Pozitivní testy

2673
8.7.10 19:11

Pozitivní testy

Ahoj prosím o rady a zkušenosti s pozitivním tripl testem.Ve 12.týdnu jsme podstoupili placený test,vše bylo v pořádku,ještě doktor říkal,jak máme hezký miminko.Teď vyšly testy v 16.týdnu asi tak že je nízká hladina AFP.I když jsem koukala na papír tak mi v HK vyjeli že je test negativní ale doktorka mi ten výsledek škrtla.Chce abych šla na plodovku.Myslíte že mohl být test pozitivní i tím,že je mmimi o týden starší podle UTZ.Nikdy jsme žádné postižení v rodině neměli,i první dítě je naprosto zdravé.Díky předem za rady a zkušenosti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1690
8.7.10 19:29

Ahojky!Tak pokud sis platila prvotrimestrální screening a byl negativní,tak bych mnohem víc věřila tomu!Ma o hodně větší spolehlivost. Tripl test má jen 60% a vychází hodně často falešně pozitivní… Mě vyšel ten placený screening taky negativní,na tripl testy jdu za týden,ale už jen aby se neřekllo.A kdyby náhodou vyšel pozitivně,nebudu si z toho dělat hlavu. I doktor mi ríkal že ten test ve 12tt je mnohem přesnější a tripl testy vycházejí často špatně…Tak doufám že jsem tě alespoň trošku uklidnila! :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2673
8.7.10 19:30

Jo jo díky :-) Mě právě moje doktorka ještě dorazila dneska,když jsem řekla,že nepodstoupím obděr plodové vody,tak ni řekla,že jsme nezodpovědná máma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102374
8.7.10 19:36

Liduš přiznám se, že nechápu, co přesně myslíš tím, že ti ho v HK vyjeli jako negativní a doktorka ti výsledek škrtla… to jako doktorka z laborky, kde ten test dělali nebo tvoje na gyndě? A jaké tam máš výsledky v procentech?
Každopádně riziko potratu u plodovky je cca 1:200 - 1:100, takže pokud si měla v pořádku NT screening, tak já osobně bych na plodovku nešla. Já tedy nebyla ani na triplech, protože riziko z NT mi vyšlo asi 1:10000, tak nevím proč chodit na méně přesné testy a pak stresovat výsledkem. Jo a spatně určené stáří mimi triply celkem dost ovlivňuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12300
8.7.10 19:38

Tak je doktorka pěkná kr… Co ti má co říkat takový bláboly o nějaký nezodpovědnosti. To by mě asi pěkně vytočilo a chodila bych jinam.
V žádném případě nejsi nezodpovědná. Je to tak, jak píše kolegyně nade mnou, 1. trimestriální screening je mnohem spolehlivější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1690
8.7.10 19:40

Tak to potom nechápu co máš za doktorku,takhle tě nemá co strašit…! :roll: A ještě k tomu když u amniocentézy je 1% riziko potratu… Mě můj gynekolog říkal že pokud nechci tak na ty tripl testy nemusím vůbec chodit.Že se bere stejně jako rozhodující ten screening. A proto jsem si ho i zaplatila,abych pak v 16tt nemusela zbytečně plašit,kdyby to vyšlo špatně! :palec: Držím palečky ať si to těhotenství můžeš už jen užívat se samýma dobrýma zprávama! :hug:

Příspěvek upraven 08.07.10 v 19:41

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2673
8.7.10 19:41

No moje doktorka škrtla ten výsledek a přepsala to,když jsem se zeptala proč,řekla mi že je to nízké,že si toho asi nevšimli.Co vím tak skoro každou posílá na plodovku.Taky věřím více těm prvním testům.Ale stejně jsem na nervy,chci si užívat těhotenství a ne se stresovat :cry:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1690
8.7.10 19:47

Možná by teda nebylo špatné uvažovat o změně doktorky… Já mám perfektního gynekologa,když je nějaký problém tak to řekne narovinu,ale zároveň se snaží všem maminkám dodat odvahu a zbytečně je nestresovat… :wink: Mít takovou doktorku jak píšeš,která ti ani pořádně nevysvětlí proč přepsala výsledek z labolatoře,tak teda nevím jak bych si mohla těhotenství užívat… :think: Ještě mě napadá,můžeš si najít na netu normu pro ten konkrétní odběr co ti vyšel špatně a porovnat to,jestli ti to tak vrtá hlavou… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65653
8.7.10 19:49

Bože co to je za doktorku???? :cert: :cert: :cert:
okamžitě bych jí změnila
ty bud v klidu a užívej si těhu :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12300
8.7.10 19:49

V tom případě si vezmi ten papír a zajdi si do fakultky, nejlépe k panu doktoru Baudyšovi, moc milej pan doktor a je to odborník přes screeningy. Byla jsem u něj a myslím že ti rád ten výsledek překontroluje. Nechápu jak ona ti může říkat že je to nízké když podle toho jak mi to pan doktor vysvětloval, ten výsledek vyplivne počítač, tak máš asi paní doktorku s počítačem místo mozku :lol: Radši si tam zajdi a uvidíš co ti řeknou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2673
8.7.10 19:50

Mám tam napsáno Hodnota MS-AFP-15,2iu/mL : 0,65MoM.Nevím kde to najít.No uvažuju o změně doktorky,ještě bych chtěla aby ty výsledky viděl jiný doktor

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12300
8.7.10 19:52

Ty hodnoty právě sami o sobě nic nevypovídají, musí se to zhodnotit s ultrazvukem a počítač vyplivne výsledek, buď pozitivní nebo negativní. Co máš za doktorku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17042
8.7.10 19:57

Liduš určitě se nestresuj. Prvotrimestrální screening je daleko přesnější než triple testy, a já bych mu věřila. Nechápu, proč se ještě triply vůbec dělají, když je možné mnohem přesnější vyšetření právě v prvním trimestru.
Já jsem tedy na plodovku šla, ale to proto, že jsem prvotrim. screening nepodstoupila. Jinak pokud bych z něj měla dobré výsledky, nerozmýšlela bych se a plodovku odmítla.
Něco jsem o tom tenkrát zjišťovala a je pravda, že mnoho lékařů ty testy vyhodnocuje špatně, protože to posuzují pouze podle jedné hodnoty (u tebe to AFP). Ovšem aby byl test objektivní měly by se vždy brát v potaz všechny tři hodnoty najednou!
Kolik ti vyšlo riziko? O kolik je vyšší než riziko amnio (1:100)?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1690
8.7.10 19:58

Tak já jsem našla tohle:
Biochemický screening: Toto vyšetření se provádí ve 2. trimestru těhotenství. Je využíváno k posouzení rizika výskytu chromozomálních odchylek a defektů neurální trubice, jako jsou spina bifida nebo anencefalie. Hodnoty AFP se vyjadřují jako násobek střední hodnoty souboru – mediánu (MoM = multiples of median) – pro daný týden těhotenství. Všeobecně platí, že pokud je hodnota MoM u AFP nižší než 0,5 (absolutní hodnota je nízká), znamená to vyšší riziko postižení plodu Downovým syndromem. Pokud je hodnota MoM u AFP vyšší než 2,5 (absolutní hodnota je vysoká), existuje vyšší riziko některé rozštěpové vady. Celkové hodnocení rizika postižení plodu se počítá pomocí počítačového programu, který kromě vyšetřených hladin AFP, hCG (choriový gonadotropin) a uE3 (volný estriol) zahrnuje i délku těhotenství, stáří a hmotnost matky. Vypočtené riziko je pak porovnáváno s nastaveným rozhodovacím limitem – obvykle 1:300. Jestliže je riziko vyšší než hodnota rozhodovacího limitu, pak je výsledek vyšetření považován za pozitivní.
Takže podle toho máš i ten samotný odběr v normě! :wink:

A ještě si přečti tuhle odpověď od lékaře. http://www.porodnice.cz/node/27500

Příspěvek upraven 08.07.10 v 19:59

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31
8.7.10 19:59

Ahojky, já jsem u prvního mimi byla jen na tom skreeningu v 12.týdnu, vyšel dobře a doktor mi řekl,že na ten v 16.týdnu chodit nemám, že je to už zbytečné, jen bych se zbytečně strachovala,protože prý často vychází špatně a pak se zjistí,že stejně je mimi v pořádku.že pro něj je směrodatný ten ze 12.týdne a věří mu. Teď čekám druhé mimi a na skreening jdu na konci července (ve 13.týdnu mi to vychází) a jdu jen tam.doufám,že mi dopadnou dobře.a ty se zbytečně nestesuj a pokud ti ty testy ve 12.týdnu vyšli dobře,tak bych na tu plodovku nešla a takové kecy že jsi nezodpovědná máma, jsou úplná blbost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí