Pracák vs. dpp
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
@NikčaTrub píše:
přítel zase říká, že mám jít na pracák ale odmítnout podporu, že v případě, že se podpora nepobírá, tak můžu dělat na DPP.
Přítel nemá pravdu, pokud máš DPP, na úřadu práce tě nezaregistrují.
Od 29. července 2017 si již (podle novely zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti) při evidenci na Úřadu práce nelze přivydělávat formou dohody o provedení práce, a to bez ohledu na výši výdělku. Každá DPP tedy brání evidenci na Úřadu práce a využívání s tím spojených výhod.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ne, to bylo do července 208. Teď při evidenci na úp nesmíš vůbec pracovat na dpp. Na dpč a pracovní smlouvu s výdělkem do 1/2 minimální mzdy můžeš, ale podporu ti po dobu dohody nebo smlouvy pozastaví.
Edit: někdo byl rychlejší ![]()
Příspěvek upraven 10.01.19 v 17:57
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Můžeš zůstat na DPP a na zdravotní pojišťovně se přihlásit jako osoba pečující o dítě do 7 let věku (dítě ale nesmí být ve školce více, než 4 hodiny denně). Sociální platit nemusíš, do 4 let věku dítěte se ti tato doba započítává do důchodu, potom už ne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Celeana na dpč mi řekla účetní v práci, že siůžu vydělat maximálně 2500
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@NikčaTrub píše:
@Celeana na dpč mi řekla účetní v práci, že siůžu vydělat maximálně píše: Více
No a na DPP nic.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
takže než si najdu HPP asi bude nejlepší zaregistrovat se na ÚP a zažádat o podporu? chápu to dobře?když to udělám, můžu přejít alespon na DPČ?a přividělat si k podpoře ty 2500? nebo ne ? Ani nevím z čeho se vypočítává podpora, během 5 a půl roku jsem vyčerpala 2 RP a před tím jsem byla student ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@NikčaTrub píše:
takže než si najdu HPP asi bude nejlepší zaregistrovat se na ÚP a zažádat o podporu? chápu to dobře?když to udělám, můžu přejít alespon na DPČ?a přividělat si k podpoře ty 2500? nebo ne ? Ani nevím z čeho se vypočítává podpora, během 5 a půl roku jsem vyčerpala 2 RP a před tím jsem byla student
Aby mohl uchazeč o zaměstnání vykonávat nekolidující zaměstnání, nesmí mít nárok na podporu v nezaměstnanosti a jeho výše přivýdělku nesmí přesáhnout polovinu aktuální minimální mzdy, tj. 5500 korun měsíčně.
Ty 2500 kč je mez, do které se u DPČ neodvádí zdravotní a sociální pojištění.
https://www.podnikatel.cz/…-privydelku/
https://www.penize.cz/…nezamestnany
Takže
- buď DPP, ale potom ne pracák,
- nebo DPČ, PP do 5500 a pracák, ale ne podpora,
- nebo pracák a podpora, ale ne přivýdělek.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@eumedon píše:Takže
A nebo
- „osoba pečující o dítě do 7 let věku“ a DPP.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Titty píše:
A nebo
- „osoba pečující o dítě do 7 let věku“ a DPP.
No, jestli má dítě do 7 let věku, tak o ně bude muset pečovat v každém případě. ![]()
To jsem vzal na vědomí, neuváděl jsem to a znamená to, že když nebude na pracáku, tak za ni bude platit zdravotní pojištění stát, pokud dítě nebude ve školce déle, než 4 hodiny denně a ve škole déle, než je to povinné (do kroužků ovšem smí chodit, do družiny ne).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@eumedon píše:
Aby mohl uchazeč o zaměstnání vykonávat nekolidující zaměstnání, nesmí mít nárok na podporu v nezaměstnanosti a jeho výše přivýdělku nesmí přesáhnout polovinu aktuální minimální mzdy, tj. 5500 korun měsíčně.Ty 2500 kč je mez, do které se u DPČ neodvádí zdravotní a sociální pojištění.
https://www.podnikatel.cz/…-privydelku/
https://www.penize.cz/…nezamestnany
Takže
Aktuálně od ledna 2019 je polovina minimální mzdy 6 675,– (do konce roku 2018 byla 6 100,–)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@renduli Jo, takže to opravím:
- buď DPP, ale potom ne pracák ^*
- nebo DPČ, PP do 6675 Kč/měsíc a pracák, ale ne podpora,
^* - podmínkou pro to, aby byla státním pojištěncem v případě ad 1) pak je celodenní a řádná péče o dítě do 7 let, což zahrnuje, že dítě nebude v předškolním zařízení déle, než 4 hodiny denně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@eumedon Od letoška je hranice pro odvody u DPČ 3 tis. Kč, už ne 2500 Kč.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lendeš A jo. Ale v každém případě - hranice pro odvody, o které mluvila účetní „že se nesmí překročit“, není žádná hranice, která se nesmí překročit (nad níž by nemohla být v evidenci ÚP). Je to hranice, nad kterou by měla odvody.
To, že u DPP je vyšší, vedlo k tomu, že DPP byla zcela vyřazena z nekolidujících zaměstnání.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
takže pokud to dobře chápu, můžu jít na pracák, odmítnout podporu a vydělat si na DPČ 6675 kč, ale pojištění se mi strhne z vydělané částky ? nebo další možnost jít na poijištovnu a Dělat na DPČ a vydělat si 6675 kč, při čemž se mi pojištění nestrhne,ale děti mít ve školce jen do oběda ? ( 3 a 5 let )
- načítám...
- Citovat
- Zmínit