Práce servírka, jak se pohybuje finančně

Anonymní
9.9.26 10:46

Práce servírka

Ahoj, pracuju už několik let pro nejmenovanou kadeřnickou firmu a poslední dobou přemýšlím o změně práce. Zajímalo by mě proto, jak jsou na tom finančně servírky v podnicích typu Radegastovna, Plzeňka apod. v Ostravě.

Vím, že hodinovka se pohybuje zhruba kolem 140 Kč/h, což mám přibližně i teď, ale zajímalo by mě hlavně, kolik se dá reálně vydělat na dýškách. Slyšela jsem totiž, že některé holky si díky dýškům přijdou celkem i na 50 tisíc měsíčně, tak by mě zajímalo, jestli je to opravdu reálné, nebo spíš výjimka.

Jsem zvyklá pracovat krátký/dlouhý týden, dlouhé směny a také o svátcích, takže v tomhle směnný provoz pro mě není problém.

Pokud tam někdo pracujete nebo máte čerstvou zkušenost, budu ráda za info kolik máte přibližně dýška za směnu/měsíc a jaká je potom celková výplata? 😊 Díky!

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Zvedava1
9.9.26 12:44

Dýška nejsou povinná (naštěstí), takže bych s nimi nepočítala. Pokud dobrovolně přistoupíš na to, že budeš pracovat za 00 prd, a k tomu budeš mít očekávání, že ti zbytek „doplatí“ hosté na dýškách, tak je něco někde špatně. Dýško bylo původně jako poděkování za nadstandardní servis, ne, že s tím čísník automaticky počítá, protože si jinak nevydělá ani na slanou vodu. Nehledě na odvody, a důchod. Nerozumím tomu, proč by měl host dotovat zaměstnavatele, který je kolenovrt, a nezaplatí své zaměstnance.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.9.26 12:55
@Zvedava1 píše: Více

Bohužel to tak je. Zaměstnavatel počítá s tím, že si servírka zbytek peněz dožene na dýškách, a proto jsou základní mzdy často tak nízké. Ve výsledku pak výdělek hodně závisí na tom, v jakém podniku člověk pracuje a kolik se tam nechává na dýškách. Proto se ptám

• Citovat
  • Upravit
27847
9.9.26 14:11

50 tisíc jedna holka na dýškách jo? hele a ted tu o karkulce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
79944
9.9.26 14:14
@Anonymní píše: Více

no moc bych si to s těma dýškama nemalovala, hosté čím dál víc platí kartou, takže případné dýško jde zaměstnavateli

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.9.26 14:25

@ka2ka včetně výplaty= celkem

• Citovat
  • Upravit
9278
9.9.26 14:26

Tak jestli někde dostávají holky 50 tis Kč na dýškách, tak to je zaměstnavatel ani nemusí platit ne? :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.9.26 14:28

@stinga právě že v hodně restauracích jdou dýška z karty, buď na konci měsíce do výplaty nebo na ruku.

U nás třeba dýška na kartu nejdou v kadeřnictví vůbec, takže jsme hodně v mínusu na dýškách měsíčně, už to není jak před 10 lety kdy skoro každý platil hotově

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.9.26 14:28

@izabe VČETNĚ VÝPLATY = CELKEM

• Citovat
  • Upravit
5312
9.9.26 14:31

Na vynucovaná dýška jsou lidé alergičtí. Pokud trochu sleduješ situaci a společenskou diskusi na toto téma, tak řada lidí je i odmítá dávat, zejména pokud jsou do nich tlačeni nějakými předvolbami na terminálu. Zákazník není povinen sanovat vychcaně nízké mzdy obsluhujícího personálu. Mimochodem, ty také dáváš dýška úřednici u okénka, že se ba Tebe usmála a vše Ti předpisově vyřídila? Nebo v autoservisu, že brzdy budou dobře fungovat? To je snad samozřejmost. Takže na ně bych moc nespoléhala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.9.26 14:32

Ahoj, na dýška nespoléhej. Spousta mých kolegů z tohoto oboru odchází. Dřív si vydělal číšník krásné peníze. Dnes je to bída. Všechno je drahé a zákazníci zkrátka již nejsou tak štědří. V oboru pracuji 18 let, tak si pamatuji i začátky, kdy se například dělala svatba, firemní večírek a byl to standart, že host dal bokem obsluze 1000 Kč. Dnes to tak není. Hodně i záleží, kde pracuješ. Já mám skvělé podmínky, ale jinde je stále norma, že zaměstnavatel přesčasy neproplácí. Ty ale musíš hospodu hodinu před otevírací dobou připravit, plus hodně často jsi přesčas opět neproplacen. Všude se dává minimálka, proto i ta kvalita je kolísavá. Kolegové odchází do ciziny, nebo často do fabrik. Já v tomto oboru zůstávám, protože oproti začátkům se velmi změnily podmínky a pokud máš šéfa ideálně z oboru a ty budeš pracovitá, máš jiné benefity a nebojíš se o práci. Já například mám možnost pracovní doby pouze do 15.00, obědy zdarma, mám super vedení a práce mě baví. Holky ale, které dělají až do večera, tak hodně odchází. Mají se lépe v té fabrice. V té gastro je to hodně stresující. Plus hlavně o sezónu nemají ani to volno a chodí za kolegy do práce. Nejsou lidi

• Citovat
  • Upravit
11622
9.9.26 14:35

Zaleží jak kde, kámoška měla v Olomouci v nejmenované restauraci plat 35 tisíc čistého + +-20 tisíc měsíčně navíc za dýška.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27847
9.9.26 14:36
@884135 píše: Více

přesně navíc když vezmu nás jako příklad my kdysi dávali dyška velká i když obsluha byla nepříjemná a už ne už nás to takhle nebaví takže dyško nedáme pokud obsluha protáčí panenky nebo nám odmítne nalít pití hodinu před zavíračkou a nebo zapře že jsou otevřené i venkovní prostory :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.9.26 14:38
@884135 píše: Více

Jaké vynucování? Ptám se lidí co v oboru pracuji, já sama dělám víc jak 11 let ve službách, sama kamkoliv jdu na službu či restaurace dávám dýško mě to příjde jako slušné, a at se vám to libí nebo ne, dýška v takových službách dělají část platu.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.9.26 14:39
@Anonymní píše: Více

Dekují za odpověď, sama pracuji na HPP jako kadeřnice víc jak 11 let vím co to obnáší stát na nohách, práci s lidmi mám nicméně ráda, a láká mě možnost zkusit i něco jiného.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat