Pracující studentka, MD, RD

Anonymní
15.8.10 00:29

Pracující studentka, MD, RD

Ahoj,
jsem studentka medicíny - tzn. normalní prezenční studium, po prázdninách jdu do 5.ročníku. Už dva roky při škole pracuji na živnosťák jako překladatelka, mám za to cca 10-20 tis. měsíčně. Zjistila jsem, že jsem těhotná a ještě jsem z toho trochu zmatená :-) - je to nečekané, neplánované, tatínek je taky silně zmaten. Potřebovala bych poradit, nerozumím těm nárokům na MD a RD. Když se píše o těch či oněch podmínkách, když mám zároveň i prezenční studium i pracuji - platí pro mne automaticky podmínky jako pro pracujícího - tzn. např. mám nárok na MD a nárok vybrat si rodičovský příspěvek ve 2 leté formě?
Lze při mateřské/rodičovské dovolené dále podnikat na živnosťák - s tím že to nemá vliv na rodičovský příspěvek?
Když bych se v 1.roce dítěte rozhodla,že chci ve škole pokračovat - prezenčně,medicína dálkově bohužel nejde a nechce se mi to v 5.ťáku zahodit - s tím že bych si zařídila pro dítě vhodné hlídání /babička,chůva,jesle - netuším co bude/, můžu dále chodit prezenčně do školy a pobírat při tom rodičovskou příspěvek - nebo se tyto dvě věci vylučují?
Díky moc za jakékoliv info,
Zmatená, ale na mimi se moc těšící skoromaminka

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
10351
15.8.10 12:25

Se vším neporadím, ale co jsem pochytila- abys měla nárok na mateřskou, musíš být po určitou dobu (to zjisti) plátcem nemoc.pojištění, pozor-je nepovinné a školy už ho neplatí a jako osvč ho myslím taky nemáš povinné. A dál určitě musíš studium buď řádně ukončit nebo přerušit. Na RP máš nárok tak jako tak a pokud máš nárok i na PPM, můžeš si zvolit délku braní RP (částky se taky všude dočteš), pokud nemáš nárok na PPM, RP máš automaticky na 4roky. Jo a během mateřské si můžeš vydělávat akorát načerno, z toho bych tipla, že musíš během mateřské pozastavit živnost. Snad to není moc chaotické, ono je nejlepší skočit na úřad, tam doufej, že nenatrefíš na úřednici kozu a pokud je jenom trochu schopná, řekne ti rovnou na co a jak máš nárok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101606
15.8.10 18:54

Pokusím se informace malinko upřesnit :-)

Takže, abys měla nárok na PPM (mateřskou) tak musíš alespoň 270 dní platit nemocenské pojištění, které je pro OSVČ nepovinné (na rozdíl od sociálního a zdravotního). Pokud ho neplatíš, tak už to nestihneš a nárok na PPM mít nebudeš. Jediné na co bys ještě mohla dosáhnout je neschopenka v případě rizikového těhotenství, tam stačí platit 3 měsíce, ale zas překládat se dá i pokud bys musela ležet…

Pokud nebudeš mít nárok na PPM, tak nemůžeš volit délku RP a měla bys ho na 4 roky, pokud bys začala nemocenskou platit a měla nárok na neschopenku v souvislosti s porodem, tak můžeš volit 3 letý, ale 2 letý bez nároku na PPM ne.

Jinak při pobírání PPM na živnosťák pracovat nejde, pokud máš PPM z titulu té živnosti. Při pobírání RP pak už jo. Pozastavovat ŽL se nemusí, ale nesmíš po tu dobu osobně činnost vykonávat.

Studium nemusíš ani přerušovat, ani ukončovat, to na to nemá vliv. Tedy myslím z důvodu nějakého zákona, jinak je jasné, že budeš muset alespoň na ten rok přerušit, to se zvládnout nedá.

A prezenční studium a pobírání RP se nevylučuje, ale hlídat by ti musela babička / chůva, protože při pobírání RP nesmí dítko na víc jak 5 dní v měsíci do jeslí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10351
15.8.10 20:26

jani- na nárok na mateřskou určitě musí studium ukončit nebo přerušit, řešila jsem to se školou dost dlouho a dost ošklivě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101606
15.8.10 20:33

Nemusí, tohle platilo v době, kdy byl nárok na mateřskou „od školy“ pak se muselo studium ukončit nebo přerušit, stejně jako nesmíš v době mateřské pracovat na tu smlouvu, na základě, které čerpáš mateřskou, ale u jiného zaměstnavatele klidně pracovat můžeš.
Pokud má člověk mateřskou z titulu práce nebo OSVČ, tak do toho jestli studuje nebo ne nikomu nic není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10351
16.8.10 11:56

Jo takhle, to jasně, ona se vlastně práce bere jako první a studium jako další.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat