Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Aho holky,
potřebuji poradit. Od 18.10.2005 jsem na neschopence. Slyšela jsem, že se musí koncem měsíce odevzdávat potvrzení na peníze. Zajímá mě k jakému datu to musí být napsané a kdy to odevzdáváte. Moc děkuji.
Jé KOCCO tebe už jsem tu dlouho neviděla, zavítej do únorňátek a březňátek ať máme od tebe nějaké info. Jak je to s vypsáním těch peněz bohužel nevím. Chodím normálně do práce. Jen jsem tě chtěla pozdravit. pa Berun+Mišelínek
Ahoj Kocco,
lístek na penízky Ti napíše sestřička u Tvého lékaře k poslednímu dni v měsíci a Ty jej odevzdáš v práci nejpozději do 5. dne dalšího měsíce.Pomohla jsem Ti trošku??? ![]()
Děkuji za odpověď, to jsem přesně chtěla vědět.
A také zdravím Berun, někdy se podívám do Únorňátek a Březňátek. Teď mám času fůru.
Ahoj
Možná, že některé firmy vyžadují lístek už na konci měsíce. Raději si to ověř v práci, ať Ti peníze nepošlou až o měsíc později.
Evka
Ahoj,
ja mam zkusenosti bohate - listek na penize vypisuje sestricka, je vzdy k poslednimu dni v mesici (muze ho ale vystavit treba i dopredu, kdyz vi, ze budes stale marodit) - ten se pak posila na mistne prislusnou OSSZ (nekdo to odevzdava v praci, ale je to zbytecny, nic se tam nepotvrzuje) - posli doporucene! Ze zkusenosti vim, ze je nejlepsi, kdyz tam ten listek maji tak 3tí den v mesici, aby to stihli zuctovat jeste ten samy mesic. Pokud to nestihnes, tak ti penize prijdou az dalsi mesic. Penize chodi tak od 15-25. dne v mesici.
Snad jsem ti pomohla. Uz jsem dlouhodobe marodila nekolikrat a je fakt nejlepsi, kdyz to tam posles hned toho 30. ci 31., jinak ti to proste proplati az za dalsi mesic.
Marka
Ahojky,
na to OSSZ to můžeš klidně i zanést. Jsem na neschopence od začátku a mám vycházky. Takže to tam vždy zanesu. Jinak sestřička mi to vždycky napsala k poslednímu dni v měsíci-teď už ne, teď už mám mateřskou ![]()
Klára
Ahoj, s tim zasilanim na OSSZ to neni uplne pravda. Zalezi jak velka je firma u ktere pracujes. Nevim, kde je ta hranice, ale od urciteho poctu zamestnancu ti davky vyplaci zamestnavatel a nikoli OSSZ. V tom pripade ten papirek musi dostat nejdrive mzdova ucetni ve firme. Takze si to over ve firme.
Aja
Ahoj,
já třeba dělám u ČSA a vždycky lístek na peníze posílám na mzdové, nejdéle do dne, kdy jsou výplaty - u nás je to až každého 12.tého v měsíci.
Radka
Hranice, kdy se posílá lístek na OSZ je 25 zaměstnanců ve firmě. Je-li to míň, tak nemocenskou vyplácí sociálka, je-li to 25 a víc, pak ji vyplácí firma. Poraď se se svou mzdovkou - ta ti řekne, co kam přinést.
Podle zákona by doktor neměl lístek na peníze potvrdit dřív, než úplně poslední den v měsíci. Kdysi mi na to přišla kontrola a celkem hudrovali, že je to špatně. Doktoři to proto dělají tak, že lístek napíšou dřív (ten můj dokonce i v polovině měsíce), ale antidatují ho. Je to pro to, že když ti ho potvrdí 24., tak do konce měsíce se může stát, že budeš zdravá, a nebo i to, že budeš mrtvá a pak ti nemocenská nenáleží. Takhle mi to fakt ty ženské ze sociálky při kontrole řekly!!!
Pa, Bebet
Ahojda holky,
diky moc za tohle cenne tema i za Vase odpovedi. Jsem na na neschopence teprve par dnu a mam k tomu hned nekolik veci, co mi nejsou jasne.
Prosim napiste sve zkusenosti a znalosti, jsem z toho trosku zmatena. Budu netrpelive cekat na Vase odpovedi, za ktere predem dekuju!
Marina
Ahoj holky, já mám trochu jiný problém, ale taky se týká neschopenky. Včera jsem byla na kontrole u doktorka a sestra mi někam zašantročila marodní. Nevim, jak postupova při ztrátě? Je mi jasný, že musim na sociálku…ale co dál? Stalo se vám to některé? Poraďte prosím, díky. Platí se někjaká pokuta za strátu? Karolína
Ahoj,
já též lístek na peníze posílám naší mzdové účetní. U nás by měl být do 5-tého dne v měsíci. Já jsem se s naší účetní domluvila, že kdybych se s lístkem z nějakého důvodu opozdila, tak ji zavolám - že ještě marodím a také proto, abych daný měsíc nepřišla o penízky a lístek dodám opožděně.
Jiný kraj, jiný mrav. (Jiná firma, jiné podmínky.)
Hezký den.
V
Ahoj Marino,
ze OSSz, odkud chodi kontroly, jsem slysela, ze na kontroly k tehotnym nechodi. Ja jsem to teda moc nedodrzovala a dokonce jsme jeli na dovolenou.
Jen doktor mi rekl, ze to nemam rikat ani sousedce, protoze mel pripad, ze se pochlubila tehotna pani sousedce, ta ji zavidela tak zavolal na OSSZ. Ti ji prisli na kontrolu a nebyla doma, tak smula.
Samozrejme, vim ze tehotne pani volaji, treba kdyz je leto a horko, jestli muzou jet pryc z mesta na vikend. Takovy hovor jsem v praci mela, ale doporucila jsem ji OSSZ a to uz nevim jak ji poradili .....
Moc jsem neporadila, zalezi na kazdem - jestli ma tu odvahu nekam jet na delsi dobu.
pa Kac+H
ahoj Karolíno,
ohledně té ztráty-myslím si,že by sestřička v ambulanci Ti měla vystavit náhradní hlášení prac. neschopnosti a poslat ho na OSSz.Ona ho ztratila,tak by se měla starat.Ty bys neměla dělat nic.