a ta přijede když budeš kojit a třeba Ti poradí. Já se na ni taky několikrát obracela s problémy. Taky jsem pořád něco řešila s kojením a byly velké problémy, nakonec se to zvládlo a malý je teď pěkně zakulacenej
. Když se pouští a zároveň třeba i brečí, tak jsme si vyzkoušeli, že: chce si brknout, chce se mu spát, spurt, zatvrdlina-neteče mu to, bolest bříška či vše si vypil anebo jsme na ten důvod nepřišli. Může to být i změnou chuti mléka-pokud maminka jí něco s česnekem, cibulí, kořeněná jídla. Pokud by se mimi kojilo příliš často, třeba každou hodinu, tak bude mít bolení.
A přibírá Ti dobře? Máte kojeneckou váhu? My ji používali 5 měsíců, je to dobré, ale jak na tom mimi skáče, tak to ukazuje různé hodnoty a to je nanic a taky to mimi stresuje. Ale my neměli na výběr a museli ji používat, protože nám špatně přibíral.
Hlavně to chce trpělivost (to miradila doktorka, když se pouštěl a je to pravda). Mylý v té době pil teda hodinu, to bylo děsny, ale kámošce se mimi napilo za 15 min od narození, to se mi ani nechtělo věřit.
Taky pít hodně Melty, ta dělá mlíčko jako ďas. Když jsi méně kojila, dělá se méně mléka. Zkus častěji kojit, mlíčko se udělá. Bude to nějakou dobu trvat, ale neboj. A po každém kojení si ještě mlíčko odstříkat buď pryč nebo ho dát mimi vypít později, to také zvyšuje tvorbu. Nosila jsem i zachytávače mléka a pak ho krmila stříkačkou jak mláďátko. U nás šlo o každý mililitr.
Já o mlíko málem přišla, když jsem kojila přes klobouček a on si málo vypil. Měla jsem úplně prázdná prsa, protože nemasíroval pusinkou dvorec a mléko nikde. Trochu jsme přikrmovali a spravilo se to a pak jsem kolikrát nevěděla, co s hromadou mléka (hlavně v noci).
A zkoušela jsi vážit? Třeba přibírá, mlíčko mu stačí a ty se jen zbytečně nervuješ. UM bych dala jen v případě, že jde s váho dolů. Tak to nevzdávej, jsi šikovná a opravdu se snažíš ![]()
Zkus zvážit před kojením a po kojení a zjišťuj kolik ti týdně přibírá
A tak si myslím, že 10-15 minut je na nasycené až až
Můj prcek někdy pije 5 minut a někdy je schopný žužlat prso i 20 minut ![]()
@aničkakytička Nemyslim si, ze ma dost
kdyz nam to uz fakt dlouho nejde a dam mu teda lahev, vypije ji celou a hodne rychle, takze hlad urcite ma :/
@mari1912 Nevazim, nemame vahu a jeste jsme nebyli na prohlidce. Jdem az 23.1.-to mu budou presne dva mesice. Jednou jsem ho vazila jen lajcky na normalni vaze (zvazila jsem se sama a pak s nim a spocicitala jsem si kolik vazi asi on), kdyz mel presne mesic. To vazil presne o kilo vic nez po porodu. Porodni vahu mel 3300g, za ten mesic 4300g a tedka v sedmi tydnech jsem ho zvazila zase timhle zpusobem a ma 4500g. Samozrejme to neukazuje desitky gramu, jen stovky, takze je to jen vazne lajcke vazeni. Ale je to docela malo ne? Vidim na nem, ze je zdravy, ale pripada mi porad strasne droboucky a jestli takhle pomalu pribira pri mbinovane strave, jak by pribiral, kdybych ho jen kojila? :/ mam za to ze mu to kojeni urcite po 5-10 min nestaci, kdyz pak jeste zhltne 100 ml z lahve jakoby nic
![]()
No ale to je jasne, ze i zlenivi. Nemyslim, ze je problem si zsjit k dr jen tak na prevazeni. Me to primo i dr nabidl. Ma nahodou krasnou vahu. Nekoukej na tabulky, pribira a ti, ze davas UM tim si snizujes produkci. Je jedno jak dlouho kojis.
Jo a on place kdyz mu vic nedas? Ja totiz klidne i kojim po hodine a nekoukam na doporuceni.
A co si vahu koupit?
Ráno mě napadlo, čím by o mohlo být. Nám se to totiž stalo taky a já na to u nás přišla po 2 dnech a dávala to týden dohromady. Jedná se o to, že se musí dokrmovat stříkačkou, ne flaškou. Ono totiž možná nechce Tvoje mléko, protože to pomaleji teče a musí se snažit a flašku má vyzunklou za 2 minuty, ne-li dříve.
My dokrmovali 2 měsíéce stříkačkou (30-40ml na jedno kojení), pak nám doktorka poradila flašku a málem ze dne na den zůstal malý na flašce. Ještě jsem se jí ptala, aby nám nepřešel na flašku a ujišťovala mě, že ne, že už je velký. (Kamarádce takhled přešel na flašku chlapeček dokonce v 8 měsících, když mu dávala v létě vodu z flašky a ne hrníčku na učení, ale to už zase tak nevadilo).
On si totiž pil cca 30 min jako vždy, ale vypil si najednou jen 20-30 ml. Protože věděl, že dostane flašku. Miminko není hloupé a hned na to přijde. Zdálo se, že pije, ale asi jen dundal. Takže ač mě kojení příšerně bolelo, tak jsem ho během jednoho kojení přikládala k pravému, pak k levému, k pravému, k levému, k pravému a dostala jsem do něj třeba 80 ml a trošku dokrmila.
A to podotýkám, že jsme nejprve k doktorce chodili ob 3 dny a pak každý týden na převážení do 2 měsíců. Když je problém, musí se k doktorce častěji.
Krmení stříkačkou:
Umyté ruce, dá se mu prst na patro a jak začne sát, pomaličku stříkat stříkačkou do koutku miminka ohřáté mléko nebo UM. Když sát přestane, tak taky přestat. Musí mít pocit, že pije jakoby z prsa. I když se tolik nesnaží.
@mari1912 tak tak, já taky kojím jne podle potřeby mimnka avyhovuje..
@Wink tohle měření an váze je ale šíííleně nepřesné, a hlavně děti rostou skokově, mě malej přibral jednou za 14 dní 600 g a za dlaších třeba jen 200. to nic nevypovídá,, a hlavně, flaška opravdu kazí sání, z flašky zapojují úplně jiné svaly, než při sání z prsa…prso musí natáhnout až do zadu na patro, kdežto z lahve pijí jakoby ve předu a to pak aplikují na bradavku, ketrou tím mordujou a ještě jim to moc neteče… já bych po každém pouštění dala odříhnout a počkala, až se zase ozve.. budeš ze začátku kojit třeba častěji, a el on se rozpije a tobě se tím pásem udělá více mlíka…
Tak nevim holky, dneska v noci jsem ho zase nakojila plně a rovnou dvakrát po sobě. U prvního trochu protestoval, ale nakonec to „vzdal“ a uz jen sál pomaloucku. Nakonec z toho bylo pul hodinky u prsu. Za dvě a pul hodky zkoušíme prso znova a 15 min sani téměř bez problému. Pak si zas hezky usnul. Tak nevim jestli se mu někdy proste chce a podruhe nema trpělivost. Uvidíme co bude pres den ![]()