Práce při mateřské

Napsat příspěvek
Velikost písma:
78
25.11.16 11:38

Děkuji za komentáře, konec konců zkusím to a uvidím… Jen jsem se docela děsila, když jsem všude slyšela jen jak je to náročné, starat se o mimi. Na druhou stranu si říkam, že dřiv měli lidi deset dětí, krávy, slepice, hospodářství a ještě neměli papírové pleny a autom. pračku a taky to dali :-) :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
197
25.11.16 12:11

Taky jsem mela v planu 1/2 uvazek, ale maly v noci strasne casto vstava (5-8×) a ja jsem pomerne spac. Pres den jsem rada, ze se s nim dospim, neco uklidim a uvarim. Uz ma 10,5 mesice a je to porad stejne :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7414
25.11.16 13:14

@tatana2 Jak uz se tu napsalo - zkus to a uvidis… Fandim Ti, aby to dobre dopadlo :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35
25.11.16 13:34

Nedá mi to, abych taky nenapsala. :-) Skutečně velmi záleží na tom, jaké dítě bude, a to dopředu člověk nikdy neví. Měla jsem klidné těhotenství, odpočívala jsem, spala podle potřeby. Tak jsem si myslela, že se to přenese na mimi a bude spavé a klidné. Chyba lávky! Mám 9 měsíční dceru. Od narození nespala v noci déle než 2 h v kuse. Dodnes se budí po 1,5-2 h a hlady to není. Bylo mi řečeno již v porodnici, že je to velmi kontaktní dítě, které potřebuje být ujišťováno, že tam jsem s ním. Usíná buď u prsu nebo na rukách. Nechat ho „vybrečet“ nemám srdce, takže plakat nenechávám. Přes den spí hodinu dopoledne, kdy jsem ráda, že se aspoň najím a max. 40 min. odpoledne, ale pouze v jedoucím kočárku, takže kolikrát chodím hodinu po venku než usne a pak dalších 40 min, aby spala. U mě by byla jakákoliv práce na částečný úvazek nemyslitelná, i když plány jsem taky měla velkolepé, ale říkám si, že teď prioritní věnovat se dceři, která je velmi akční, všechno ji zajímá a je velmi šikovná, ale za cenu, že s ní neudělám nic. Takže přeji hodné miminko. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6993
25.11.16 14:20

Ja delala od zacatku. Z domu. Oficielne teda na materske nesmis na stejnou smlouvu/praci ze ktere tu materskou pobiras.
Mohe dite bylo na zacatku celkem spave, tak to slo dobre. Pak se to zhorsilo, tak delam po vecerech a nocich, kdy k mimcu chodil manzel, pokud nebylo treba zrovna kojit :)
Ale i tak se da.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101679
25.11.16 16:09

Kdyz clovek fakt chce, tak se to da… Jdi do toho, seknout s tim muzes vzdycky, me taky pred prvnim ditkem vsichni rikali, jak si to maluju, u druheho uz s tim celkem automaticky pocitali :mrgreen: Pak uz jsem slysela jen jak mam hodne dite, ze to jde… No, nemam pocit, ze by s tim, ze celou noc spalo ve 20 mesicich bylo nejake echt hodne, proste normalni ditko, ale s usmevem jsem jim to odkyvala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
25.11.16 18:32

@tatana2 Záleží na dítěti a povaze práce. Pokud dítě bude přes den brečet, vyžadovat pozornost, bude spát po půlhodinkách nebo třeba jen v jezdícím kočárku, nebo nebo se v noci nevyspíš, tak s takovým dítětem je to dost o držku.

U prvního jsm si teda práci s ním neuměla moc představit. U druhého jsme dělala z domova pár hodin měsíčně od jejího měsíce. Al ebylo to na úkor mého spánku nebo domácnosti. Když obě děti náhpdou usly odpoledne synchronizovaně, tak jsem místo vaření nebo uklízení nebo relaxu pro sebe sedla ke kompu a pracovala.
Když nesynchroonizovali nebo mladá začala spát přes den po půlhodinkách, tak jsme pracovala v podvečer, když je manžel třeba vzal na hodinu dvě ven, nebo opět po večerech, když už děti spaly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30965
25.11.16 19:22

Presne, jak pisi holky, zalezi na diteti a povaze prace. Nam byl nadelen hodne nespavy jedinec a na praci se musim hodne soustredit. Zkousela jsem pracovat brzy rano, pres dopoledni „pseudospanek“, vecer… Ano, jde to, uz si to sedlo, ale priznam se, ze me predstavy byly jine. Predstavy o praci v case, kdy dite klidne spi na zahrade v kocarku, pripadne dopoledne v postylce se zcela nenaplnily.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30965
25.11.16 19:28
@tatana2 píše:
Děkuji za komentáře, konec konců zkusím to a uvidím… Jen jsem se docela děsila, když jsem všude slyšela jen jak je to náročné, starat se o mimi. Na druhou stranu si říkam, že dřiv měli lidi deset dětí, krávy, slepice, hospodářství a ještě neměli papírové pleny a autom. pračku a taky to dali :-) :-)

Jenze driv byl uplne jiny pristup k detem, ta prace se proste musela udelat, takze deti se nechaly mnohem vic brecet. Mozna ne kazda, ale osobne se mohu pretrhnout, aby dite nebrecelo. Opravdu si neumim predstavit, ze necham dite plakat v postylce a budu si tu 2 hod neco smolit do prace. Ale uz si umim predstavit, ze bych ho bohuzel nechala plakat, protoze bych musela k potoku vyprat, abych ho mela do ceho prebalit, na pole pro brambory, abych mu mela co uvarit apod. Proste kvuli zakladnim potrebam ditete a rodiny ano, ale pro me je prace na md muj rozmar, kvuli kteremu dite zanedbavat nechci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
151
21.7.17 09:49

Dobrý den,
ráda bych na mateřské stále pracovala jelikož jako účetní můžu pracovat i z domu, nevíte jestli je to možné dle zákona popřípadě jsou jiné varianty? V případě že bych dle zákona nemohla asi bych přišla o dobrou práci :-(

Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
21.7.17 10:07

@SabinaK A myslíš práci během pobírání peněžité podpory v mateřství nebo práci během pobírání rodičovského příspěvku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
21.7.17 10:07

@SabinaK V době pobírání PPM nemůžeš vykonávat činnost, ze které plyne nárok na PPM, jinak bys nemohla pobírat PPM. A pokud jsi zaměstnavatele požádala o mateřskou dovolenou, tak ta nemůže být kratší než 14 týdnů a nemůže končit dříve než po šesti týdnech po porodu.
U rodičovského příspěvku už pracovat normálně můžeš i v původní práci, jen zaměstnavatele nebudeš žádat o rodičovskou dovolenou. Pokud bys žádala o rodičovskou dovolenou, tak zase nemůžeš vykonávat tu činnost, v rámci které čerpáš dovolenou. Můžeš ale pro zaměstnavatele vykonávat jinou činnost na jinou smlouvu/dohodu. U rodičovského příspěvku je tam pak ještě omezení, že dítě do 2 let nesmí navštěvovat jesle nebo podobné zařízení víc než 46 hodin měsíčně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
21.7.17 10:10
@Lendeš píše:
@SabinaK V době pobírání PPM nemůžeš vykonávat činnost, ze které plyne nárok na PPM, jinak bys nemohla pobírat PPM. A pokud jsi zaměstnavatele požádala o mateřskou dovolenou, tak ta nemůže být kratší než 14 týdnů a nemůže končit dříve než po šesti týdnech po porodu.
U rodičovského příspěvku už pracovat normálně můžeš i v původní práci, jen zaměstnavatele nebudeš žádat o rodičovskou dovolenou. Pokud bys žádala o rodičovskou dovolenou, tak zase nemůžeš vykonávat tu činnost, v rámci které čerpáš dovolenou. Můžeš ale pro zaměstnavatele vykonávat jinou činnost na jinou smlouvu/dohodu. U rodičovského příspěvku je tam pak ještě omezení, že dítě nesmí navštěvovat jesle nebo podobné zařízení víc než 46 hodin měsíčně.

Ještě doplním, že omezení na jesle/školku se vztahuje pouze na děti do dvou let věku.

A pokud jsi na rodičovské dovolené a chceš při ní pracovat, obvykle je možnost dohodnout se a práci na DPP- Sice by to spávně mělo být tak jak píše @Lendeš, že by to neměla být práce, na kterou oficiálně čerpáš RD, ale v reálu s tím zaměstnavatelé nemají problém. pokud jsi účetní, smlouvu na DPP napíšete na administrativní výpomoc, vlk se nažere a koza zůstane celá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
151
21.7.17 10:13

@Lendeš Děkuji, a když nebudu zaměstnavatele žádat o rodičovskou budu normálně pobírat rodičovský příspěvěk? nebo nebudu mít nárok?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
21.7.17 10:23

@SabinaK Rodičovský příspěvek není nijak podmíněn tím, že bys musela být na RD, takže na něj máš nárok, i když budeš normálně pracovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat