Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, jsem tu nová, tak se moc neorientuji. Mám na Vás prosbičku. Jsem ve 32tt a včera mi volal můj gyndr, že se mám ihned dostavit do ordinace
, tak jsem letěla jak blázen co se stalo a bylo mi sděleno, že mi vyšli hrůzostrašně protilátky
. Poslal mě na kontrolní odběr a jediný co mi řekl, že nesmějí růst, co nás čeká pokud by rostly mi statečně zatajil
. A teď k mému dotazu, co když furt porostou??? Co nás s mimi čeká??
Díky
a ty máš negativní Rh faktor krve?
v tom případě by protilátky v krvi znamenaly, že tvoje krev bojuje proti krvi miminka, které má pravděpodobně Rh+ krev. říká se tomu inkompatibilita Rh faktoru. nejspíš pak budou sledovat, jak prospívá mimčo a v nejhorším případě by se vylodilo dřív. taky jsem četla, že umí udělat transfuzi krve mimču i v bříšku… ale třeba to byla jen chyba v rozboru… uvidíš, jak to vyjde dál.
Nozu, jsem RH negativní a přítel pozitivní. Mě celkem zarazilo, že mi doktor nic neřekl co nás čeká pokud budou protilátky stoupat a pokud jsem už teď výsledek měla hrozný tak asi stoupat budou. Navíc, přítel přiští týden odjíždí na pár dní pryč a já se v tuto chvíli bojím být sama.
hele, uvidíš, jak to bude vypadat dál. fakt mě napadá, že někde selhala laboratoř… pochopila jsem, že je tohle tvoje první těhotenství, že? a potrat jsi neprodělala? protože při prvním těhotenství by s tím neměly být vůbec žádné problémy a po porodu ti akorát musí dát tzv. AntiD injekci, aby se ti právě tyhle protilátky nevytvořily a byla jsi v pohodě pro další těhotenství.
mám to dost nastudované, protože jsem rh- a manžel i Klárka Rh+.
kdyžtak tady je část článku z rodina.cz:
Krevní skupina a Rh-faktor se vyšetřuje během prvního prenatálního vyšetření i u všech těhotných žen. Přítomnost možných protilátek se během těhotenství vyšetřuje třikrát. Problém nastává, když je žena Rh negativní a muž Rh pozitivní. Hrozí tak nebezpečí, že dítě bude také Rh pozitivní. Co z toho vyplývá? Pokud Rh negativní matka čeká Rh pozitivní dítě, je riziko, že organizmus matky vytváří protilátky vůči krvi vlastního dítěte, tzn. organizmus matky „se nebude snášet“ s organizmem dítěte. Příčinou vzniku protilátek (izoimunizace) matky proti krvinkám plodu je průnik malého množství krvinek plodu přes placentu k matce. Toto se děje i během těhotenství, avšak množství je tak malé, že zpravidla nevede k izoimunizaci matky. Za porodu nebo za potratu je toto množství již mnohem větší a matka může být izoimunizována.
Kdysi byl tento problém častou příčinou potratů a úmrtí novorozenců. Dnes už umíme k této komplikaci přistupovat úspěšně. Problém Rh inkompatibility (tj. nesnášenlivosti v Rh systému) nehrozí při prvním těhotenství, protože pokud se během těhotenství neudálo nic závažného, krvinky z krve matky a z krve dítěte se nepromíchají. Při porodu však mohou krvinky Rh+ dítěte proniknout do krve Rh- matky. Pokud by tvorba protiáltek anti-D dramaticky stoupla už během těhotenství, musel by být porod vyvolán dříve.
Po porodu se vyšetří Rh faktor narozeného dítěte. Je-li Rh+, matka dostane do 72 hodin po porodu injekci Rhega. Pokud je dítě Rh-, Rhega se nepodává. Jednoduše můžeme říci, že tato podaná protilátka zničí v krvi matky Rh+ krvinky plodu dříve, než si tělo matky začne vůči nim tvořit protilátky. Ty by mohly během dalších těhotenství vážně poškodit plody. Platí, že s každým dalším těhotenstvím stoupá tvorba protilátek anti-D, a tím i riziko poškození plodu, ale jenom v případě, že matce nebyly po porodu Rhega podána.
A ještě něco - injekce Rhega se aplikuje nejen u Rh- žen po porodu, ale i u těch, které překonaly nebo podstoupily potrat. Doporučuje se však i ženám po amniocentéze nebo po mimoděložním těhotenství.
Ještě se neděs, mimču to neprospívá.
Klidně se mohlo stát, že ti jenom vyšel falešně pozitivní test. Mně se to stalo taky (i když na začátku těhotenství) a test opakovaný cca 14 poté byl v pořádku. A malá se narodila taky v pořádku…
Ahoj, chci se všem omluvit, že jsem neodpovídala, ale nemám doma net, jen v práci a to omezeně, tak jsem o víkendu nemohla. Výsledky by měly být ve středu nebo ve čtvrtek. Ve středu jdu na běžnou prohlídku, tak doufám, že v laborce sebou mrsknou a dostanu hned výsledky.
Ahojky je tu někdo kdo to měl tak blbí, že musel na transfůzi ještě v těhu?
Holky mám taky problém s protilátkami. Jsem RH- a po porodu jsen nedostala inejkci a protilátky stoupají. Příští týden jdu do rizikové poradny:-(. Injekci bych dostala, kdyby mi při prvním těhotenství laborantka špatně nezapsala Rh faktor, napsala že jsem pozitivní:-( síla co a já mám teď problémy a děsím se co bude dál.
@Mazule píše:
Holky mám taky problém s protilátkami. Jsem RH- a po porodu jsen nedostala inejkci a protilátky stoupají. Příští týden jdu do rizikové poradny:-(. Injekci bych dostala, kdyby mi při prvním těhotenství laborantka špatně nezapsala Rh faktor, napsala že jsem pozitivní:-( síla co a já mám teď problémy a děsím se co bude dál.
Hlavně klídek. Určo to dobře dopadne. Ve kterém jsi týdnu?
Někdy doktorům atd… jsme zavázaní či jím vděčíme za život a jindy jim vděčíme za pěkný průser ![]()
Ahoj, teď mi volali z gynekologie, že i přes Rh faktor krve pozitivní mi vyšly pozitivní protilátky. Setkal se s tím někdo? Musím na nový odběr krve přímo do transfuzky. Jsem v 11tt a u prvního jsem nic takového neměla. Tak nevím, co by to znamenalo…? Dr. řekla, že by mě museli víc hlídat, ale to pro mě není úplně obšírná odpověď. Děkuji za reakce.