Práce knihovnice

Napsat příspěvek
Velikost písma:
7240
8.5.20 08:55
@juni29 píše:
Knihovnice je zaměstnání? To slyším prvně. Podle mě je to spíš nějaká brigáda pro studenty nebo důchodce.

Kdepak, je i primo Stredni knihovnicka skola. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6445
8.5.20 09:14

@rejžička chapu, ale vis jak, kdo se nezepta…Plat tabulkovy vidis, tam asi nic noveho nevymyslis. Provozni dobu taky znas, nemyslim, ze pojedou odpoledni cely tyden, spis se budou stridat. Na moznost volneho mista na zkraceny uvazek bych se sla normalne zeptat, nevidim na tom nic spatneho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11160
8.5.20 09:24
@rejžička píše:
@Fazulina Moc dekuju! :hug:
Ja to vnimam stejne, knizky miluju, odmalicka strasne moc ctu, takze ta prace by me naplnovala. Myslim, ze by to i vyvazilo ten plat.. :D Financne bych to musela hodne promyslet, jestli bych to zvladla.
Jsem z Ceskych Budejovic, myslim, ze to tu bude dost podobne, jak jsi psala - oteviraci dobu tu mame stejnou.

Jestli to tedy spravne chapu, chodi se kazdy den stejne (od do), mozna si stridaji tydny nebo je to take stejne dle domluvy. A zkracene uvazky chodi taky kazdy den stejne, jen na kratsi dobu?

Mne proste prijde hloupe jit se takhle vyptavat za personalni. Beru jako (nenapada me spravne slovo, pardon) cest, ze bych mohla pracovat v knihovne a prijde mi, ze by si myslela, ze si te moznosti nevazim, kdybych se vyptavala na kazdou blbost, ze by si rekla, ze az tak zajem nemam, ze jen hledam vyhody. :nevim: :nevim:
Proste pro me je to neco extra, vysnena prace. :andel: :srdce: Jen mi to kazi ty penize, no. :?

Střídáme sudy lichý týden. Takže to vychází, že jeden týden po-str-pa 7.30-16, ut - ct 9.30 - 18, další týden obráceně. Upravit se do jisté míry dá jen ta krátká směna. Ta dlouhá, do 18.00 je vždy nutná. Musí tam vždy být 3 knihovnice. Možno prehazovat mezi sebou po domluvě. K lékaři atd. zcela bez problému. Ale každá knihovna to má jinak. Fakt záleží na knihovně. Není to nijak plošné. A ten půl úvazek je u nás 4 hodiny denně, ráno X odpoledne. Též odpoledne do 18.00.
Když jsi ve službách, nelze moc hýbat pracovní dobou, prostě tam někdo být musí. Zcela nemožná je práce z domu třeba…

Mě ta práce opravdu naplňuje. Je různorodá.

Na tyto věci jsem se samozrejme ptala, je to úplně normální. Ale až na výběrku. Jinak jsem do knihoven v okolí posílala životopisy i bez vr, ve většině si životopis uložili, z jedné se mi dokonce snad po dvou letech ozvali. Ale to už jsem byla tady. Místo v okolí jsme ale celkem. Hledala 3 roky. Přestěhovala jsem se z Brna. Jinak bych dodnes byla v MZK v Brně, tam to bylo opravdu super, nebyla jsem teda ve službách, ale v jiném oddělení, ale plat tam byl úplně jinde. Sice tabulkový, ale dobré osobní ohodnocení a vysoké odměny. Takže tam ta třicítka měsíčně byla…

Fakt je to knihovna od knihovny…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11160
8.5.20 09:31
@juni29 píše:
Knihovnice je zaměstnání? To slyším prvně. Podle mě je to spíš nějaká brigáda pro studenty nebo důchodce.

Jasan, takové rejpaly mám nejraději. Co v životě nebyli v knihovně za pultem a myslí si, že je to jen o rovnání knih do regálů.

Já bych si třeba nikdy nedovolila zpochybňovat práci někoho jiného, když jsem si ji sama nevyzkousela. Svědčí to o jistě inteligenci, a zřejmě i nedostatku četby a v knihovně jsi toho času asi taky moc nestravila, co? :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11160
8.5.20 09:34
@rejžička píše:
Kdepak, je i primo Stredni knihovnicka skola. ;)

No, on je hlavně i VŠ obor, přímo knihovnictví. Sama jsem ho vystudovala… Ale omezencum tohle nikdy nevysvětlíš. Když je to taková pohodička, může to klidně dělat sama taky. Závist…

Pardon. Jen nesnáším znehodnocování knihovnické práce :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37131
8.5.20 09:53
@juni29 píše:

Knihovnice je i studijni obor. Nejde jen o to rovnat knizky do regálu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15473
8.5.20 10:22

@Kriss Tina @Fazulina Nemá představu, co to obnáší. Tak to víc rozepište. Bude to zajímat třeba i další.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7240
8.5.20 10:34
@Fazulina píše:
No, on je hlavně i VŠ obor, přímo knihovnictví. Sama jsem ho vystudovala… Ale omezencum tohle nikdy nevysvětlíš. Když je to taková pohodička, může to klidně dělat sama taky. Závist…Pardon. Jen nesnáším znehodnocování knihovnické práce :lol:

Ja vim, nad vs jsem premyslela taky, ale u vypujcniho pultu mas plat stejny se ss i vs, vsak to vis sama. :)
Dekuju moc za pomoc! :kytka: :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37131
8.5.20 11:03

@Sára 1 kdybys četla celou diskuzi, tak hned ve čtvrtém příspěvku máš vypsané vše co to obnáší…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15473
8.5.20 11:04
@Kriss Tina píše:
@Sára 1 kdybys četla celou diskuzi, tak hned ve čtvrtém příspěvku máš vypsané vše co to obnáší…

Já to četla. Ale dotyčné to asi nestačilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15191
8.5.20 11:54
@juni29 píše:

Tohle může říct jen člověk který v životě nepřečetl jedinou knizku :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11160
8.5.20 11:58
@Sára 1 píše:
Já to četla. Ale dotyčné to asi nestačilo.

No, vím, že hodně lidí si myslí, že přijdeme ráno do práce, sedneme za pult a začneme půjčovat. A večer odejdeme a jediné, co celý den děláme, je rovnání knížek do regálů. Toto je pravda max. v nějaké malinké knihovně kam chodí místní důchodkyně na hodinu týdne dobrovolně. Ale i malé obecní knihovny často dělají mnohem víc, k základní práci patří např. výber a nákup knížek, jejich objednání, akvizice, tedy zapsání do systému, razítko, číslo, čárový kod, a tak. Dále katalogizace, na to jsou standardy, které je třeba dodržet, zapsáno do karalogu pod určitým tématem údaje jako autor, název, rok vydání atd, klíčová slova, předmětova hesla atd. Jakmile je kniha takto připravena, musí se zabalit, pak probíhá další stupeň v systému, expedice, zkrátka cesta od nákupu knihy ke čtenáři je celk dlouhá. Není to že jeden den koupíme, druhý půjčíme. Ono těch knížek je fakt mraky. Kolem toho je samozřejmě papírování, fakturace atd. Výběrem knih se stráví hromada času. Vzhledem k omezenému rozpočtu není možné koupit všechny, takže čtení recenzí, sledování cen za literaturu v ČR i ve světě, rozhodnutí, co koupit, když z 10 nových thrilleru můžu koupit jen dva. :lol: Lidi si knihy též objednávají, takže brát zřetel i na jejich přání.

Ve chvíli, kdy se dostane hromádka nových knížek do půjčovny, je třeba je ještě rozdělí dle žánrů, máme je barevně rozlišene, spustit v systemu tu expedici, projít knihy, zda už není některá rezervovana dopředu atd.

Rozesílání upominek, příprava rezervaci, prodlužování výpůjček, odpovídani na emaily. Vyřizování tzv. Meziknihovní výpůjční služby,, tedy čtenář si objedná knihu, kterou my nemáme, ale chce ji. Tedy najít knihu v jiné knihovně, poptat. Naopak knihy, které z jiné knihovny chce někdo, zabalit, jít na poštu. Vrácené knihy z jiných knihoven zabalit, jít na poštu. Vše evidovat písemně.

Pokladna - denně počítání tržeb, odvedení pokladny. Tržby = poplatky za pokuty, upomínky, registraci, rezervace.

Tisk, kopírování, skenování na počkání, vazba kroužková, laminování, vše na počkání.

A ano, i rovnání knih v regale, to byste nevěřili, jaký v tom lidi dělají bordel. Takže prjit všechny regály, zda je vše abecedně správně, zařadit, srovnat.

Vyřazování - každou knihu otevřít, zkontrolovat, zjistit, jak je půjčovaná, popř. Vyřadit.

Revize - to je neco jako inventura. Zkrátka se úplně všechny knihy v knihovně musí odpipnout carovym kódem. To se samozřejmě nedělá denně, podle velikosti knihovny. Vystaci to ale třeba na celé léto, když je omezený provoz. My máme nějakých 120.000 knih.

Webové stránky, propagace - tvoříme letáky, videa, příspěvky na fb, plakáty. Učíme se nové online programy, které to umí. Byla jsem třeba na třídenním školení, jak udělat propagační video. Umím ho natočit, sestrihat, dát hudbu, animace, atd. Různé grafické programy umíme, na tvorbu propagačních letáku. Kolegyně spravuje webové stránky. Píšeme krátké zprávy do tisku. Já občas píšu recenze na knížky do tisku, doporučení k četbě.

Sleduji dotační programy a píšu žádosti o dotace. Včetně rozpočtu. Ročně cca 5 žádosti. Ne všechny nám dají, ale zkoušíme. Jde většinou o peníze, které platíme lidem, co k nám přijedou na kulturní akce.

Tím se dostáváme k akcím. Oslovit lektora, autora, přednášejícího, domluvit termín, připravit smlouvu. Zajistit akci, propagace. Přednášky, autorská čtení, akce pro děti, dílny, šla pro seniory. Jazykové kurzy, jiné kurzy.

Letos jsme organizovali dvoudenní festival čtení pro děti. Komunikace s vystavovateli, účinkující na kulturní doprovod. Kolegyně navrhovala celé nové stránky a propagační materiály. Bohužel z důvody covidu se nekoná. Měl být teď v květnu.

Další kulturní akce. Min. 1× týdnlě večer, a je potřeba, aby tam vždy 2 pracovníci knihovny byli. Po pracovní době. Dny dětí, moc s Andersenem, pasování prvňáčků… Vše je třeba připravit, každý rok jiný program… Chodí k nám školky a školy. Kolegyně deka hudební besedy, které si sama vymýšlí. Vše si vymýšlí, nachystá, zrealizuje, odlektoruje…

Lekce pro školy - děláme sami. Musím si hodinu připravit, odučit. Vymyslíme pořád nové, aktuální. Na různá témata. Některé na přání škol. Opět spojené s propagací.

K práci samozřejmě patří všeobecný přehled o současné vydávané literatuře, ideálně si to i všechno i přečíst, abychom mohli knihu doporučit. NEČTEME V PRÁCI :lol:

Pomáháme lidem, co přijdou na internet, a neumí s počítačem ani internetem.

Fungujeme často jako vrby, neb hodně lidí se nám svěřuje se svými problémy.

Neustálé další vzdělávání, školení. Nejen v literatuře.

Kulisy na různé akce do dělané samý, kostýmy atd. Není peníz na nákup. Kreslíme, řežeme, vyrábíme, sestavujeme.

Hodně těch věcí výše zmíněných děláme pro provozu za pultem. Ne někde v klidu v kanclu…

Možná jsem na něco zapomněla :lol:

Ano, práce je to hezká, netvrdím, že nějak extra náročná typu doktor, právník atd. :)
Kazda práce na svoje specifika, komu se nelíbí, může ji změnit, netřeba znevažovat, že tam nic neděláme. Knihovničina je spíše poslání, musí bavit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11160
8.5.20 12:06
@rejžička píše:
Ja vim, nad vs jsem premyslela taky, ale u vypujcniho pultu mas plat stejny se ss i vs, vsak to vis sama. :)
Dekuju moc za pomoc! :kytka: :hug:

To jo, tam je to asi jedno. Já si taky myslím, že na práci v knihovně ve službách stačí klidně střední škola. Je to spíš hodně o osobnosti, člověk musí být trochu učitel, trochu psycholog, mít nadšení, nestydět se, být ochoten se učit nové věci, samozřejmě i rád číst a mít přehled. Takže držím palce, ať ti to vyjde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11160
8.5.20 12:13

Jo, zapomněla jsem, že součástí naší knihovny je i výstavní prostor. Jsou tam pořád výstavy. Příprava výstavy je na celý den.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15473
8.5.20 12:26

@Fazulina :potlesk: :potlesk: :potlesk: :potlesk: Popsala jsi to moc krásně. Myslím, že by to mělo všem stačit a rozhodnout se, zda je to práce pro ně nebo není. Samozřejmě záleží na knihovně, na její velikosti a na lidech, kteří tam pracují.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat