Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Hele jestli je to jen kolem pusy, tak bych si to tipla spíš na perorální dermatitidu.
1. vyměň zubní pastu za pastu bez fluoru, zajdi na dentální hygienu a nějakou dobu používej třikrát denně desinfekční ústní vodu - třeba herbadent. Hodně na vinně může být i rozhozená mikrobiota v ústech.
2. nech obličej, aby se zahojil sám, tedy patlej na to co nejméně věcí. Chceš jen šetrné čištění, co nejjemnější hydrataci a krém proti slunci.
Na čištění doporučuju nějakou hypoalergenní pěnu pro mimina, na hydrataci než se to zhojí mandlový krém pro citlivou pleť od Weledy (mají v DM) a SPF s minerálními filtry, kde bude i oxid zinku, který pomáhá hojit pleť. říká se tomu nulová terapie a na dermatitidy to funguje docela dobře.
Až se to zahojí, přidej k čištění ještě kyselení - občas nějaký enzymatický peeling a kys. hyaurlonovou a nebo vitamín C a mazat niacinamidem se zinkem - koupíš třeba v rossmanovi od Skincare revolution a nebo v Sephoře od The Ordianry. Můžeš ráno i večer a kombinovat to s těmi kyselými věcmi.
No a pokud používáš dekorativní kosmetiku, tak čistit a dezinfikovat štěcce a vyhodit ještě dnes všechno, co má prošlou trvanlivost.
Měla jsem podobné. Perorální dermatitida, kterou způsobil přemnožený helikobacter. Zubní pastu bez fluoru nemělo smysl vynechávat, ani léčit to vodičkami, mastičkami, dietou atp., stále se to totiž vracelo. Pak mi přeléčili helikobactera a byl klid.
Ahoj děvčata.
Má někdo zkušenosti? Je to akné a co by mi na to pomohlo? Ze dne na den se ni udělají okolo pusy takovéhle šeredné bolaky a jsem z toho už na prášky.