Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Moje známá s epilepsií dělala ve státní správě - tedy úřednice.
V podstatě jen jednoduchá administrativa. S epilespií je to na houby, nemůžeš skoro nic dělat a přitom ti plný důchod většinou nedají.
No - jednat teda při pohovoru tu epilepsii nevytahuj. Když budeš stabilizovaná a hlídat si režim, tak se dalších záchvatů vůbec dočkat nemusíš, takže to pak je potřeba řešit až při případné zdravotníá prohlídce.
Na pohovoru se toho personalisti samozřejmě leknou, protože nevědí co.
Takže nejjednoduší pro tebe je hledat něco, na co máš kvalifikaci a zkušenosti, ale v klidnějším režimu.
Pokud si dělala v nemocnici, tak návrat do směnného provozu není dobrý nápad, ale jeslti máš diplom a nebo alepsoň maturitu, tak farmaceutické firmy po tobě skočí a ne jen na pozici obchodáka.
jinak se ozvi třeba sem a prober to s nimi, zjistíš že vlastně to jde zvládnout.
http://www.spolecnost-e.cz/nase-sluzby/
držím palce
@Ou píše:
No - jednat teda při pohovoru tu epilepsii nevytahuj. Když budeš stabilizovaná a hlídat si režim, tak se dalších záchvatů vůbec dočkat nemusíš, takže to pak je potřeba řešit až při případné zdravotníá prohlídce.Na pohovoru se toho personalisti samozřejmě leknou, protože nevědí co.
Takže nejjednoduší pro tebe je hledat něco, na co máš kvalifikaci a zkušenosti, ale v klidnějším režimu.
Pokud si dělala v nemocnici, tak návrat do směnného provozu není dobrý nápad, ale jeslti máš diplom a nebo alepsoň maturitu, tak farmaceutické firmy po tobě skočí a ne jen na pozici obchodáka.
jinak se ozvi třeba sem a prober to s nimi, zjistíš že vlastně to jde zvládnout.
držím palce
No já nevím, ale na pracovně lékařské prohlídce to nejpozději praskne.
Švagr má epilepsii a dělá ve zdravotnictví, ale na pitevně, jen ranní směny, ale tam už není co zkazit no ![]()
Známá měla celkem těžkou epi a dělala pochůzkářku v jedné právnické firmě na půl úvazku. Akorát sebou občas někde venku sekla, ona měla. fakt záchvaty často. Jen nevím, jestli jde ještě takovou práci v době datových schránek sehnat. Spíš fakt nějaká administrativa.
Příspěvek upraven 11.07.21 v 15:21
Znám to. Je to na houby. Mně se stal záchvat po autonehodě před 15 lety. Tenkrát neurolog říkal, že žádné směny, nikde stereotypní práce u pásu, kde jsou nějaké stroje, administrativu mi také nedoporučil, protože dlouhodobé sezení u počítače může vyvolat záchvat, protože počítač i když ne viditelně, tak bliká, a to vyvolává záchvaty, sebrali mi řidičák, narvali mě lékama a já zůstala doma. Potom jsem si sháněla různé brigády, chodila pravidelně na eeg, brala poctivě léky a záchvat už nepřišel. Po dvou letech mi vrátili řidičák a po pěti letech jsem se vrátila do školství. Normálně v pohodě učím. Beru léky, chodím pravidelně na kontroly, ale na rozdíl od tebe jsem bez záchvatů. Kdybych neměla to štěstí, že se mi to stalo jen jednou, tak bych asi seděla doma nebo já nevím. Tenkrát mě nikde nechtěli. Jako bych byla prašivá.
@Russet píše:
No já nevím, ale na pracovně lékařské prohlídce to nejpozději praskne.
ano, ale když se nebude hlásit na řidiče, nebo na jiné míst, kde to je závažná překážka, tak doktor to umí posoudít lépe, než personální. Většinu běžné práce, kde je běžný režim jde s epilepsií v anamnéze dělat úplně normálně, pokud je člověk stabilizovaný.
No nepotěší tě tu asi nikdo..je mi to líto a znám lidi s epi..
Jestliže máš více než 1 záchvat do měsíce dostaneš plný důchod, jinak jen nízký což je úplně na h*…
Administrativu nedoporučuji! Protože dlouhe divani se do pocitace muze vyvolat zachvat..spise necona pul uvazku neco jako pomocne prace a nebo primo prace pro ZTP nekdy byvaji i dobre nabidky a tam s tim pocitaji takze to nikoho nezaskoci..
Hodne zdaru a at se zachvaty minimalizuji ![]()
@Ou píše:
ano, ale když se nebude hlásit na řidiče, nebo na jiné míst, kde to je závažná překážka, tak doktor to umí posoudít lépe, než personální. Většinu běžné práce, kde je běžný režim jde s epilepsií v anamnéze dělat úplně normálně, pokud je člověk stabilizovaný.
Asi tě vyvedu z omylu. Ale správně se pracovní prohlídka provádí před podpisem pracovní smlouvy a většina pracovních pozic je v nějaké kategorii rizika a zrovna epilepsie by se vlezla maximálně do první čisté a to je pouze administrativa…a zrovna to pc vadí.
Další problém je zajistit bezpečnost práce tak, aby nedošlo k pracovnímu úrazu způsobeným záchvatem. To si žádný zaměstnavatel nevezme na triko.
Zkus kontaktovat úřad práce, který by ti doporučil zaměstnavatele s místy dotovanými nějakými dotacemi, tam by tě třeba pracovat nechali.
Jinak nedoporučuji to zatajovat. Zaměstnavatel se to stejně dozví a už pro něj nebudeš věrohodná.
Přeji moc, moc štěstí.
@Cattus jak by to ta firma mohla zjistit když jim to neřekne?
Pokud ji neposlou na vstupní zdravotní prohlídkou tak ta firma nemá šanci zjistit jestli má nějaké postižení nebo ne.
Já dělám v jedné firmě účetnictví a opravdu nevím kdo z našich lidí má nebo nemá jaké zdravotní problémy ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, tak si jdu k vám pro raduV únoru mi po několika náhlých ztrátách vědomí potvrdily epilepsii, a paradoxně po nasazení silných antiepileptik, se mi záchvaty zhoršily. Kvůli tomu jsem přišla o práci - dělala jsem ve zdravotnictví, práci jsem přestala zvládat, stres mi zhoršil záchvaty a díky lékům jsem byla omámená, mimo, jak opilá. Teď jsem tři měsíce na neschopence, záchvaty se dost zlepšily, za ten čtvrt rok jsem měla zhruba jen čtyři. Každopádně jsem naprosto zoufalá, kvůli práci. Najednou není nic co bych mohla dělat, fabrika nepřipadá v úvahu, na skladníka mě taky nechtějí, do baru taky ne, hlídání dětí taky nic, za kasu taky ne…Prostě mám pocit, že pro epileptiky není práce!
Je mi hrozně, doma už šílím a nevím co se sebou. Nemáte náhodou zkušenosti, ať už vlastní nebo z okolí? Máte nějakou radu, nápad, co bych jakožto epileptik mohla dělat? Dokonce jsem chtěla ze zoufalosti dělat i telefonního konzultanta, ale to je prý stresový a hrozil by mi záchvat. Tak mě, prosím, zkuste nějak zachránit
Jsem také epileptik v dnešní době je možné chirurgické odstranění. U mě není možná je potřeba i magnetická rezonance :/ ale mám i kardio defiblyrator. Na ID mě nedali ani 1. a kam jsem vlezl tam mě řekli že s hlavou na špalek pod sekeru nepůjdou.
Protože jsem elektrotechnik v obru automatizace. :/ na 12let mě pomohla jediná věc, nespoléhat se na ostatní ale sám na sebe. Udělat si 50ku 7. a jít s hlavou na špalek sám na vlastní nebezpečí a 12 let v podnikal.
Bohužel z důvodu COVIDu většina mích zákazníků krachlo a teď když hledám práci tak je stejná situace jako před 13 lety. Epileptik tak to si na krk nevezmu.
Proto hledám cestu jak se zase spolehnout sám na sebe. Jinak asi poradit nemohu.
Ahoj, tak si jdu k vám pro radu
V únoru mi po několika náhlých ztrátách vědomí potvrdily epilepsii, a paradoxně po nasazení silných antiepileptik, se mi záchvaty zhoršily. Kvůli tomu jsem přišla o práci - dělala jsem ve zdravotnictví, práci jsem přestala zvládat, stres mi zhoršil záchvaty a díky lékům jsem byla omámená, mimo, jak opilá. Teď jsem tři měsíce na neschopence, záchvaty se dost zlepšily, za ten čtvrt rok jsem měla zhruba jen čtyři. Každopádně jsem naprosto zoufalá, kvůli práci. Najednou není nic co bych mohla dělat, fabrika nepřipadá v úvahu, na skladníka mě taky nechtějí, do baru taky ne, hlídání dětí taky nic, za kasu taky ne…Prostě mám pocit, že pro epileptiky není práce!
Je mi hrozně, doma už šílím a nevím co se sebou. Nemáte náhodou zkušenosti, ať už vlastní nebo z okolí? Máte nějakou radu, nápad, co bych jakožto epileptik mohla dělat? Dokonce jsem chtěla ze zoufalosti dělat i telefonního konzultanta, ale to je prý stresový a hrozil by mi záchvat. Tak mě, prosím, zkuste nějak zachránit