Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, je zde nekdo kdo má zkušenost práce s Vietnamci? Ja dostala nabidku delat pomocnou sílu v restauraci, ale zajima me jestli nekdo treba pracoval i v jejich obchodě atd. Obecně jako zákazník je mám ráda, přijdou mi milí, ale nevim jak se budou chovat k zaměstnanci.
@Punksnotdeath píše: Více
V životě nikdy.
Oni jsou od rána do večera v práci, takže pro ně je práce na 1 místě. Pro ně, fajn je to jejich život. Vím o jedné rodině, kteří nemají kde dát dítě, takže i to dítě je imrvere s nimi v práci, kde se nudí…
Ale myslím si, že velké pracovní nasazení budou chtít i po svých zaměstnanci - přesčasy, pátky svátky atd… Do toho bych nešla.
@smajlik345 píše: Více
No psala jsem jakou bych potrebovala pracovní dobu tj od pondělí do pátku od 7 do 15h a prý to nebude problém tak nevím ![]()
Osobně ne, ale synovec už léta dělá u Číňanů, tak možná to bude podobné. On je dost nemocný, tak s tou docházkou je to taky všelijaké, potřebuje kolikrát směny podle toho, jak na tom je a hrozně si to pochvaluje, jak je tam spokojený a dobře spolu vychází. Občas mu paní vedoucí něco podstrčí nebo mu udělá cenu na nějaké zboží. No, nestěžuje si.
Znám paní, která u nich dělá celou dobu, kdy si udělali obchod. Ten napřed měli v nájmu. Pak celý ten barák koupili. Takže nad obchodem bydlí. Ona se jim napřed starala o obě děti, ať můžou pracovat. Už jsou děti samostatné. Jedno je dospělé. Podniká v jiném státě a rád jezdí jen na víkendy a druhé je dospívající. Tak je s nimi v obchodě. No přes 20 let pro ně dělá určitě.
Asi to bude prostě o lidech, které potkáš. Ostatně jako vždy.
Mám s nimi zkušenost jen přes školu. Každá rodina byla vděčná. Kolikrát jsem od nich dostala čokoládu nebo něco, aby dali znát, že jsou vděční.
@smajlik345 oni jsou v práci od rána do večera proto, že musí splácet dluhy. Dostat se sem je stojí obrovské prachy. Nedělají to proto, že by jinak nevěděli, co dělat a nudili by se. Takže proč ne? Když bych potřebovala práci, souhlasili by s mými požadavky, dali mi smlouvu, tak klidně.
@inkakřivák no spíš jsou v těch obchodech za trest, protože je tam poslal gang a musí pro něj makat a poslouchat. I když to vypadá, že pracuji pro sebe, tak ta jejich komunita jim nedovolí byt bezprizorni. Oni chtě nechtě musí spadat pod nějaký gang a odvádět mu peníze a plnit jeho úkoly a když neposlouchaji, tak dopadnou špatně.
@smajlik345 píše: Více
Totální nepochopení ehicih kultury. Informace jsou v práci, protože tak jsou zvyklí z domova… Obchod je součást jejich domova. Vůbec nic to nevypovídá o tom, jak moc jsou/nejsou pracovití. A proto v tom obchodě/restauraci mají i děti.
Ja myslim, ze to je o lidech. Znam rodinu, u ktere dela roky znama a vse je v pohode. Neni tam ani jazykova bariera, jeden z paru mluvi cesky dobre, druhy obstojne. Jejich deti jsou premianti na skole.
Mam taky spatnou zkusenost. Znama hlida obcas dve vietnamske deti, obe zanedbane, cesky ani v sedmi moc neumi, ve skole problemy. Rodice se k ni chovaji vselijak, prijdou o hodinu pozdeji, jsou neprijemni, pak ji zrusi domluvene hodiny na posledni chvili, zaplati min, nez bylo domluveno…Kluci travi cas na mobilu v praci rodicu.
Mám v týmu vietnamce, je to pracant, ale je to sólista. To mi na něm vadí, opravdu je netýmovej. A díky tomu, že nebyl schopnej předat všechny potřebný informace o bezpečnostních rizicích, kolegyně nepředaly pracoviště ve 100%. A to mělo vliv na moje výsledky za které ručím. Přitom on si všechno syslil někde u sebe ve složkách. Začínám si všímat, že podráží některým nohy, nelíbí se mi to.