Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Tak to je mi tě líto. A už jsi někdy byla testech na syfilis, tedy myslím v průběhu manželství? Pokud by to nebyla chyba laboratoře, tak pak by to asi bylo jasné. Držím ti pěsti, aby to byla chybička ![]()
jasně, už jsem rodila a jsme oba dlouholetí dárci krve. Takže snad by se už někdo ozval
vrobca píše:
Tak to je mi tě líto. A už jsi někdy byla testech na syfilis, tedy myslím v průběhu manželství? Pokud by to nebyla chyba laboratoře, tak pak by to asi bylo jasné. Držím ti pěsti, aby to byla chybička
Jenze behem tech let uz by se urcite nejake priznaky objevili. ![]()
Drzim palce, aby se jednalo pouze o chybu laboratore. ![]()
Ahoj, slyšela jsem o takovém případu. Jsou lidé, kteří mívají pozitivní výsledky, ale po podrobnějším rozboru v laborce je to pak negativní. Držím palce, ať je to toto ![]()
Lidka a Sami píše:vrobca píše:Jenze behem tech let uz by se urcite nejake priznaky objevili.
Tak to je mi tě líto. A už jsi někdy byla testech na syfilis, tedy myslím v průběhu manželství? Pokud by to nebyla chyba laboratoře, tak pak by to asi bylo jasné. Držím ti pěsti, aby to byla chybička
Drzim palce, aby se jednalo pouze o chybu laboratore.
Příznaky by se rozhodně objevily, mám totiž švagrovou, na kterou to přinesl manžel a bohužel jí to přešlo do chronického stavu. S tím souhlasím, jen jsem se ptala, jestli už zakladatelka podstoupila nějaké testy v minulosti a byla o.k. a objevilo se to až teď. Nemyslela jsem před 17 lety. Pokud jsi zakladatelko dárkyní krve, pak si myslím, že opravdu jde o chybu laboratoře, protože tam by na to přišli. ![]()
Já bych se nebála, udělají ti specifičtější testy a uvidíš že to bude OK. Může se stát, že je tento test pozitivní, ale to ještě neznamená, že máš syfilis. Nejde o „chybu laboratoře“, ale o to, že žádný test není zcela dokonalý, může jít o autoimunitní onemocnění, nebo onemocnění dýchacích cest, případně boreliózu (ta se podobá původci syfilis), prostě tento test je takové síto a dále se výsledek potvrzuje.
můžeš prosím napsat, jak dopadlo další testování? - tj. po dalším odběru?
Mně se totiž teď stalo něco podobného, vyšel mi pozitivní FTA-ABS. A protože syf. se testuje šesti různými jinými testy a mně vyšlo 5 negativních výsledků a 1 pozitivní, začala jsem na netu (i mimo ČR) pátrat co to má znamenat… Dočetla jsem se, že falešně pozitivní FTA-ABS byl už mockrát zjištěn u těhotných nebo těch, co v minulosti prodělali nějaké infekční onemocnění (těhu jsem a infekci jsem měla minulý rok). Takže doufám, že je to můj případ. Jediné co mě napadlo, že to může být něco starého…ale to mi laborantka vyvrátila - pokud je člověk nakažený např. přes 2 roky, tak ty krevní výsledky by byly pozitivní i u jiných testů. Navíc bych snad musela mít nějaké „kožní“ problémy - a ty samozřejmě já ani manžel nemáme. Takže něco starého jsem vyloučila - navíc před 6 lety jsem měla v těhu všechny výsledky negativní. Takže teď jsem po druhém odběru a čekám na výsledek…
ještě nevím, jdu k dr až po vánocích, ale počítám, že kdyby výsledky měli a byly špatné, že by mi snad volali.
taky jsem našla, že to může být borelióza, nebo jiná podobná infekce…já teda v krvi mívám něco, co značí zánět někde v těle, ale nikdy ho nenašli, obvykle absolvuju kolečko gynekolog-urolog-imunolog-zubař a pak se na to vykašlu, protože to bych atb mohla brát pořád a výsledek nula…
nemyslím, že bych měla syfilis, absolutně jsem neměla kde k němu přijít, spíš bych sázela na něco jiného, ale pevně doufám, že miminko bude v pořádku
ještě nevím, jdu k dr až po vánocích, ale počítám, že kdyby výsledky měli a byly špatné, že by mi snad volali.
taky jsem našla, že to může být borelióza, nebo jiná podobná infekce…já teda v krvi mívám něco, co značí zánět někde v těle, ale nikdy ho nenašli, obvykle absolvuju kolečko gynekolog-urolog-imunolog-zubař a pak se na to vykašlu, protože to bych atb mohla brát pořád a výsledek nula…
nemyslím, že bych měla syfilis, absolutně jsem neměla kde k němu přijít, spíš bych sázela na něco jiného, ale pevně doufám, že miminko bude v pořádku
Určitě to bude dobré, kdyby nebylo, 100% by ti volali!!! a dávno už to řešili!!!
Jinak já už výsledek vím - NEGATIVNÍ
Prostě ten první test byl falešně pozitivní - přesně, jak jsem si to myslela. Nevím, proč ten první vyšel pozitivně, možná i proto, že jsem pár dnů po odběru dostala angínu/laryngitidu, tak možná že už nějaké bakterie byly v těle a test na ně zareagoval…kdo ví…
Tak já už výsledek taky vím. Opět slabě pozitivní. Ale taky jen jeden od A, nějaký druhý mám negativní. Nicméně zítra jdu na už na konrétní testy na kožní a pak se uvidí.
Nemyslím si, že bych měla syfilis, ale bojím se, co by se mohlo stát s dítětem, kdybych měla třeba boreliózu, spalničky, nebo něco jiného ![]()
Jojo, bude to těžký
určitě to není syfilis!!! Po tom všem, co jsem si o těch falešně pozitivních testech nastudovala to určitě syf není!!! Pokud ti vyšel pozitivní jiný test než ten první - tak to je nějaké divné, ne? Třeba kdyby ti brali krev dotřetice, tak už by byl test negativní…
Určitě písni, jaks dopadla…držím pěsti.
Test mohl vyjít falešně pozitivní, co si pamatuji z laborky, tak občas právě TPHA test u těhulí falešně pozitivní chodí. Nevím, co se v těle vyplavuje a právě ovlivňuje tento test. Ale v každém případě se musí udělat ještě konfirmace, která tu pozitivitu potvrdí či vyvrátí. Nebo vím, že i určitá onemocnění můžou vyvolávat u tohoto testu falešnou pozitivitu. Rozhodně si myslím, že uřčitě musí udělat další test. Pak tedy může být i chyba laboratoře, kontaminace apod. Držím pěsti, ať to dobře dopadne!!!
Děkuju za podporu. Ještě to nemám písemně, ale vyjádření národní laboratoře snad je, že jsem falešně pozitivní, tedy jenom tpha je pozitivní, veškeré ostatní testy mám negativní, syfilis nemám. V samotné této laboratoři mi řekli, že mám prostě jenom neobvyklou imunitní reakci organismu a že se to prostě u těhotných stává. Na místním kožním zážitek strašný, to nikomu nepřeju a dlouho se z toho budu vzpamatovávat
Obecně to bylo strašné a přestože jsem od začátku věděla, že nemám syfilis, stejně teď nevím, na čem jsem, jestli jít po borelioze, nebo po čem. Nikdo mi nic nevysvětlil ![]()
Holky, měl jste někdo pozitivní test na TPHA? Tedy syfilis? Já jo…s manželem jsem 17 let
a nikdy jsem mu nebyla nevěrná…ale doufám, že se jedná jen o laboratorní chybku, protože u něj předpokládám totéž. Pro dítě by to asi bylo kritické 
Vše ostatní mám v pohodě. Díky za zkušenosti a držte mi palce, prosím