Práce servírka, jak se pohybuje finančně

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1545
9.9.26 15:28
@Zvedava1 píše: Více

Ja rikam, co se může dít. A záleží na manažerovi/ majiteli, jak to nastaví.
Za prací servírky je navic take prace kuchyne. Takze to je důvod, proč se spropitné většinou dělí. Zaměstnanci by nastaveni děleni měli respektovat, ale samozrejme se to nedá vymáhat. A dělá tompak zlou krev. Proste to se řeší porad (ja mam na dýškách vic a dostala jsem min…)
Ale dle zákona je to proste příjem majitele a měl by ho zdanit. Proste vse je to jen teorie… chodi to ale ruzne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.9.26 15:30
@Anonymní píše: Více

Jsem ta servírka, jak tu psala. Mě má práce také nevadí, mám ráda i pohyb. Určitě bych to nejdříve zkusila brigádě a uvidíš. Jak jsem psala, já mám výhody toho, že mám luxusní pracovní dobu a čistá hlava. Peníze také pěkné a žádná buzerace. Dnes je taková doba, že si v gastru pracovitého zaměstnance považují. Máš pěkně blbou pracovní dobu v tom kadeřnictví. Má zkušenost je, že pracují max do 19.00 a víkendy si nechávají volné. V gastronomii bych na plný úvazek už nechtěla. Je to hodně na vyhoření. Často jsem měla přesčasy, často se mi někdo opil a já ho musela vyhazovat. Nemožnost se v klidu najíst celý den, když je frmol. Jsem ráda, jak to mám teď.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.9.26 15:36

To je dost obdobné co dělám teď 12hod směny 2 pracovní víkendy, taky občas nemám čas se ani najíst. Ale ve výsledku mi pracovní doba nevadí, ono člověk má v měsíci pak víc volných dnů. A taky nejsem blázen co by šel hlavou proti zdi a dával hned výpověď zkusím to prvně brigádně, já mam trochu vyhoření z toho že se zákazníkem musím trávit od 30min až po 4 hod. Jsem profesionální milá, ale takhle si řikám že bych si apsoň trošku ulevila v tomhle smyslu že nemusím se zákazníkem trávit vyhrazený čas pokud mi rozumíte.

• Citovat
  • Upravit
37057
9.9.26 15:57
@HornyHippo píše: Více

Tak, ale to je její práce, za to ji zaměstnavatel platí aby dělala servis, co nejvíc toho prodala a aby se lidi zase vrátili.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Zvedava1
9.9.26 16:19
@JancaS84 píše: Více

Od číšníka/servírky očekávám, že dělá servis automaticky, bez ohledu na to, zda za to dostane dýško nebo ne. Jako v každých jiných službách.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.9.26 16:31

Já myslím, že můj původní dotaz byl úplně jasný a podaný slušně. 😊 Neptala jsem se, jestli mají dýška všichni, ani jsem netvrdila, že je někdo povinen je dávat. Samozřejmě chápu, že někdo dá a někdo ne, a rozhodně nejsem pro jejich vynucování. Šlo mi čistě o zkušenosti lidí, kteří pracují v oborech jako servírka apod., kde dýška běžně tvoří nezanedbatelnou část celkového výdělku. Zajímalo mě, kolik si člověk v takové práci reálně vydělá včetně dýšek. To, že je někde někdo nedostává, přece neznamená, že to nefunguje jinde. Takže opravdu nechápu, proč se z obyčejného dotazu na výdělek musela stát debata o tom, jestli má někdo právo dýško dostat. 😄

• Citovat
  • Upravit
727
9.9.26 16:46

Mne to treba přijde logicke. Lidi jsou pochopitelně nastvani

A asi je jasne, ze vyse dysek se odvíjí od mista a urovne hospody.

Příspěvek upraven 09.09.26 v 16:49

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.9.26 16:48

@Krákora997 ano, to samozřejmě proto jsem i podniky pro představu uvedla.

• Citovat
  • Upravit
727
9.9.26 16:51

Ja bych s ohledem na soucasnou hospodářskou situaci počítala tak 30 cisteho…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13231
9.9.26 17:40

Mám známé jak mezi kadeřnicemi, tak i servírky. Ty tam jsou obvykle proto, že mají exekuce a podobně. Mzda obvykle až na nějaké luxusní podniky, kam ale bez vyučení neberou minimálka, zbytek na ruku nebo rovnou dýška, o která se dělí s okolím. Vzhledem k placení kartou se dýška výrazně snížila za posední roky. Mnoho neplacených přesčasů, dovolená v létě spíš ne než ano.
Kadeřnice jsou na tom obvykle lépe, záleží ale na tom, zda jdou na živnost a umí si zorganizovat práci. O dýška se s nikým nedělí, mzdy mají obvykle výrazně vyšší už v základu, ale samozřejmě si jako osvč na dovolenou musí vydělat.

Příspěvek upraven 09.09.26 v 21:12

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5355
9.9.26 18:51

@Sany80s

dýžko ne, dýško

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5355
9.9.26 19:00

@Livi92
Jen to, že mi někdo přinese na stůl talíř a zeptá se, co si dám k pití není nic nadstandardního, za co by se měla dávat dýška. A že má malý plat? To si musí vyřídit s majitelem podniku. Co by mi asi číšník - servírka odpověděli, za co že by dýško mělo být, co navíc pro mě jako hosta udělali? Nic navíc? Tak za co? Před pár dny jsem si objednávala z eshopu vlasovou vodu. Drzost při vymáhání spropitného se nám začíná rozlézat i tam. Při placení na mě vyskočila vlezlá prosba, zda jsem ochotna přidat skladnici Marušce na zákusek (!) 35 korun a někomu dalšímu taky na něco. Trapné somrování. Opravdu nejsem ochotna, nekradu a na tohle si fakt nehraju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
79992
9.9.26 21:21
@884135 píše: Více

přesně tohle jsem chtěla zmínit, nedávno jsem na Vaňkovce obědvala v nějakém gastru Poctivá česká chuť, nebo tak nějak, stojíš ve frontě a objednáš si normálně jako třeba v pekárně, dostaneš talíř s jídlem a odneseš si to ke stolečku, prostě samoobsluha, platím kartou a nejde to, prodavačka - to musíte stisknout, kolik chcete dát dýška - no btf - jaké dýško, za co?
a teď už to máme i u nás ve městě, v rychlém občerstvení, kde jsou také prodavači - pizza, závitky, wafle - a mají ten stejný terminál s dýškama, vlastně i v Mekáči to je - novodobá žebrota

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23139
9.9.26 21:45

Kámoška je servírka, před dětmi si vydělala dost, ale vše bokem..musíš počítat, že se ti nic z toho neodvádí, špatně zaplacena nemocenská, dovolená, pak mateřská a důchod. Do odvodu jde minimum.
Teď pracuje na castecny zpátky na obědy tuším 10-14 má 20tis, ale opět půlku na ruku, půlku přiznanou + dyska

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.9.26 21:50

Mně na té diskuzi vlastně nejvíc překvapuje, jak moc se tu některé věci zobecňují lidmi, kteří podle mě vůbec neznají práci ve službách nebo každodenní kontakt se zákazníky. 😄 Já jako kadeřnice moc dobře vím, že práce s lidmi není jen o tom „někomu něco podat“ nebo „někomu ostříhat vlasy“. Člověk celý den komunikuje, řeší přání zákazníků, reklamace, nálady lidí, snaží se být příjemný a odvádět dobrou práci.
Proto mi přijde úplně normální, že když jsem s obsluhou spokojená, nechám dýško jako poděkování. Ne proto, že bych si myslela, že ho musím dát, ale protože sama pracuju ve službách a vím, že člověka potěší, když zákazník ocení jeho práci. A stejně tak mi přijde dost mimo dělat z profese servírky automaticky práci pro lidi v exekuci a z kadeřnice někoho, kdo se má na živnosti báječně. 😄 Realita je opravdu mnohem pestřejší. Moje otázka byla cílená především na lidi, kteří sami pracují jako servírky/číšníci nebo mají s touto profesí přímou zkušenost. Zajímalo mě, jaký mají reálný výdělek a jak to funguje v praxi. Místo toho se tady řeší, jestli si servírka dýško zaslouží za přinesení talíře, jestli ho má dostávat prodavačka v samoobsluze a podobně.😄

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat