Neoprávněná výpověď

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
3727
25.6.11 16:01

Neoprávněná výpověď

Ahoj,

chtěla jsem se zeptat na vaše názory, jak řešit neoprávněnou výpověď, popřípadě kde upozornit na nekalé praktiky vedoucího tak, aby to bylo skutečně řešeno. Známá nastoupila do nového zaměstnání - jednoho potravinového řetězce a od samého začátku se tam děly zvláštní věci. Pokladna se předávala bez přepočítávání vedoucí, následující den se pak pokladní dozvěděla, že v pokladně chyběly peníze, které musela doplácet (přestože věděla, že tam byly peníze navíc z dýšek). Pokud byly v poladně peníze navíc, vedoucí si je automaticky ponechávala… Když známá na tuto zvláštnost poukázala (a nejen tuto), dostala výpověď. Prý je odbor, kde je možné si na zaměstnavatele stěžovat, popřípadě tam poslat kontrolu. Víte o tom někdo něco?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
11689
25.6.11 16:03

jj je, obratte se sem http://www.firmy.cz/…a-mesto.html?…

Mě tu pomohli, když mi byvalí zaměstnavatel nevydal zápočtový list, a ještě mu napařili 60000 pokutu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3412
25.6.11 16:12

no pokud byla ve zkušební době, tak výpověď mohla dostat bez udání důvodu

nevím jak státní úřad, ale kdys jsem se obracela na úřad práce a jeho kontrolní orgán jelikož mi zaměstnavatel vyhodil z pracovního prostředí když jsem odmítla podepsat buď dohodu nebo převzít okamžité zrušení pro hrubé porušení - oboje neoprávněně. Tam mi řekli, že asi nemá smysl se moc bránit, že bych měla dohodu podepsat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3727
25.6.11 16:31

Laskecka: děkuju, tomu říkám rada :wink:

Miarei: ona se nechce v té práci udržet, jde o to, aby na to bylo poukázáno a někdo to řešil. Výpověď dostala ve zkušebce…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.6.11 16:50

Pokud to bylo nové zaměstnání a ona ve zkušební lhůtě tak bohužel neexistuje něco jako neoprávněná výpověď, můžou jí dát výpověď za cokoliv bez udání důvodu, třeba prostě jen proto, že nepadla vedoucí do oka…
Nevím jestli zrovna na praktiky okolo počítání kas má vliv nějaký kontrolní orgán „zvenčí“ a jestli by zrovna s tímhle uspěla, neb sama pracuji jako hlavní pokladní a vím, že povinností každé pokladní je kasu si na začátku i na konci směny sama přepočítat a pak k opětovnému přepočtení předat nadřízenému (u toho má pokladní povinnost též být, aby nedošlo k tomu co popisuješ), ten případně požaduje dorovnat finanční nesrovnalosti, pokud u tohoto přepočítávání není tak v podstatě porušuje předpisy bohužel ona… pak je ještě varianta přepočítávání kas pod dozorem kamer, u toho být nemusí, ale je to zas ze strany pokladní lehce napadnutelné neb existuje kamerový záznam - takže zrovna specielně tyhle praktiky bych řešila spíš s manažerem firmy či interním manko teamem. Ale než by se do tohohle pustila, tak bych jí doporučila aby si pořádně prostudovala interní firemní předpisy, je možné, že je porušuje nejen vedoucí ale bohužel i ona, byť o tom ani neví.
Ale pokud má zkušenosti i s jinými věcmi jako je např. nedodržování pracovní doby či třeba pravidelných přestávek, tak tam je možné to hlásit na příslušném pracovním úřadě, jejich kontrolní orgán to obvykle velice brzy prošetří… ale bohužel práci jí zřejmě nevrátí…

• Citovat
  • Upravit
3412
25.6.11 18:11

Ale já se v tý práci taky nechtěla udržet, jde o to, co mi řekli na odboru, kde mají podobné problémy řešit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
27.12.12 14:10

Dobré odpoledne…
Při cestách po příbuzných a přátelích jsem se setkal s příběhem, ze kterého mně jde hlava kolem. Jde o oznámení o uplynutí pracovní smlouvy na dobu určitou, i když z té se už mezitím stala smlouva na dobu neurčitou… Tak se chci zeptat, jestli je možné zaujmout k tomu nějaký postoj, který by byl přijatelný jak pro zaměstnance, tak i pro zaměstnavatele.
Známá nastoupila k zaměstnavateli jako skladnice ke dni 2.6.2010. Měla pracovní smlouvu na dobu určitou - do 31.12.2010 Ke dni 1.10.2010 byla převedena na pozici skladové účetní (ovládá skladové účetnictví) a protože jí bylo ústně zaměstnavatelem sděleno, že s ní počítá i po 1.1.2011, dál chodila normálně do práce, chodila jí na úšet výplata, bylo za ni hrazeno zdravotní a sociální pojistné atd.
Před Vánoci jí přišel od zaměstnavatele dopis do vlastních rukou, ve kterém ji upozorňuje, že její pracovní smlouva na dobu určitou končí ke dni 31.12. 2012 (!) a že jí smlouvu nebude dále prodlužovat. Známá je z toho špatná a celá rodina s ní… Nejradši by si vzala odstupné a vypadla, ale její zaměstnavatel je známá držgrešle a násilník. Je takto vyhlášený po celém okolí. A ona se bojí, že pokud bude trvat na tom, že se její smlouva „překlopila“ ve smlouvu na dobu neurčitou, že ji bude opakovaně fyzicky napadat. A kdo z jeho zaměstnanců proti němu bude svědčit, že… Jsou rádi, že vůbec mají práci. (Zvlášť v regionu, kde je nezaměstnanost skoro 20 procent.)
Tak teď sedím, přemýšlím a nevím, co si mám o tom myslet…
Jak byste se zachovaly vy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3727
27.12.12 16:43

Já bych v případě, že by můj zaměstnavatel byl násilník, určitě odešla… Na fyzické napadení bych určitě nečekala…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
64969
27.12.12 16:48

@Jura007 Odstupné nedostane, při smlouvě na dobu určitou nemá nárok po skončení na odstupné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
27.12.12 17:16

@vokishka Jenže platnost smlouvy na dobu určitou skončila ke konci roku 2010, zaměstnavatel jí i nadále přiděloval práci a vyplácel mzdu (včetně hrazení pojištění). Tím podle tehdejšího znění přešla pracovní smlouva v pracovní smlouvu na dobu neurčitou… teda pokud jsem dobře pochopil tehdejší znění Zákoníku práce (dnešní §39 odst.4 už mluví jinak).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
64969
27.12.12 18:33

@Jura007 Omlouvám se, špatně jsem četla roky. To potom ano, pokud zaměstnavatel přidělí práci, dokonce vyplácí výplatu, tak by se smlouva měla automaticky změnit na dobu neurčitou. Ještě jednou se omlouvám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
šmoulinka71
27.12.12 22:36
@Jura007 píše:
Dobré odpoledne…
Při cestách po příbuzných a přátelích jsem se setkal s příběhem, ze kterého mně jde hlava kolem. Jde o oznámení o uplynutí pracovní smlouvy na dobu určitou, i když z té se už mezitím stala smlouva na dobu neurčitou… Tak se chci zeptat, jestli je možné zaujmout k tomu nějaký postoj, který by byl přijatelný jak pro zaměstnance, tak i pro zaměstnavatele.
Známá nastoupila k zaměstnavateli jako skladnice ke dni 2.6.2010. Měla pracovní smlouvu na dobu určitou - do 31.12.2010 Ke dni 1.10.2010 byla převedena na pozici skladové účetní (ovládá skladové účetnictví) a protože jí bylo ústně zaměstnavatelem sděleno, že s ní počítá i po 1.1.2011, dál chodila normálně do práce, chodila jí na úšet výplata, bylo za ni hrazeno zdravotní a sociální pojistné atd.
Před Vánoci jí přišel od zaměstnavatele dopis do vlastních rukou, ve kterém ji upozorňuje, že její pracovní smlouva na dobu určitou končí ke dni 31.12. 2012 (!) a že jí smlouvu nebude dále prodlužovat. Známá je z toho špatná a celá rodina s ní… Nejradši by si vzala odstupné a vypadla, ale její zaměstnavatel je známá držgrešle a násilník. Je takto vyhlášený po celém okolí. A ona se bojí, že pokud bude trvat na tom, že se její smlouva „překlopila“ ve smlouvu na dobu neurčitou, že ji bude opakovaně fyzicky napadat. A kdo z jeho zaměstnanců proti němu bude svědčit, že… Jsou rádi, že vůbec mají práci. (Zvlášť v regionu, kde je nezaměstnanost skoro 20 procent.)
Tak teď sedím, přemýšlím a nevím, co si mám o tom myslet…
Jak byste se zachovaly vy?

no musím říct, že praktiky našich zaměstnavatelů jsou hrozné a nemáte nikde odvolání. Řeknou Vám podepište dohodu nebo 55. Pokud nepodepíšete dohodu, dostanete 55 a musíte se soudit, ale co do tý doby? Na ÚP nemáte nárok na nic, neseženete nikde práci a možná až to vysoudíte za rok za dva, tak se můžete modlit, aby firma nebyla v insolvenci, protože jinak Vám bude platební rozkaz od soudu k ničemu, protože firma bude tak zadlužená, že už není z čeho brát…strašné zákony, ale za to může to, že nejsou přesně stanovená pravidla pro získání 55 a na to zaměstnavatel hřeší.

• Citovat
  • Upravit
18305
27.12.12 22:39

@smoulinka71 Za rok za dva? Známý se soudil šest let… Ještě že ho finančně podrželi rodiče.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
šmoulinka71
27.12.12 22:47

@Jura007 no právě, takže člověk raději podepíše dohodu, než mít nějaké finanční a psychické problémy. Ale je to bordel, zaměstnavatel nemá možnost někoho propustit jedině s odstupným, tak proto se toto děje a ještě tu kravinu co udělali, že máte pak nárok na menší podporu, když jdete na dohodu, ale nikoho to nezajímá.

• Citovat
  • Upravit
19784
24.4.13 19:09
@Jura007 píše:
Před Vánoci jí přišel od zaměstnavatele dopis do vlastních rukou, ve kterém ji upozorňuje, že její pracovní smlouva na dobu určitou končí ke dni 31.12. 2012 (!) a že jí smlouvu nebude dále prodlužovat. …

Jak bych se zachoval, to nevím, ale po právní stránce je to tak, že podle § 65 odst. 2 ZP (schválně odkazuji na znění platné v roce 2012, kdy ji poslal domů)

Pokračuje-li zaměstnanec po uplynutí sjednané doby (§ 48 odst. 2) s vědomím zaměstnavatele dále v konání prací, platí, že se jedná o pracovní poměr na dobu neurčitou

No, a jestli jí vyplácel mzdu (na účet, nebo jak? Dával jí výplatní lístky?), tak má důkaz, že pokračovala v práci s jeho vědomím (a dokonce souhlasem) i po skončení sjednané doby.

Edit: Aha, mzda jí chodila na účet, tak to má důkaz jasný jak facka! Výpisy nevyhazuje, že?

Příspěvek upraven 24.04.13 v 19:18

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat