Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@K4rink4 píše:
Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat. tatinek si bere malou co 14 dnu. Když ma byt mala u otce na vikend, a nakonec zjistim že spala u babičky a ještě mimo bydliště otce, neni otec povinen mi zdělit kde mala bude na noc? Neni mi moc přijemne zjistit, že me ditě bylo s někym jinym, a uplně jinde a ja o tom nevěděla. Jen mě zajima jestli tohle smi či ně. Budu moc rada za odpovědi
děkuji (omouvam se za chyby)
Chapu tve obavy a stres, ze dcera neni s tebou a ty nevis kde je, s kym je a jak se ma. Jestli se ji styska, jestli nebreci apod. To asi zname vsechny ty obavy o nase deti. Ale skutecne otec neni povinen te informovat o vsem. Je to jen na komunikaci vas dvou, pripadne babicky, u ktere dcera byva.
@K4rink4 píše:
to jstre mě nepochopila, ja se ptala na to, jestli by mi neměl řikat že necha dceru někde jinde, ale neni sni, a neřekne mi to
Zkus se nad to povznést, i když to ze začátku bude asi těžké. Taky mi vadilo, že se o děti nestará ex, ale jeho rodiče a dneska je mi to jedno. Podstatné je, že je o děti postaráno a kdo jim dá večeři je nepodstatné. Já taky nevím, kdy a kde s nimi je, ale vím, že je od děti postaráno, tak to neřeším. Já mu taky nic neříkám. Trvalo mi to pár let, než mě to přestalo rozčilovat. ![]()
@K4rink4 píše:
nejde o to něco hlasit každy krok, jde o to, že ma mit ditě u sebe, a misto toho zjistim že byla jinde a ne s otcem.
A ty máš dceru pořád u sebe, když má být s tebou? Se prober, je to její otec. Může s ní dělat, co chce, když ji má u sebe a fakt k tomu nepotřebuje tvoje požehnání.
A jestli máš takový schízy, tak do toho na tvým místě moc nešťourám, protože jestli budeš trvat na tom, že v tu dobu má být dcera jen s otcem, tak si babička klidně zažádá o svůj vyměřený čas a ty se budeš schízovat o další víkend v měsíci víc.
A kdybyste byli spolu, tak by dítě nebylo nikdy u babičky? Je to jedná doba, kdy má tatínek dítko u sebe a pravděpodobně i jeho rodiče, dcerky babička a dědeček. Širší rodina je důležitá, taky nějak musí rozvíjet vztahy a vzhledem k tomu, že na to má otec bohužel jen dva víkendy v měsíci, nějak se to podělit musí. V normální rodině taky dítě není pořád jen s rodiči, tráví čas i s prarodiči, tetami, strýci a dalšími členy rodiny, a představ si, že dokonce chodí i do školky nebo školy, kde jsou s úplně cizími lidmi, ačkoliv v té době jsou třeba svěřeni do péče otce nebo matky nebo obou… Tak to prostě je… hrotíš to zbytečně.
Já teda nevím, ale nemá větší pravomoci ohledně dítěte ten, kdo ho má svěřené do své péče než ten, kdo si ho bere jen na některý víkend a ještě ho v podstatě hned strčí k babičce? Kdyby měli společnou péči, neřeknu ani popel. Tohle je otázka - nikoliv tvrzení. Ví to někdo? ![]()
@Kobliha51 píše:
Já teda nevím, ale nemá větší pravomoci ohledně dítěte ten, kdo ho má svěřené do své péče než ten, kdo si ho bere jen na některý víkend a ještě ho v podstatě hned strčí k babičce? Kdyby měli společnou péči, neřeknu ani popel. Tohle je otázka - nikoliv tvrzení. Ví to někdo?
Ne, nemá.
@Kobliha51 píše:
Já teda nevím, ale nemá větší pravomoci ohledně dítěte ten, kdo ho má svěřené do své péče než ten, kdo si ho bere jen na některý víkend a ještě ho v podstatě hned strčí k babičce? Kdyby měli společnou péči, neřeknu ani popel. Tohle je otázka - nikoliv tvrzení. Ví to někdo?
ne.
Jendá se o svěření do péče, ne omezení rodičovské zodpovědnosti. Takže otec nepečuje, takže matka má povinnost dítě šatit, oblékat, vařit mu, prát, žehlit, kupovat léky, docházet k lékaři. Ale jinak ostatní složky rodičovské zodpovědosti zůstavají nedostčeny, otec má stále právo rozhodovat o majetku dítěte, rozhodovat o bydlišti, škole a vzdělávání, doostávat informace o jeho zdravotním stavu, školním prospěchu…
V době styku může dělat s dítětem to samé, co matka. Jen je ten čas kratší, než čas matky.
Kdyby dítě strčil někomu úplně cizímu, tak neřeknu.. Ale tolik nadělat kvůli tomu, že dítě přespí u babičky?
Já a ségra jsme snad ani v životě u táty nespaly, když si nás měl brávat. Celý víkendy jsme trávily u babičky a nikdo z toho aféru nedělal ![]()
@Kobliha51 píše:
A kdy ho má k té babičce strčit, když ho má jen dva víkendy v měsíci? To, na co má matka celý zbytek měsíce, tedy výlety, různé další aktivity a taky styk s dalšími členy rodiny, musí on vtěsnat do 4 dnů. Babička je pro dítě taky důležitá. Kdybych spočítala, kolik moje dcerka tráví u babičky za měsíc, tak to vyjde třeba i na ty 4 dny, někdy jsem tam s ní, někdy sama. Kdyby matka dala na víkend dítě k babičce, tak nikdo neřekne ani popel, protože s nám tráví zbytek měsíce. Ale ten otec tyto možnosti nemá.
Ještě bych ale chtěla dodat, že je rozdíl mezi tím, když si malou vezme, odveze ji k babičce a v neděli před odjezdem k matce ji zase vyzvedne od babičky a odveze k matce. A mezi tím ji nevidí, protože má vlastní program. To pak opravdu není úplně v pořádku, ale spíš proto, že dítko si zkrátka nevytváří vztah s otcem. Jinak pobyt u babičky nemusí být na škodu, pokud mají pěkný vztah a dítěti se tam líbí a je tam rádo. Matka má navíc dva víkendy v měsíci volné:-), což může být taky fajn, pokud je u babičky o dítě dobře postaráno. Vždyť i matka určitě dá někdy dítě na hlídání vlastním rodičům a není to nic špatného.
@Fazulina píše:
Ještě bych ale chtěla dodat, že je rozdíl mezi tím, když si malou vezme, odveze ji k babičce a v neděli před odjezdem k matce ji zase vyzvedne od babičky a odveze k matce. A mezi tím ji nevidí, protože má vlastní program. To pak opravdu není úplně v pořádku, ale spíš proto, že dítko si zkrátka nevytváří vztah s otcem. Jinak pobyt u babičky nemusí být na škodu, pokud mají pěkný vztah a dítěti se tam líbí a je tam rádo. Matka má navíc dva víkendy v měsíci volné:-), což může být taky fajn, pokud je u babičky o dítě dobře postaráno. Vždyť i matka určitě dá někdy dítě na hlídání vlastním rodičům a není to nic špatného.
ano tak nějak jsem to myslela, že ji ma pravě ty dva vikendy v měsici, ja se pouze ptala, a nehrotim to jen se ptam, a řikam že to je nepřijemne, nic vic ani min. nerozpsala jsem třeba další věcik tomu. děkuju za odpověd ![]()
Ja se omlouvam že jsem neodpověděla mě to už nepustilo. Všem děkuji za odpovědi. A nejsem histerka a nehrotim to, jen jsem se zeptala. Nerozepsala jsem třeba dalši věci, že jsem i v kontaktu s jeho ted už ex ktera mi zdělila že se o ni nestara a jen slyšim že byla s tetou a tata byl v praci a podobně. Proto jsem se chtěla jen dozvědět jestli je todle běžné či ne
a hned na mě utočit co ja dělam nedělam neni potřeba
moc vam ale děkuji holky a hezky večer
@Fazulina píše:
A kdy ho má k té babičce strčit, když ho má jen dva víkendy v měsíci? To, na co má matka celý zbytek měsíce, tedy výlety, různé další aktivity a taky styk s dalšími členy rodiny, musí on vtěsnat do 4 dnů. Babička je pro dítě taky důležitá. Kdybych spočítala, kolik moje dcerka tráví u babičky za měsíc, tak to vyjde třeba i na ty 4 dny, někdy jsem tam s ní, někdy sama. Kdyby matka dala na víkend dítě k babičce, tak nikdo neřekne ani popel, protože s nám tráví zbytek měsíce. Ale ten otec tyto možnosti nemá.
a mala k babičce muže kdykoliv, už jsem řikala todle několikrat, že on využiva situace kdy ji ma aby si pry on mohl odpočinout že je unaveny a dalši věci, mi přijde směšné od otce. a babička se mi muže vždy ozvat. ja nebranim rodině ke styku, nejsem ta hyena jako jine matky. ba naopak. je to o komunikaci ja to vim, protio jsem se jen zeptala jestli je to běžne ![]()
@cecetka píše:
Chapu tve obavy a stres, ze dcera neni s tebou a ty nevis kde je, s kym je a jak se ma. Jestli se ji styska, jestli nebreci apod. To asi zname vsechny ty obavy o nase deti. Ale skutecne otec neni povinen te informovat o vsem. Je to jen na komunikaci vas dvou, pripadne babicky, u ktere dcera byva.
děkuji že mě chapete, ano přesně tak jak pišete. ja nechci po něm každy krok, to ne. jen když ma byt sni, sni neni, a k babičce muže kdykoliv. spiš jde o to že on sni nebyva ani sam jako otec. jen jsem se ptala na jednoduchou otazku, jo ne. stačilo moc vam děkuji ![]()