Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím, dnes mi zjistili na velkém UTZ, že má malý VCC - transpozici velkých cév. Máte s tím někdo zkušenost? Nic moc zatím nevím…jen to, že se musím sejít s kardioložkou a posléze někdy porodit (nevím jak) v Motoli, aby dítě hned mohli operovat.
Prosím o nějaké info. Díky moc.
Ahoj
Je mi to moc líto.Doporučím Ti stanky www.srdickari.cz Je web pro rodiče dětí s vrozenými srdečními vadami.Já na ty stránky chodím taky.Sama mám srdeční vadu Fallotovu tetralogii.Taky jsem byla na těžké operaci a po ní žiju skoro normální život.Děti mám zdravé.
Zaregistruješ se,tím se dostaneš na diskuzi.Jsou tam fajn lidičky.Ujmou se Tě a poradí.V rubrice naše příběhy je příběh malého chlapečka,úspěšně odoperovaného pár dní po porodu - transpozice velkých arterií.Teď se mu daří dobře.
Jinak teorii této vady znám taky,vím co to je.Ale vše se dovíš tam.Přeji hodně štěstí.. ![]()
Můj bratr to měl také. Tehdy mu skoro nedávali šanci, protože měl v srdíčku ještě nějakou díru. Po narození ho operovali, na srdíčko dali záplatu ze stehýnka. Teď je mu 16 let a nebere vůbec žádné prášky (ale po operaci jich bral strašně moc. Vzpomínám si na seznam, co visel nad postýlkou s denním i nočním rozpisem). Nesmí jen vrcholově sportovat. Operovali ho také v Motole, jsou tam skvělí srdcaři. Jinak mamku nechali porodit přirozeně, ale nevím, jak je to teď, třeba půjdeš na císaře, aby to nebyl pro malého takový záhul. Ale to už bych spekulovala. Kardioložka určitě poradí, co se v dnešní době všechno děje a podstupuje.
Ahoj Rybano.Jsem moc ráda,že našla jsi podporu od rodičů dětí s podobnými problémy.Nikdo,kdo to neprožil,nemůže pochopit.Já mám hodně vzpomínek na dětství,ale z pohledu nemocného dítěte.To,co prožíváte jako rodiče srdíčkářů,samozdřejmě plně pochopit nemůžu.
Já jsem ty stránky našla dávno.Psala jsem tam,protože jsem chtěla dodat naději hlavně rodičům dětí s podobnou vadou jako já.Všechno zlé jednou pomine a děti budou žít skoro normální život,bez vrcholového sportu,s jistými omezeními,které se zvládnou..Většinou spíš pasivně sleduji,protože jsou mi všechny ty děti blízké.Některé ty příběhy mi připomínají můj vlastní.
Mudr.Jičínskou z Brna znám.Byla jsem u ní u obou těhotenství na prenatálním echu srdíčka miminka.Preventivně,k vyloučení vady.Je milá,vstřícná,udělá si na Tebe čas..
Moc na Tebe a Tvé miminko myslím a přeji Ti,aby vyšetření dopadlo v rámci možností dobře a prognóza miminka byla co nejlepší..
Pak jsou ještě stránky www.druha-sance.cz Ty jsou ale spíš pro dospělé kardiaky.Schází se tam nejen kardiaci ale i ostatní nemocní s podobnými problémy,které se srdcem souvisí třeba jen vzdáleně.
Vzpomínám si ale,že před časem tam psal asi 20letý mladík s operovanou transpozicí velkých tepen.Taky žije normální život.
Neboj,všechno bude dobré.Hlavně tomu musíš uvěřit Ty sama.Miminko to vycítí.Teď potřebuje hlavně v rámci možností spokojenou maminku.Držte se oba!!
Ahoj, já mám syna s touto vvv. Je mu dnes rok apůl a nepoznala bys na něm, že má operované srdce.
Mně to na utz nezjistili, takže jsem rodila normálně v termínu v naší okr. nemocnici. Ale asi pět hodin po porodu se doktorům zdálo, že nějak špatně dýchá, takže ho urychleně odvezli do Prahy do Motola. Tam se to potvrdilo, ale byla smůla, že jsme to nevěděli, protože bych rodila v Motole a na operaci by šel hned. Takhle čekal asi týden. Operoval ho sám primář, je to velká kapacita v celé Evropě. Je to náročná operace, důležité je, aby byl donošený.Po operaci jsem tam s ním byla na pokoji, normálně jsem kojila a po asi 10 dnech od operace nás pustili domů. Personál byl výborný, nemůžu si stěžovat.
Dnes je Kubovi rok a půl, je naprosto zdravý, lítá jako ďas
Nemá žádné trvalé následky, nebere žádné léky a dle našeho kardiologa je jako zdravé normální dítě. Akorát asi nebude moc vrcholově sportvat, ale to stejně nemá po kom
Takže kdybys něco ještě potřebovala vědět, klidně písni. Jo a kladli nám na srdce, že nesmí přechodit žádnou virozu a angínu nebo něco. A zajímalo by mě, kde k tomu náš Kuba přišel, jsme s manželem naprosto zdraví a starší syn taky, ani v rodině nemáme vvv.Prý se to dědí.Holt asi hříčka přírody.Tak ahoj
Pavluš: Ahoj, tak to je jak u nás..nikde v rodině nic takového, já se před těhu přežírala kyselinou listovou a na co to bylo…
Když vás pak pustili domů, bylo to náročný? Já se budu asi bát každého zaplakání (já bych se ho teda bála u úplně zdravýho mimča
) a stará se pak nějak o jizvu? Ještě by mě zajímalo jak velká a na kterým místě se nachází. To jsou teda už takový maličkosti, ale zatím ani nevím na co se ptát..víc otázek asi přijde po té konzultaci s kardioložkou ![]()
Ahoj, když nás pustili, tak asi týden bral ještě nějaké léky na podporu krevního oběhu, ale pak už nic. Neboj, oni pvás pustí až bude vše ok a pak stejně budete jezdit na kontroly.
Jizvu jsem musela masírovat po koupání něčím hodně mastným, ale to tě naučí. Má ji asi 8 cm uprostřed hrudníku, ale teď není skoro vůbec vidět.
A neboj, v Motole jsou úplní profíci, vše ti vysvětlí. Mě řekli, že před 30 lety na tuto nemoc děti umírali, že to nechtěl nikdo operovat a dnes mají téměř 100% úspěšnost. Je dobrý u této vady, že pak je vlastně úplně zdravý a nemá žádné trvalé následky.
Děkuju, číst tohle je to, co nás může aspoň trochu uklidnit…
Jo a ještě pro zajímavost, tuto vadu mají spíš prý kluci. Když jsem se ptala, kde k tomu přišel, tak když vyloučili kouření, alkohol a drogy v těhu, tak řekli, že jsem asi starší matka
. Bylo mi 30 a Kuba byl druhé dítě. ![]()
Ahoj, tak včera sme měli konzultaci s MUDr. Jičínskou a opravdu je hrozně milá ![]()
Hlavně nás teda oba řádně uklidnila, v rámci možností. Prcek má srdíčko jinak ukázkové a zdravé, tak by prej operace měla být „rutinní“ záležitostí…pokud půjde vše jak má, že ![]()
Měla jsem na výběr rodit v Brně, ale to by pak museli prcka transportovat do Prahy, takže jsem rovnou zvolila Prahu, asi se i já budu cítit bezpečněji
No takže doufám, že všechno dobře dopadne a prďolka si to nejhorší vybral už teď na začátku a pak už ho snad čeká jen vše dobré ![]()
Děkuju vám moc za info…kdyby vás něco napadlo, tak pište, ráda se dozvím další a další věci o této vadě. Já tak nějak jsem stále zaskočená, tak mě nic nenapadá
![]()
Rybano-tak už jste všechno zdárně přečkali?Porod i operaci?Někdy si s námi osud pohraje víc,než bychom chtěli.
Ahoj, zatím to vypadá všechno dobře ![]()
V Motole jsem strávila dohromady cca měsíc (dva týdny před porodem a dva týdny po). Porod byl sada, ale kterej ne že…vyvolávali mi ho a trval 32 hodin (od prvních pravidelných kontrakcí po 3 minutách).
Malej šel po porodu hned na kardiocentrum, kde mu provedli menší zákrok a pak ho týden sledovali co to s ním dělá…a po týdnu byla ta velká operace, která trvala 6 hodin. 7 dní po operaci nás pustili domů, takže to byla vcelku rychlovka ![]()
Zrovna příští týden jedem do Prahy na kontrolu, tak snad všechno bude ok, ale malej vypadá že je spokojenej - krásně přibírá, jizva je zahojená, dávka prášku se zmenšuje…tož tak ve zkratce ![]()
ahoj maminky.jsem v 25 tydnu tehotenstvi.doktor me zdelil ze miminko ma transpozici velkych cev.ceka nas operace bojim se,ale doufam a verim,ze vse dobre dopadne.chtela jsem se zeptat jak probiha porod.bylo me dano vybrat jsi mezi Brnem a nebo Prahou.oboji je celkem daleko a mam strach ze bychom to nemuseli zvladnout v cas.chtela jsem se zeptat jestli se hospitalizuje pred terminem.predem dekuji zy odpovedi Zaneta
Ahoj rozhodně bych šla do Prahy, Brno mi bylo taky nabídnuto (jsem z Brna) ale přece jenom v Praze jsou TOP ![]()
Nastoupila jsem do Motola dva týdny před porodem - nakonec mi porod v den termínu vyvolávali. Porodila jsem přirozenou cestou.
Cokoliv tě bude zajímat, napiš sem nebo do soukromé zprávy, ráda odpovím. Synovi bude za měsíc rok a půl a má se velmi čile k světu ![]()
dekuji moooc za radu.mam celkem strach jelikoz me rekli ze neni duvod predcasneho prevozu do porodnice.ty jsi musela zazadat o drivejsi prijeti a nebo te tam poslali?taky bych volila asi tu Prahu jelikoz pak to prevazeni je na houby.ja jsem z Prostejova takze me je jedno jestli do Brna nebo do Prahy teda co se tyce vzdalenosti.jsem strasne rada ze se muzu poradit,nikdo me nic nerekne.a operace trvala dlouho?byla jsi v nemocnici s ditetem?