Těhulky a maminky v ID

1595
28.12.09 01:56

Těhulky a maminky v ID

Pěkný večer, založila jsem toto téma, protože bych zde ráda narazila na těhulky nebo maminky,které mají nebo očekávají potomka v době,kdy pobírají ID. Patrně nás mnoho nebude,ale třeba zde přeci jen najdu pár maminek,které jsou ve stejné situaci,jako já,kdy očekávám potomka v době,kdy jsem v ID. Abych řekla pravdu,nevím vůbec co mne za pár měsíců čeká,takže,pokud máte nějaké zkušenosti,sem s nimi :palec: Tato situace je nelehká už jen v tom,že jsme značně omezeny jak finančně,tak i často fyzicky,ale určitě nás to neodradí,abychom se staly právoplatnými maminkami a dokázaly vychovat a postarat se o nového človíčka. Takže, maminy v ID,ráda si s vámi popovídám a těším se na napsanou :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
33315
28.12.09 10:34

Ahoj, já jsem teď ID docela čerstvě a asi ne natrvalo. Zatím je to docela pohoda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1595
28.12.09 12:40

Ahojky,né natrvalo,tak to jistě bude většina. Mohu se zeptat,zda již mimi máš nebo teprve očekáváš? A víš třeba o tom,zda schválili ten třináctý důchod? Jak to bude po novém roce? Jakou vůbec budeš mít výši rodičovského příspěvku a na kolik let? Já po pravdě z toho moudrá moc nejsem. Netuším,zda mi ID nechají,netuším,v jaké výši a na jak dlouho budu mít rodičák,protože mi na úřadech pokaždé řeknou něco jiného. Je to docela dost náročná situace,nemít tu potřebnou jistotu…Tak pokud víš něco bližšího,sem s tím. Děkuji :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101602
28.12.09 14:14

Ahojky, já tedy v ID nejsem, ale zkusím ti odpovědět alespoň na tu část ohledně rodičáku. Nepíšeš jestli máš plný nebo částečný a jestli případně k částečnému pracuješ. Budu počítat plný. Takže nejsi účastna nemocenského pojištění a nemáš tak nárok na PPM, budeš brát od porodu rodičák ve 4-leté variantě, tj. 7600,– do 21 měsíců a pak 3800,–. Pokud bys chtěla jinou variantu, musel by na PPM nastoupit alespoň na chvilku přítel/manžel, požádat o RP, zvolit délku a pak ho převést na tebe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33315
28.12.09 20:31

Brittuško jsem ID půl roku. Pobírala jsem normálně rodičák do čtyř let a přibyl mi k tomu ID, nějakch 8600, to je myslím minimum, protože jsem nepracovala. Kamarád, co před ID pracoval má lehce přes 10 tis.
O třináctém důchodu nevím, ale bylo by to milé :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1595
30.12.09 22:44

Pěkný večer

Holky,moc díky. Pravdou je,že asi nikdo zatím netušíme,jak to bude po Novém roce,ale jestli to zůstane stejné,tak potěš :cry: to se mohu jít opravdu zahrabat. A s přítelem jaksi moc počítat nemohu,protože jak se říká,matka je vždy jistá,otec nejistý a v našem případe by se jednalo o obrovskou obět z jeho strany,poněvadž mu jako partnerka nevyhovuji a ani me nikdy nemiloval… :cry:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6093
30.12.09 23:04

Chtěla jsem napsat, jak to prý lze i zařídit, a teď jsem se dočetla, že by to u Brittušky nešlo :-( Mrzí mě, že jsi sama..

Na rodičák nastoupí partner ode dne porodu, automaticky dostane 4-letou variantu.
Maminka bude dál pobírat ID, bude doma s dítětem a bude se o něj start, zatímco otec bude chodit normálně do práce.
Slyšela jsem, že to jde takto zařídit. Takový pár je jaksi trošičku ve výhodě.
ID + RD + plat otce :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1595
31.12.09 00:22

No,to by bylo děsně fajn,ale nemůžu nikoho nutit,aby byl se mnou a s dítětem,když by nebyl štastný…nehledě na to,že já moc ID do dalších let nemám jistý. Příští rok jdu ke komisi a mám dojem,že o něho přijdu. Zkusím mu o této možnosti říci,ale pochybuji,že na to bude ochoten přistoupit. Jestli víš ještě nějaké bližší info,tak mi je prosím napiš. Díky :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33315
31.12.09 09:25

Brittuško - ke komisi je lepší nechodit, prostě se třeba omluvit, že ti nebylo dobře a tak. Prý když tě vidí, že chodíš a vypadáš relativně dobře, tak berou. :wink: Taky dost záleží na lékařském posudku, tak se třeba domluvit s obvoďákem, aby to tam nějak fajně napsal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1595
31.12.09 09:31

No,ono s bubnem tam pravda asi těžko dojdu…když v té době mám navíc rodit…takže to bude ještě docela zajímavé :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101602
31.12.09 09:45
Cappy píše:
Chtěla jsem napsat, jak to prý lze i zařídit, a teď jsem se dočetla, že by to u Brittušky nešlo :-( Mrzí mě, že jsi sama..Na rodičák nastoupí partner ode dne porodu, automaticky dostane 4-letou variantu.
Maminka bude dál pobírat ID, bude doma s dítětem a bude se o něj start, zatímco otec bude chodit normálně do práce.
Slyšela jsem, že to jde takto zařídit. Takový pár je jaksi trošičku ve výhodě.
ID + RD + plat otce :nevim:

Ale i maminka normálně dostane ten 4 letý rodičák, takže bude mít ID + RP, ten plat otce bude pravda u Brittušky chybět, ale pokud se povede a zůstane jí ten ID, tak na tom bude celkem dobře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1595
31.12.09 09:55

Jj…máš pravdu,pokud se povede,ale já mám tak šílený strach,že se právě nepovede,rozhodně ze sebe nějakého lazara a hypochondra dělat nebudu,ač mě a dětátko to bude stát příliš,poslouchat potom okolí,jaký jsem příživník a jak na mě musí vydělávat,to se mi tedy nechce,navíc v podvědomí chlapů klesnu ještě hlouběji,protože nejsem lukrativní partie,ale invalida… :-( Prostě,být černá,patrně bych s tím neměla problém,ale já se nikdy práci nevyhýbala,vždy jsem se snažila o to,abych se někam vyhrabala a sama před sebou jsem si mohla říct,že jsem také něčeho dosáhla a něco dokázala. Takhle mám sebevědomí na bodu mrazu. No,bylo by fajn mít dva příjmy,ale předem s tím počítat nemohu,proto mi tedy nezbývá,než stáhnout krovky a s pokorou naběhnout k rodičům a poprosit je o azil a kus suchého chleba :-?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1595
31.12.09 10:29

Štěstí tomu, kdo ho nemá.
Lásku tomu, kdo je sám.
Zdraví všem, kdo nemocní jsou.
Něhu těm, co za krásou jdou.
Slepým sílu slunečních paprsků.
Opuštěným srdce, která pro ně budou bít.
A všem v novém roce pocit, že je krásné žít. :srdce: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33315
31.12.09 16:14

Krásné přání, za sebe mohu dodat hlavně zdraví, to ostatní se vždycky nějak srovná.
Krásně oslavte Silvestra

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1595
3.1.10 21:42

Zdravím v novém roce

Milé maminky, skopíruju sem odstavec ze zákona,týkajícího se nároku na peněžitou pomoc v mateřství-tedy mateřský příspěvek pro rok 2010, byla bych ráda,kdyby jste se mi tu pokusily vysvětlit,jak je to tedy v případě pobírání ID třetího stupně,tato doložka se týká nároku na mateřskou,ale v jistém případě,čemuž moc dobře nerozumím. Děkuji předem za vysvětlení.

Do doby účasti na pojištění pro nárok na peněžitou pomoc v mateřství podle odstavců 2 a 3 se započítává též
a) doba studia na střední, vyšší odborné nebo vysoké škole nebo na konzervatoři považovaná za soustavnou přípravu na budoucí povolání pro účely důchodového pojištění22), jestliže počátek šestého týdne před očekávaným dnem porodu připadne do období 270 dnů ode dne úspěšného ukončení studia nebo k převzetí dítěte do péče podle odstavce 1 písm. b) až e) došlo v období 270 dnů ode dne úspěšného ukončení studia,
b) doba pobírání invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně plného invalidního důchodu, pokud byl tento důchod odňat a po odnětí tohoto důchodu vznikla, popřípadě dále trvala pojištěná činnost, (Tato novelizace nabývá účinnosti 1. ledna 2010.) .{color: red}“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí