Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj všem, ráda bych se zeptala zda provádíte nebo zda jste před porodem prováděly masáž hráze? Četla jsem na to rozporuplné názory. Jedni chválí, jiní kritizují - záněty apod.
Já jsem 36tt a zatím masáž neprovádím, myslím si že nástřihu se díky masáži člověk stejně nevyhne. Bud je hlavička menší a tkáň pružná a půjde to nebo nástřih.
Jakou máte zkušenost z praxe?:))) ![]()
ahoj já u druhého dítka masáž prováděla ( manžel se dušoval a tešil, že bude masírovat on haha
max jednou ) nástřih jsem měla úplně minimální šila mě a udělala pár stehů v té euforii jsem se zapoměla zeptat ale fakt to byl tak 3× sem tam. Teď jsem těhule opět a masírovat budu zase. Žádné problémy jako zánět nebo něco jiného jsem neměla.
Katty díky za odpověď a čím masíruješ? Od kolikátého týdne? Od toho 35-36tt? a jak je nějaká speciální technika??
Ahoj, tak ja teda masirovala vzdy. Nebo teda manza. Potize jsem nemela zadne… a tri porody bez nastrihu a jakehokoliv poraneni hovori za vse. Pravda teda je, ze velikost hlavicky a kvalita tkani a tyhle veci kolem, hraji patrne roli rozhodujici… ale verim, ze i ta masaz pomohla.
Klara a trojlistek.
Ahoj, já masírovala poctivě a nástřih na 8 stehů vevnitř a 8 vnějších
Porod byl rychlý a bezproblémový, ale šití, to byla „mňamka“. Dr. u porodu na masáž hudrala, že bývá tkáň „křehčí“ ![]()
Prosímtě koupila jsem si olejíček od Weledy přímo na masírování hráze ( v porodnici nám doporučovalil i olivový olej tož to tentokrát prubnu jím )já začala asi tak 34 nebo 35tt.
Mrkni tady na odkaz dělala jsem to tak jak píšou
http://zdravi.idnes.cz/…otenstvi.asp?…
Masirovala jsem od asi 36 tt (rodila jsem ve 40 tt), a nepomohlo to, byla jsem nastrizena a docela dost sita. ![]()
I kdyz pro klid duse, budu asi masirovat i priste (i kdyz si myslim, ze to nepomuze - fakt zalezi na velikosti hlavicky prcka)
Já mám tu zkušenost, že stejně nakonec nezáleží na hlavičce, ani na anatomii konkrétní ženy, ale na porodníkovi. Kdybych neměla u porodu někoho, kdo umí rodit bez nástřihu, mohla jsem se vyhnout. Masáž jsem samosebou prováděla a když se podílel i přítel, bylo to i příjemné ![]()
Tak já jsem masáž provádět chtěla, drahý se na to těšil snad od 3. měsíce, ale když došlo na lámání chleba, též se mu moc nechtělo. Já jsem si tam sama prostě nedosáhla tak, aby to bylo efektivní a dělala jsem to podle „návodu“. Takže jsem nakonec spíš nemasírovala. Výsledek byl ten, že malého stejně tahali kleštěma a to je nástřih vždy - takže by to stejně byla zbytečná snaha
![]()
Ale musím říct, že se mi venkovní asi 3 stehy zahojily naprosto úžasně rychle a v pohodě, vůbec mě to nebolelo (spíš jsem měla bolavou kostrč), takže ve výsledku mi to nastřižení vlastně neva. To spíš ta paseka, co napáchaly kleště vevnitř, to bylo horší - a na to zas masáž stejně nepomůže
Ale to je zase trochu extrém…
My jsme taky masírovali Weledou, u obou kluků jsem sice pak byla nastřižená a šitá, ale malinko, měli ale oba velké hlavičky. Hojení naprosto bez problémů. Takže kdybychom šli do třetího, budeme masírovat zase. Kdyby nic, je to aspoň velice příjemné
![]()
Ahoj, při prvním porodu jsem poctivě masírovala a šili mě
Při druhém a třetím porodu jsem nemasírovala a nešili mě vůbec
No, být teď prvorodička, tak se na to asi vyprdnu…
Masaz jsem delala sama a jsem uplne bez nastrihu pri prvnim porodu… pry byla hraz pekne elasticka rikala PA. No a pouzivala sem ze zacatku obyc slunecnicovy olej, ale to bylo dost neprakticke… Pak mi v lekarne poradili lubrikacni gel a s tim to slo uplne skvele ![]()
Jo a zadne komplikace jako zanety apod. Clovek musi samo dodrzovat urcite hygienicke pravidla. Jo a tu masaz jsem provadela podle nejakeho navodu, co sem nasla na netu (staci zadat do vyhledavace a urco ti neco zajimaveho vyjede
)
Tak já masírovala několikrát denně.Bohužel kleště a šitá jsem byla jak drátěnej plot ![]()
Tak já to prubnu:) a zkusím to - uvidíme zda si tam došáhnu ![]()
U prvního jsem masírovala poctivě olivovým olejem, u druhé jsem nemasírovala a bylo to stejné ![]()