Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Já nechápu, proč některé jsou a některé ne. Není ekologictejsi a jednodušší, kdyby byly vratne vsechny??
@Granda Ekologičtější jo, jednodušší ne… a proto nejsou. To je to samé jako s PETkama, samozřejmě, že by bylo ekologičtější, kdyby byly vratné a přesto nejsou žádná ![]()
Vratné jsou o objemu 1 litr s krátkým hrdlem. Teď jsem se na to schválně koukala v Kauflandu. Jinak třeba u lahví od třeba od rumu je to podle výrobce.
Hezký den, takže posílám informaci přímo od výkupu lahví, kde již nějaký čas pracuji: Celkově je pravda, že vratné lahve celkově ubývají, jednak kvůli malému zájmu kupujících, a nebo proto, že se to vážně nevyplatí. Víte, dnes se často vyplatí lahve dávat do kontejneru na sklo (a tu možnost má dnes skoro každý), než je draze vymývat atd.
Vratné lahve od lihovin ještě celkem nedávno byly, ale dnes je situace taková, že od lihovin nejsou vratné žádné lahve. Záloha na 0,5l láhev od lihoviny byla 5 Kč.
Dále se ještě před časem vykupovaly i některé lahve na víno - zelené nebo hnědé o objemu 0,75l, dnes už to také neplatí a 0,75l lahve v klasických obchodech žádné vratné nejsou. Záloha byla 3 Kč.
Láhev od vína se dnes vykupuje pouze jediná, o objemu 1l a záloha je 3.-Kč. I tento typ obalu však používá dnes již minimum výrobců a ačkoli jsou dnes 1l vinné lahve dost rozšířené, těch vratných je minimum.
Taková zajímavost, trochu mi přijde, že lidé dnes už ani neví, že se lahve od vín vykupují, přestože dříve bylo lahví od vína vratných mnohem víc. Za sebe totiž můžu říct, že lahví od vína vykoupíme opravdu strašně málo…
Kde tyto lahve vykupují - vykupuje je víceméně většina řetězců, vyjma snad Billa, Flop a malých večerek, jinak jsem se s nima setkal všude. Je to tak, že povinnost nabízet vratné lahve je dána zákonem, a když prodejna má určitou plochu, tak vratné obaly chtě nechtě nabízet musí. U vína stále ještě vratná alternativa existuje, takže pokud prodáváme víno v nevratných lahvích, musíme nabízet i vratné.
Do vratných 1l lahví se stáčí nejčastěji různé odrůdy, bílé i červené, Frankovka, Veltlínské Zelené, ale i některé stolní vína, např. Cechovní pohár.
Cechovní pohár nabízí například Albert, viděl jsem ho i jeden čas v Tescu. Je to jedna z mála značek, která se dlouhodobě prodává ve vratné 1l lahvi.
Posílám foto této vratné lahve. Do vratných litrovek se stáčí i některá další vína, ale jde právě vždy o typ dané lahve.
Vratná láhev bývá označena jako „zálohovaný obal, vratný obal“, je pravda, že u vín to bývá malým písmem, někdy bohužel vůbec, což je špatně.
V tom našem státě - 1 zážitek. Koupil jsem si na zájezdu ve Finsku velkou colu, která z nich to byla ani co do značky ani do objemu už dnes samozřejmě nevím, vyhazoval jsem ji až v některém z pobaltských států. Když jsem doma vybaloval narazil jsem na lístek z pokladny. Na něm mne zaujalo, že tam figurovaly 2 položky - i když já za celou cestu vždycky všude kupoval jen 1 láhev limonády. Samozřejmě ta druhá položka byla PFUND čili záloha. Finsky neumím, ale tohle jsem si domyslel. Podotýkám, že se jednalo o PETku! Vždyť i u nás se ze začátku vykupovaly. Bohužel přišla další vlàda a ta to přehodnotila.
Když jsem dnes hledal na internetu které sklo je vratné a které ne objevilo se mi spousta informací o třídění ODPADU a velmi inteligentní poučení, že vratné sklo se má vracet do obchodu!!!
Domnívám se že v tomto bodě mají vážný dluh jak státní tak aktivistické orgány včetně EU!
Proč neexistuje povinnost označovat každý vratný obal v celé EU jednotným symbolem už od výrobce (plnírny). Pokud otevřu a spotřebuji nějaký trvanlivý produkt po 10 letech, tak už si určitě nepamatuji zda byl obal zálohovaný, ani kde jsem to koupil. Proto by prodejna která prodává zboží v zálohovaných obalech měla povinně takovýto obal označit svoji značkou SNÍMATELNÝM způsobem. Proč právě takto? Protože po letech už na prodejně nebude nikdo vědět co tam kdysi vlastně prodávali. Na druhé straně když si koupím pivo v Košicích, v Praze z vlaku vystoupím a vím, že tam tyto lahve berou, tak ji tam vrátím, a nemusí mi vždycky jít o ty 3 Kč!
Příspěvek upraven 26.10.15 v 19:23
@karprox píše:
V tom našem státě.
1 zážitek. Koupil jsem si na zájezdu ve Finsku velkou colu, která z nich to byla ani co do značky ani do objemu už dnes samozřejmě nevím, vyhazoval jsem ji až v některém z pobaltských států. Když jsem doma vybaloval narazil jsem na lístek z pokladny. Na něm mne zaujalo, že tam figurovaly 2 položky - i když já za celou cestu vždycky všude kupoval jen 1 láhev limonády. Samozřejmě ta druhá položka byla PFUND čili záloha. Finsky neumím, ale tohle jsem si domyslel. Podotýkám, že se jednalo o PETku! Vždyť i u nás se ze začátku vykupovaly. Bohužel přišla další vlàda a ta to přehodnotila.
vNěmecku se taky vykupují i plastový lahve.
Přesně tak, v Německu mají zálohované PET lahve, mají tam speciální symbol a tím ten přístroj pozná, že je zálohovaná. Měla jsem doma z Aldi asi 4 flašky od Malz piva a po cca 8 letech jsem je vracela v Nettu a bez problémů mi to vzalo.
Obětavá osoba ekologicky spotřebitelského zaměření, tak zde je to co jsem zatím objevil. Jde o samé odkazy, zatím především v němčině. Nejprve jsem samozřejmě zkoušel češtinu, a tady jsem zatím neuspěl. A teď ty odkazy:
https://www.marktjagd.de/…tschland:599
https://de.wikipedia.org/…Mehrwegpfand
http://www.ekritik.de/…hrwegpf.html