Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Prosím o radu.
Potřebují poradit.Jsem zaměstnána od dubna 2012.TP mám v říjnu. Čistá mzda minulý rok cca 250tis.od února jsem na neschopence. Mám nárok na PPM a přibližně v jaké výši. Známá účetní říkala, že pokud jsem na neschopence, tak žádný nárok nemám. Jsem s toho zamotaná. děkuji ![]()
http://www.penize.cz/…esny-vypocet
Nárok máš. Mateřská se ti bude počítat z příjmu před neschopenkou.
@elena8880 od letošního února? Podmínkou na nárok na PPM je být účastníkem sociálního pojištění nejméně 270 dní za poslední dva roky… a k datu nástupu na MD být zaměstnaná nebo v ochranné lhůtě v případě skončení pracovního poměru (180 dní od skončení PP, případně kratší doba, pokud pracovní poměr trval kratší dobu)…
@Regina Hero Od začátku dubna, ale myslím si, že zůstanu na ty neschopence delší dobu. jinak děkuji.
No záleží, do kdy máš smlouvu. Jestli na neurčito, tak je to jedno, jestli na určito, tak od jejího konce musíš na PPM nastoupit do 180 dní.
@elena8880 no tak to ti PPM v pohodě vyjde… i když budeš na neschopence…
@elena8880 píše:
@Krkael smlouva na 2 roky. konci 11/2015.
Tak to je v klidu, to nastouopíš ještě v době jejího trvání a to není co řešit ![]()
@Krkael a pocita se te tedy s poslednich platu, pred neschopenkou.?
@elena8880 neschopenka se do mateřské nepočítá. Počítá se z platu.
@elena8880 píše:
@Krkael a pocita se te tedy s poslednich platu, pred neschopenkou.?
Ano, neschopenka se vyřadí. Já třeba marodila s chřipkou, pak byla v práci a pak marodila do konce těhotenství skrz nějaký jiný problémy a neschopenka se tam vůbec nepočítala ![]()