Poznámky tchýně, je to k nevydržení

Anonymní
13.6.25 13:43

Poznámky tchyně

Zdravíčko všem vespolek,

spíš úsměvná historka o tom, jak si někteří lidé myslí, jak všechno bude nebo by mělo být dle nich a dávají nevyžádané rady. Začalo to prádlem, přesněji řečeno vypraným povlečením. Nemám ráda žehlení, naprosto to nenávidím a co nemusím, to nežehlím, respektive po usušení poskládám do přijatelného tvaru a pak jen přežehlím, vyjma košilí, kalhot, důležitého oblečení k nošení. Žehlení není činnost, za kterou jsem placená a kterou by někdo ocenil.
Měli jsme na návštěvě tchány a já se během hovoru s nimi vrhla na žehlení, prádla byla kupa jako chalupa a tak jsem si říkala, že to rychle během hovoru uběhne. Tchyně si mě přeměřovala zamhouřeným okem a pak žačala házet komenty typu - to můj otec by nikdy nedopustil, aby prádlo bylo jen tak ledabyle poskládané a začala mi do toho právě žehleného hrabat (až jsem si říkala, že ji opravdu spálím žehličkou) a ukazovala nerovné faldy na cíchách atd a že tady to je křivě, tady to je nerovné, tady to je nevyžehlené a můj otec by to nikdy nedopustil. Tak jsem se ptala, kolikrát její otec žehlil - odpověď - Ani jednou jedinkrát, ale nikdy by nedopustil…blablabla. A ona sama by taky nikdy nedopustila blablabla. Tak jsem si vyslechla její dlouhý monolog a že i tchán chce vyžehlené věci a zároveň sám nechce žehlit, pouze zkoušel kdysi na mandlu a to ho bavilo blablabla. Načež jsem jen odvětila, že za žehlení nedostávám žádnou mzdu ani diplomy a nemám potřebu se v tom realizovat, že se raději věnuji dětem (nebo práci nebo čemukoli jinému).
Následně mi docvaklo, že když jsem byla v porodnici, nechal ji manžel žehlit naše věci a cíchy a já se pak strašně durdila, který mamlas to dělal - mám systém rubu (abych se nezdržovala s povlékáním peřin, skládám povlečení rubovou stranou a pak jen šup šup a je povlečeno) a konkrétně tehdy to bylo lícem a ještě všechny knoflíky a zipy pozapínané, děs. Takže i to, že je to obrácené rubovou stranou je dle tchyně hrůza - proč to někoho štve, když to není jeho a je to navíc uložené ve skříni?
Poté tchyně nadhodila, že přece až budeme bydlet v novém (přestěhovali jsem se blíž) a oni u nás budou spát, tak jim přece nedáme ledabyle vyžehlené povlečení, jak by to vypadalo, že? To jsem odvětila, že u nás nikdo přespávat nebude, když bydlí cca 30 minut autem od nás a že nemám ráda přespávací návštěvy…hotovo. Tím jsem se asi úplně pohřbila a tchyně zůstala stát jako opařená. Předtím (když jsme bydleli trochu dál) byli zvyklí jezdit třeba od pátku do neděle nebo pondělí.
Také vám tak příbuzní kefrají do soukromých záležitostí týkajících se třeba povlečení nebo přespávání a jak to máte dělat a jak to dělat nemáte? Snažím se zachovat kamennou tvář, ale jednoho dne mi rupne v bedně a dotyčné osoby pošlu do háje zeleného.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
sahrazad1
13.6.25 13:48
@Anonymní píše: Více

Dobře ty …. Asertivitu máš dobře zmáklou, tak jen tak pokračuj. Tvá domácnost, tvoje pravidla.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
13.6.25 13:51

U nás vedl řeči tchán, že sušička je na nic, že to prádlo povéšené venku lépe voni. Pak z tchýně vypadlo, že není schopen ani vyndat prádlo z pračky a pověsit ho.

• Citovat
  • Upravit
35792
13.6.25 13:55

Ja bych ji hned ze startu řekla, že ja nežiju ani s jejím otcem a ani s tchánem, takže si budu doma dělat jak já chci. Ja třeba uz tak 8 let nežehlím vůbec :mrgreen: a tchýne nerika nic, naopak můj muž nesnáší její škrobený povlečení

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9770
13.6.25 13:58

Na tohle je asi jediná odpověď - vrazit tchyni žehličku do ruky se slovy, že když jestli jí vadí, jak já žehlím, nechť se nestydí a realizuje se :mrgreen:
Jinak já žehlím jen vánoční ubrus a párkrát do roka košile do divadla, povlečení vůbec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24841
13.6.25 14:00
@Anonymní píše: Více
:mrgreen: dobře!! tvoje domácnost, tvoje věc! já taky nežehlím, povlečení kupuju krepové a hadry nežehlící rychleschnoucí :mrgreen:
otec se na to kdysi netvářil (taky shodou okolností na povlečení - čisté, voňavé, leč krepové a on celoživotní návyk na klasicky žehlenou bavlnu), tak jsem se ho zeptala, kolikrát v životě žehlil :mrgreen:
zalapal po dechu a zmlkl :mrgreen:

A jednou mi první tchyňka (byla jinak super, nemohu říct nic zlého) v naší dovolené, kdy měla klíče od bytu (JEN pro případ havárie apod.), vyžehlila aktivně koš prádla (před 30lety jsem ještě mívala žehlící věci), tak jsem jí řekla, že to bylo poprvé a naposled.
A taky bylo.

Tyhle věci je nutné řešit hned a nafurt ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4153
13.6.25 14:02

To je uplne typicky. Stara otrokyne chlapu v rodine, co to nikdy nedelali, ale trvaj na tom, aby to nejak bylo a ona jim pekne cely zivot posluhuje a pak to zvestuje dal toto poselstvi. Je to vlastne chudak. Nic jineho nezna. Nema svoji vuli. Tu si pak dovoli projevovat jen na tebe. Nastesti ty si uz muzes rozhodovat, co a jak budes mit. A delas to spravne. Taky jsem zazila pupkace co nam vykladal, jak je mycka nehygienicka a neprakticka, jak on by nesnesl, aby tam nadobi smrdelo, ze se musi porad odmyvat. Tak jsme se ho ptali, kolik toho v zivote odmyl osobne a byl smrtelne urazeny :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
13.6.25 14:03

Ehm, mě tedy přijde docela neslušné žehlit, když mám návštěvu :think: A když už bych to dělala, asi by mě nepřekvapilo, že mi do toho někdo krafe. Nežehlím ani tolik, co ty, povlečení a prostěradla jen složím a fertig, stejně tak ručníky, utěrky, kalhoty, spodní prádlo a zbytek prostě přešudlím a je to :D No ale pěkně ses vymezila :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45
13.6.25 14:04

Ano řekla bych jí, že je na ní vidět nadšení do žehlení, takže zde je žehlička a já si zatím dojedu na nákup, jestli by byla tak laskavá a vyžehlila mi teda, protože já to beru jako nutné zlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1978
13.6.25 14:07
@tini píše: Více

Nedávno jsem někde vyčetla pro tenhle typ žen krásné pojmenování - strážkyně patriarchátu. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24841
13.6.25 14:09

@KKubula :mrgreen: to neznám, rozhodně velmi pobavilo :mrgreen: :mrgreen: :lol: ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30316
13.6.25 14:11

Tchýně to zkoušela. U nás teda hlavně úklid. Mám sušičku, takže nežehlím prakticky nic, jen slušné oblečení co se zmačká a to je fakt výjimečně. Žehlit povlečení to by mě mohlo. Asi bych jí oznámila, že pokud se jí to nelíbí, může si přivést vlastní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80110
13.6.25 14:13

A víš co? Je to tvoje vina. Kdybys nezehlila vubec, nemohla by tchyně krafat. Já říkám pořád a naučila jsem to i holky, že žehlička je nástroj dabluv. Stačí poskládat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.6.25 14:17

S tchýní nic nekonzultuju, nic ji neukazují, návštěvy minimalizují, nemám si s ní co říct…prádlo žehlím poctivě, mám na to krásnou prádelnu, tchýně nezehli nic, moje maminka taky žehlí a věnuje se vnučkám na maximum :-)

• Citovat
  • Upravit
10191
13.6.25 14:17

@inkakřivák najde si něco jiného, to se nebojíme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová