Práce a těhotenství - poraďte
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Práce a těhotenství - poraďte
Ahoj holky, mám takový dotaz. Už dříve mi bylo vysvětleno, že pokud otěhotním, nemohu vykonávat svou pracovní pozici, musím to dle předpisu okamžitě nahlásit vedoucímu. A já se ptám: pokud zaměstnavatel nemá žádnou jinou pracovní pozici kterou by mi mohl přidělit, jak se toto řeší? Jelikož to bych jedině byla doma za 60 % svého výdělku, jenže zase na druhou stranu mi dle zákona zaměstnavatel přece musí najít jinou pozici se stejným výdělkem jako byl předchozí???? Děkuji
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Myslím si,že se tě pokusí přesvědčit o nutnosti rizikového těhotenství - tj. jít na nemocenskou.
Dle zák.práce máš nárok na převedení na jinou práci, ale když tam žádná taková není…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dle zákona má povinnost ti najít jinou práci, kterou vykonávat můžeš, pokud žádnou takovou nemá, je povinen tě nechat doma a platit tě, je tedy v jeho zájmu, aby pro tebe cokoliv našel. V praxi jsem se ovšem s takto benevolentním zaměstnavatelem ještě nesetkala, většinou zaměstnankyni „donutí“ jít na rizikové těhotenství se vším, co to může nést, dost často omezené vycházky, možnost kontroly, zákaz vycestovat, nižší peníze.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Přesně tak, má povinnost tě převést na jinou práci a pokud ji nemá, tak tě nechat doma za plný plat. To že se mu do toho nebude chtít je druhá věc a bude se tvářit, že proto musíš na neschopenku…
A můžu se zeptat kde pracuješ, že to musíš okamžitě hlásit?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já teda vůbec netuším, jak je to s řízením tramvaje
Ale pokud zaměstnavatel tvrdí, že to dělat nemůžeš, jistě by pro tebe mohl zkusit najít nějaké náhradní místo v administrativě nebo tak něco. Fakt je v jeho vlastním zájmu, aby se snažil, protože dle zákona má jen dvě možnosti - buď u něj budeš pracovat na „bezpečné“ pozici a bude tě platit, nebo nebudeš pracovat vůbec a bude tě platit
Kdyby tě nutil jít na PN a ty bys nechtěla, musíš holt zabojovat
Hodně štěstí!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
ugluk píše:
Já teda vůbec netuším, jak je to s řízením tramvajeAle pokud zaměstnavatel tvrdí, že to dělat nemůžeš, jistě by pro tebe mohl zkusit najít nějaké náhradní místo v administrativě nebo tak něco. Fakt je v jeho vlastním zájmu, aby se snažil, protože dle zákona má jen dvě možnosti - buď u něj budeš pracovat na „bezpečné“ pozici a bude tě platit, nebo nebudeš pracovat vůbec a bude tě platit
Kdyby tě nutil jít na PN a ty bys nechtěla, musíš holt zabojovat
Hodně štěstí!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
to je jako u mě, dělám průvodčí na českých drahách a tak jsem doma na rizikovým těhu, s neomezenými vycházkami, ty ale závisí na ochotě lékaře.. jinak by mě nechala vedoucí sedět na šatně za minimální mzdu…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
jo holky a už dávno neplatí že vám musí nbechat stejný plat, může vám dát minimální mzdu, podle zákoníku úpráce je to na zaměstnavately…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Gabrielaaa píše:
to je jako u mě, dělám průvodčí na českých drahách a tak jsem doma na rizikovým těhu, s neomezenými vycházkami, ty ale závisí na ochotě lékaře.. jinak by mě nechala vedoucí sedět na šatně za minimální mzdu…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Gabrielaaa píše:
jo holky a už dávno neplatí že vám musí nbechat stejný plat, může vám dát minimální mzdu, podle zákoníku úpráce je to na zaměstnavately…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
nulu, právě že podle záíkoníku práce nemusí, to mi věř je pravda, pracuju u státního podniku a tam by si nedovolily udělat něco co se potrýká se zákonem, a tohle mi bylo řečeno..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
oni ti musí nabídnout jinou práci ale to ti může říct že tě třeba nechá sedět na šatně, protože pro tebe prostě nic jiného nemá, jako to bylo u mě, ale za minimální mzdu, nebo ti třeba nabídne 60 %.. nikdy ti ale nedá sto procent… uvidíš.. já taky musela hned marodit, protože děláme noční a je to fyzicky náročné, a hlavně je to rizikové pracoviště ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit