Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Mám docela blbou otázku…dostala jsem žádost o ppm a je tam kolonka na vyplnění : kdy jsem naposledy vykonávala samostatně výdělečnou činnost,ale má jí vyplnit jen osoba dobrovolně pojištěná…to znamená OSVČ nebo prostě pracující člověk??a pak mám tam vyplnit den před nástupem na mateřskou nebo den kdy jsem opravdu byla naposled v práci(tedy den před nástupem na nemocenskou)?? ![]()
nástup na mateřskou je 6-8 týdnů před porodem. Jestli jsi byla na nemocenský, tak ta se tam nepíše. |Doktor by ti měl ukončit nemocenskou a okamžitě od druhého dne ti běží mateřská, A pokud jsi zaměstnanec na HPP, tak kolonku OSVČ prostě přejdi ![]()
já chtěla,ale v práci mi vedoucí řekla,ať tam vyplním poslední den v práci ![]()
to je blbost, poslední den v práci je v tvém případě poslední den nemocenský. Od dalšího dne budeš na mateřský
![]()
není zač, taky jsem to vyplňovala, akorát teda já pracovala až do poslendího možného dne, takže jsem nastoupila rovnou z práce. Ale je fuk, jestli jsi v práci nebo na nemocenský, prostě je to ten den, kdy ti nemocenská skončí a druhý den začne mateřská. Tak hlavně žádný stresy a hodně štěstí s miminkem
![]()
jasně,mě bylo jen divný,proč mám vyplňovat kolonku pro osoby dobrovolně nemocensky pojištěné…děkuji moc… ![]()
Pájinka25 píše:
není zač, taky jsem to vyplňovala, akorát teda já pracovala až do poslendího možného dne, takže jsem nastoupila rovnou z práce. Ale je fuk, jestli jsi v práci nebo na nemocenský, prostě je to ten den, kdy ti nemocenská skončí a druhý den začne mateřská. Tak hlavně žádný stresy a hodně štěstí s miminkem![]()
Tohle není pravda, u OSVČ se vyplňuje ten den před nástupem na neschopenku, jinak by taky člověku nemuseli zaplatit nemocenskou, protože při nemocenské nesmí osobně vykonávat činnost.
peggyska píše:
jasně,mě bylo jen divný,proč mám vyplňovat kolonku pro osoby dobrovolně nemocensky pojištěné…děkuji moc…
Vyplňovat ji nemáš pokud si zaměstnanec, ale je otázkou jestli to účetní bude ochotná pochopit.
j.a.n.i1 píše:Pájinka25 píše:Tohle není pravda, u OSVČ se vyplňuje ten den před nástupem na neschopenku, jinak by taky člověku nemuseli zaplatit nemocenskou, protože při nemocenské nesmí osobně vykonávat činnost.
není zač, taky jsem to vyplňovala, akorát teda já pracovala až do poslendího možného dne, takže jsem nastoupila rovnou z práce. Ale je fuk, jestli jsi v práci nebo na nemocenský, prostě je to ten den, kdy ti nemocenská skončí a druhý den začne mateřská. Tak hlavně žádný stresy a hodně štěstí s miminkem![]()
no ale zakladatelka není OSVČ. Tak jsem to teda pochopila ![]()
Pájinka25 píše:j.a.n.i1 píše:no ale zakladatelka není OSVČ. Tak jsem to teda pochopilaPájinka25 píše:Tohle není pravda, u OSVČ se vyplňuje ten den před nástupem na neschopenku, jinak by taky člověku nemuseli zaplatit nemocenskou, protože při nemocenské nesmí osobně vykonávat činnost.
To nic nemění na tom, že by tam rozhodně neměla psát den před nástupem na PPM, když ten den byla na nemocenské, ona by tam neměla psát nic.
já teda na nemocenské nebyla, ale měla jsem za to, že pokud je, tak jeden den jí dr. nemocenskou ukončí a tím pádem končí i v práci ne? A od dalšího dne má mateřskou
Pájinka25 píše:
já teda na nemocenské nebyla, ale měla jsem za to, že pokud je, tak jeden den jí dr. nemocenskou ukončí a tím pádem končí i v práci ne? A od dalšího dne má mateřskou
Vždyť v práci nekončí, nebo pokud byla na PN, tak už v ní skončila před nástupem na ní… pokud to bereme z pohledu docházení do práce.. Mateřská a nemocenská je defacto to samé, tedy na mateřské je víc peněz a nejsou vycházky a náleží za ní dovolená, ale jinak je to placeno ze stejných peněz a i status člověka v práci je stejný jako při PN, rozdíl nastává až při přechodu na RD.
ahoj já sem měla to samé a opravdu se vyplňuje poslední den co si byla zaměstnaná a né už na nemocenské JÁ MARDOILA OD 17.12.2010 tudíž sem napsala den před tím tj. 16.12. a měla sem to dobře
no já tam nakonec nic nenapsala a dala jsem to zaměstnavateli min týden a zatím mi nevolali…ale podle mě to taky má vyplnit jen osvč,protože náš zaměstnavatel přece ví,kdy jsme byli naposled v práci a ta samá kolonka je i na ukončení nemocenské a mají ji vyplnit jen osoby dobrovolně pojištěné…kdyby to měli vyplňovat normálně všichni,tak tam nebude ta vysvětlivka ![]()