Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,prosím o radu-před vánoci mi přišly výsledky triple testu-odběr mi dělali 16tt
-vyšlo dost vysoké Hcg 3,99 MoM,zvýšené riziko M.Down 1z230,riziko NTD 1z7600,vzhledem k věku 1z1200.Dnes jsem byla na genetice,tak mě moc nepotěšili.Doporučují mi postoupit amniocentézu,že Hcg je dost vysoké.Můžou nějaké faktory zkreslit výsledky?Měla některá z Vás taky tak vysoké Hcg a zvýšené riziko M.Down?Moc děkuji za odpovědi
Pořád máš ta rizika nižší než je riziko potratu po amniocentéze (1:200 až 1:100), tak nechápu, proč ti ji doktoři tak doporučují
Vyšší HCG taky může znamenat, že čekáš dvojčata
jinak nevím a přeji, ať ti to dobře dopadne.
Ahoj, riziko downova syndromu jsem neměla, ale měla jsem riziko rozštěpových vad. Rozštěpové vady se ale narozdíl od Downa dají poměrně dobře odhalit na UTZ. I u Downova syndromu jsou samozřejmě věci podle kterých lze poznat na UTZ, ale vyloučit jde až z plodové vody. Přesná rizika ti vyčíslili a riziko potratu je tak jak už tu někdo psal. Ale myslím, že nikdo tady ti není schopen poradit líp, než genetici, kteří se tím živí… . Každej ti řekne jen svůj názor a to dost často zkreslenej. Já si rozhodně nemyslím, že jak už tu bylo ve spoustě diskuzí psáno genetici doporučují plodovku kvůli úkonům a bodům na pojišťovnu. Určitě se zvládneš po konzultaci s dobrým genetikem a tím, že znáš přesná čísla správně rozhodnout.
Držím palečky ať všechno dobře dopadne!!!
A jinak já jsem dnes docela ráda, že jsem na triple testu byla a že mi vyšel pozitivní. Díky tomu jsem se dostala do péče skvělých doktorů a genetického centra, měla jsem mnohem víc vyšetření a větší jistotu, že miminko bude zdravé než matky co triple odmítnou aby se náhodou nestresovaly, ale pak mají mnohem větší šanci, že budou po porodu nemile překvapeny… .
Ahoj mě se sekli, s určením stáří plodu a to cca o 3 týdny!! Tím pádem mi vyšly triply pozitivně - riziko na Downa 1:35, na amnio jsem šla - všechno ok.
Nevím jestli to má něco společného s triplama, ale na velkém UTZ prckovi zjistili vrozenou vadu srdíčka, těžko říct, jestli triply mohli upozorńovat i na toto…
RyBANA píše:
Ahoj mě se sekli, s určením stáří plodu a to cca o 3 týdny!! Tím pádem mi vyšly triply pozitivně - riziko na Downa 1:35, na amnio jsem šla - všechno ok.Nevím jestli to má něco společného s triplama, ale na velkém UTZ prckovi zjistili vrozenou vadu srdíčka, těžko říct, jestli triply mohli upozorńovat i na toto…
To je mi líto, že malému zjistili srdeční vadu..a co se s tím dá dělat??
Mě se Kubíček taky narodil s VVV - hypospadie 1. stupně, chci tu na emiminu založit na tuto nemoc téma…
Neuzavřela se mu na žaludu močová trubice, ale je to jen kosmetická vada, může čůrat a i ostatní funkce bude mít v poho.. ale půjde na operaci, aby mu to jakoby zašili… jsem obědnaná na urologii v březnu a tam se dozvím víc…
Pardon, že to je mimo téma ![]()
Tynko: no hned po porodu bude muset prcek na operaci, jinak je ta vada neslučitelná se životem pokud se neoperuje ![]()
Je to transpozice velkých cév - dvě cévy co vedou do srdíčka má přesně opačně a je potřeba je dát správně…popisuju to jak debil, páč sama přesně nevím, nebo vím, ale jsem z toho pořád zmatená… prostě tak nějak, ale počítáme s tím, že všechno bude ok, musí…
Rybko, bude to v pohodě neboj!! a to tě nechají rodit normálně a hned ti ho vemou na operaci nebo jak??
něco jsem o té vadě našla na netu, ale jsem z toho stejně mimo, moc tomu nerozumím…
Já to měla u obou těhotenství…tj riziko M.Down zvýšené, nicméně 2× jsem amnio odmítla a mám 2 zdravé děti…
v prvním případě Hodnota Total hCG 3,67 MoM (1:490)
v druhém případě Hodnota Total hCG: 2,12 MoM (1:250)
No to ještě nevím, odpadlo mi řešení kde budu v Brně rodit ![]()
Rodit pojedu do Prahy do Motola, některé holky s touto zkušeností mi psaly, že pokud jde všechno dobře, upřednostňují doktoři normální porod - takže prej nastoupím cca týden před termínem porodu a porod mi vyvolají.
Operují cca do 5 dnů po porodu - zase podle toho jak to s prďolkou vypadá. Nšěkdy po 30.týdnu pojedu do Prahy se seznámit, takže budu vědět víc pak ![]()
Ještě, že ti to na tom utz zjistili!!! amnio bylo v pořádku ne??
Tynkka píše:
Ještě, že ti to na tom utz zjistili!!! amnio bylo v pořádku ne??
jojo to bylo a já si naivně myslela, že se už nic nemůže stát…je to boj ![]()
Sice je to OT, ale Rybano - držím ti moc palečky ať vše dobře dopadne a váš kulihrášek je zdravý jako rybička. Je dobře že tě dr. předá do Prahy, sice je to z ruky,a le ta péče bude jistě lepší…Jj UTZ ve 20tt může být samé překvapení
ale ty se netrap a užij si druhou půlku těhu
![]()
Tynko - můžu se zeptat odkud jsi a kde jsi byla na velkém UTZ? Vaše vada je totiž na utz docela dobře vidět a mohli jste být ušetřeni překvápka po porodu… Moc vám držím palečky a i když to vyzní hloupě buť ráda že je to jen ona hrozná kosmetická vada…Také jsme měli mít chlapečka s touto vadou, ale bohužel se nám do toho připletla komplikace mnohem vážnější tak už se do tvé diskuze bohužel zapojit nemohu. Držím pěstičky ať se ti spřízněná duše ozve (bo vím že tu takové jsou) a neboj maličký svůj boj jistě bez následků vyhraje…Je krásný ![]()
A k tématu? Já bych na plodovku 100% šla, pravděpodobnost že vaše mimi bude nemocné je sice malá,ale ta malinká dírka kterou ti udělají do bříška je v 99% případů naprosto neškodná a z trošičky plod. vody se dají zjistit věci
Neváhej, aspoň se o tebe pak bude „tatínek“ min.týden 14 dní krásně starat a obskakovat tě
Sice si teď spoustu lidiček tu proti sobě popudím,ale každý máme jiný názor a jiné zkušenosti…
Lacenko, děkuji za povzbudivá slova!!!
Jsem z Prahy a na gynekologii chodím na Velkou Ohradu, tam mi dr dělal i všechny utz. Když jsem tam byla na ko po šestinedělí a říkala mu to, tak mi odpověděl, že je to měkčí tkáň a že to na utz nemusí být vidět… no ale řeknu ti, že po porodu to tedy bylo velký překvápko, přišla za mnou na novorozenecký dětská dr druhý den po porodu (to mi kubíčka nosili jen na kojení a já ho ještě nepřebalovala, takže jsem nic nevěděla) a jen mi řekla, že má VVV a že je to na pidníkovi - no málem jsem tam sebou sekla!
Ale na jeho kráse to ubrat nemůže
a má to na tom žaludu, má ho jakoby s roštěpem, ale naštěstí je to ten nejnižší stupen, takže na funkci to vliv nemá a jde o estetickou stránku, ovšem víc se dozvím v březnu…
Lacenko, Tvůj příběh znám a jelikož jsem před rokem byla i chvíli v deníku psychika snažilky (ale byla jsem tam jen chvilku) a pořád čtu hysterky, tak vím, že tentokrát máš vše ok!!
jsem moc ráda!!!
Ahoj, já taky měla tripple se Sašou v nepořádku. Nebyl pozitivní, ale atypický - neseděla jen hodnota Hcg, byla příliš vysoká. Nicméně mi řekli, že to na amnio není (nezávisle na sobě 3 doktoři), ale je to na podrobný genetický UTZ, že by to mohlo znamenat VVV srdce. Amniocentéze by VVV srdce neodhalila. Byla jsem na genet. UZV v 21tt (u MUDr. Vlašína - skvělý lékař), miminko prohlédl velmi pečlivě a nakonec nám oznámil, že je vše OK
Stejně mě už předtím uklidňovali jiní lékaři, že pravděpodobnost, že je tam VVV, je minimální. A důkazem je, že syn je opravdu zdravý a v pořádku. Zjistila, jsem, že se sestra sekla ve stáří těhotenství, když vypisovala žádanku na trippla (skoro o týden).