Nástup do práce 2 měsíce před ukončením RD
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Nástup do práce 2 měsíce před ukončením RD
Ahojky, potřebuji poradit, jak to teda je - měla bych mít rodičák do 27.8.2011, ale je možné, že mi vyjde práce už ted od 1.7., tzn. skoro 2 měsíce před ukončením RD. Jak to teda bude s tím rodič. příspěvkem - můžu začít pracovat normálně na HPP a přitom brát ještě ty 2 měsíce rodičák, když by malého hlídala babička nebo manžel? Je to tak nebo se pletu a nástupem do práce o rodičák přijdu?
Už jsem z toho jelen, každý mi tvrdí něco jiného, tak jsem si říkala, že se ještě zeptám tady, než zavolám na sociálku a poptám se přímo tam.
(tady nemusím platit za telefonát
)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Muzes, pokud dite nebude ve skolce. Na RD si muzes neomezne privydelat.
Odpověď na dotaz vyplývá z § 30b odst. 2 zákona o státní sociální podpoře. Podle tohoto ustanovení rodičovský příspěvek náleží (a po dobu návštěvy uvedených zařízení pro děti může být rodič též výdělečně činný) mj., jestliže dítě, které nedosáhlo 3 let věku, navštěvuje jesle, mateřskou školu nebo jiné obdobné zařízení pro děti nejvýše 5 kalendářních dnů v kalendářním měsíci (návštěvou dítěte v jeslích, mateřské škole nebo v obdobném zařízení pro děti v kalendářním dnu se přitom pro účely nároku na rodičovský příspěvek rozumí každý den, kdy dítě v jeslích nebo jiném uvedeném zařízení pro děti pobývá bez ohledu na délku tohoto pobytu), a dítě, které dosáhlo 3 let věku, navštěvuje v kalendářním měsíci mateřskou školu nebo jiné obdobné zařízení pro děti předškolního věku v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně nebo nejvýše 5 kalendářních dnů.
- Citovat
- Upravit
Můžeš normálně nastoupit do práce a přitom pobírat příspěvek v rodičovství
sociálku akorát zajímá, jak je zajištěna péče o dítě (nesmí být ve školce), jinak je jim to jedno ![]()
takže hurá do práce …
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Myslíš si to dobře, pokud nebudeš mít dítko v jeslích/školce, tzn. v Tvém případě bude hlídat manžel nebo babi, není potřeba nic řešit, rodičák dostaneš normálně za celé léto ![]()
Mám to stejně s tím rozdílem, že prcek chodil do jeslí na 5 dní v měsíci (povolená hranice u dětí do 3 let) a musela jsem to tím pádem nahlásit na sociálce a za každý měsíc donést potvrzení, že tam nebyl déle ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jé, tak to jste mě potěšily, že budu mít k platu ještě i rodičák, to budou /pokud to teda klapne/ hezké prázdniny..
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, potřebovala bych poradit, prosím
.V únoru mi skončí RD, ale nastupuji od ledna do nové práce, dítko do školky. Chtěla bych se zeptat, kam všude musím hlásit, že jsem nastoupila do práce? A předpokládám, že o rodičovský příspěvěk přijdu, když nastoupím do práce? Omlouvám se pro někoho za blbý dotaz, ale každý mi tvrdí něco jiného
.Moc děkuju ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Mia 01 Pokud jsou ditku vic jak 2 roky, taknikam nic nehlasis. Jo a neni to RD ale pouze rodicovsky prispevek.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Kvůli nástupu do práce o RP nepřijdeš, při jeho pobírání není výdělek omezený. Problém by mohla být ta školka, pokud ještě dítku nejsou dva roky - tam je povolený jen omezený počet hodin (tuším 46 za měsíc), pokud bys to překročila, měla bys to správně nahlásit úřadu práce, který ti RP vyplácí, a nechat si jeho vyplácení zastavit (můžeš ho pak dobrat po 2. narozeninách dítka). Nad dva roky věku už se nesleduje ani docházka do školky, dtě může chodit neomezeně, ty můžeš neomezeně vydělávat, nic nikam hlásit nemusíš a RP ti zůstane.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kassy Jen drobnost do 2 let musis tu dochazku hlasit vzdy a pak dokladat, ze neprekracujes povolene hodiny, jinak souhlas.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky, moc děkuju za odpovědi
.Dcerce budou 3roky v únoru
.Takže fakt nemusím nikam nic hlásit? Já si myslela, že budu muset na pojištovnu a tak ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit