Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj mamči,myslíte,že se dá poznat budoucí povaha u ročního dítěte?Máme takové „trápení“-malej nemá rád doktory a plavání,a mezi lidmi-dětmi svého věku pobekává až řve.Doma mě má rád na očích,stačí,abych zašla do vedlejší místnosti a už řve.Pochopila bych separační úzkost,ale v roce?
Když si ho pak vezmu na klín,tak se uklidní.
myslím že to separační úzkost může být,ještě mám v živé paměti obdobné chování u syna…ale to časem přejde…
![]()
Určitě se dá poznat povaha dítěte. Ale z toho co píšeš může vyrůst, tím bych se netrápila…
Wiolla píše:
Určitě se dá poznat povaha dítěte. Ale z toho co píšeš může vyrůst, tím bych se netrápila…
Já jen,že je takovej ubejkanej,a nejvíc když se po něm něco chce ![]()
momi33 píše:Wiolla píše:Já jen,že je takovej ubejkanej,a nejvíc když se po něm něco chce
Tak jistě, určitý povahový rys to být může. Ale myslím, že správným výchovným postupem to případně trošku zmírníš… ![]()
Separaček může být i víc než jedna.My měli zatím dvě
Druhou v 2,5letech.A jak dlouho to dělá?nebo je takový pořád?
verenika píše:
Separaček může být i víc než jedna.My měli zatím dvěDruhou v 2,5letech.A jak dlouho to dělá?nebo je takový pořád?
Ahoj,já mám pocit,že je takový pořád…snažím se,aby na mě nevisel,nechávám ho,aby se zabavil sám,jen na něj dohlížím.Ale on po chvilce přileze,a bejká…když jsme chodili na prev. prohlídky,tak dotorce nic nepředvedl,jen ležel a pobekával.Tak jsme pádili na rehab.,na neurologii,a tam jen řekli,že je trochu línej.Doma leze jako vzteklej,chodí okolo nábytku,ale mezi lidma jen sedí a pobekává…
Momi-ahojky,třeba je to jen takový období,snažila bych se ho brát mezi děti a uvidíš,že se to časem zlomí ![]()
A chodíš někdy ty pryč z domu bez prcka?Aby byl s někým jiným než jen s tebou?
verenika píše:
Momi-ahojky,třeba je to jen takový období,snažila bych se ho brát mezi děti a uvidíš,že se to časem zlomíA chodíš někdy ty pryč z domu bez prcka?Aby byl s někým jiným než jen s tebou?
Chodím skoro každej večer cvičit,když odcházím,tak je ještě vzhůru,a manžel,když přijde z práce,tak si ho bere,a je s ním,já si jdu oddychnout k pc nebo knížce ![]()
momi33 píše:verenika píše:Chodím skoro každej večer cvičit,když odcházím,tak je ještě vzhůru,a manžel,když přijde z práce,tak si ho bere,a je s ním,já si jdu oddychnout k pc nebo knížce
Momi-ahojky,třeba je to jen takový období,snažila bych se ho brát mezi děti a uvidíš,že se to časem zlomíA chodíš někdy ty pryč z domu bez prcka?Aby byl s někým jiným než jen s tebou?
Tý jo,to se máš
Některé dítě je prostě mamánek víc některé míň.A jak jsem pochopila jěště sám nechodí?
verenika píše:momi33 píše:Tý jo,to se mášverenika píše:Chodím skoro každej večer cvičit,když odcházím,tak je ještě vzhůru,a manžel,když přijde z práce,tak si ho bere,a je s ním,já si jdu oddychnout k pc nebo knížce
Některé dítě je prostě mamánek víc některé míň.A jak jsem pochopila jěště sám nechodí?
verenika píše:momi33 píše:Tý jo,to se mášverenika píše:Chodím skoro každej večer cvičit,když odcházím,tak je ještě vzhůru,a manžel,když přijde z práce,tak si ho bere,a je s ním,já si jdu oddychnout k pc nebo knížce
Obchází dobře nábytek,ale bez opory ještě ne.Jinak se postaví všude.
noo my si prožili úžasnou separačku v sedmi letech, když jel mladej poprvé na sportovní soustředění sám ..to byly denně stejskací telefony … Já myslím, že každá separačka je prostě vyjádření dítěte , že se ted zrovna necítí bezpečně a potřebuje jistotu - v mámě , tátovi.
Jinak povaha ..no už v roce se to pozná. Starší - ted 13 byl jinej než ten malinkej-16měs co ho ted mám… i v roce byl už poznat rozdíl.
takže jo něco už člověk vypozoruje si myslím.