Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tak taky raději anonym ![]()
Obávám se, že jestli se tety nestaraly doteď, tak se nebudou starat ani nadále, musely by mít dost nízký práh inteligence, aby je nenapadlo, že osmdesátiletý člověk potřebuje pomoc.
A naznačovat? Blbost, jestli na to máš, tak jim to řekni přímo.
Zažila jsem, bohužel. ![]()
K té poslední otázce - vím, že nedávno to ještě šlo, ale zákony se neustále mění, zpřísňují, takže nevím, jak je to zrovna teď ![]()
Přesně tak,nestarali se,tak se podle mě starat nezačnou.Říct určitě přímo,ale moc se toho asi nezmění.
Na tebe jako na neteř asi budou házet bobek, ale tvůj táta - jejich bratr by jim to mohl říct na rovinu a bez skrupulí..snad se jich nebojí ![]()
Souhlasím, že by se do toho měl pořádně vlomit tvůj táta. Nejdřív bych na to šla po dobrém. Něco v tom smyslu, že rodiče jsou na tom čím dál hůř a že tím pádem je starost o ně náročnější a Vám už to přerůstá přes hlavu. Ale chce to domluvit jasná pravidla. Ty tehdy a tehdy uděláš to a ono.
U nás v rodině jsme tohle naštěstí řešit nikdy nemuseli, protože jsme vychovávání v tom, že se automaticky těm nejstarším v rodině pomáhá. Ale v rodině manžela to docela aktuálně řešíme a je mi z toho na fakt na blití, jak se některé dětičky chovají, ke svým úžasným rodičům. No snad vychováme syna tak, abychom mu jednou nebyli na obtíž.
Jídlo by si jim mohla obstarat přes nějakou rozvážkovou službu - babi vozili obědy z domova důchodců, úklid od agentury a na nákupy sjednat nějakou čipernou důchodkyni nebo pečovatelku. Asi bych si toto pozjišťovala, jak by to šlo u vás a tetám předložila kalkulaci s tím, že ač jim to tak nepříjde, tak babi s dědou už se neobstarají, ty to taky dělat nemůžeš, takže se na péči o ně budete muset složit. Třeba se chytnou za nos a občas přijedou něco udělat.
Ale třeba to jídlo bych doporučovala, bylo to za pár korun, vozili to až domů, to takhle starým lidem fakt ulehčí život.
Píši raději anonymně, děkuji za pochopení. Naše situace je taková. Moje babička s dědou mají 81,86 let a už nejsou na tom zdravotně nejlíp, potřebují pomoc. Bydlí sami v domečku se zahradou, na zahradě má rodinný dům můj táta, který se rozvedl s mámou, ale žije tam sám. Já jsem tam donedávna bydlela taky, le už jsem sse vdala a bydlím jinde se svým manželem a 2 ročním chlapcem.
S prarodiči mám výborný vztah, řekla bych, že vynikající, malý je má hodně rád, jezdíme tak snad každý týden na 2,3 dny. Sice k tátovi, ale jak jsem psala má rodinný dům n ¨na zahraě a hned je domek rodičů.
Jaký je problém?? Táta jako chlap pomůže , ale nedokáže uvařit, požehlit, a salší ženské práce, protože sám má pro sebe velký dům, kde sám nestíhá. Nevíme jak dál, někdo se musí trochu o ně postarat. Já se snažím, nevadí mně to, ale co mně teda vadí a potřebovala bych vaši radu, jak mám říct tetám, aby laskavě hnuly zadkama a trochu jim přijeli pomoct. Berou to tak, že jsme u nich my - ony bydlí jedna Praha, druhá Brno a my bydlíme na malé vesnici u Zlína. Jenomže to tak dál nejde. Aspoň kdyby jednou dvakrát do roka přijeli pomcot, jenomže to ne. To se jenom přijede na týden a nic se tady nedělá, babička kolem nich běhá. Například teta z Prahy každý rok dvakrát do roka jezdí na hory, moře a to i 14 dní.
Jak jim mám naznačit, že by se měli trochu zajímat??? Já sama mám rodinu, pomůžu jim, ale i tátovi, protože sám zůstal na rodinný dům.
Na závěr o domov důchodců neuvažujem, zas tak na tom zle nejsou a při nejhorším pomůžu, ale jde i o to, že tety to berou jako samozřejmost a nic nedělají, nic nepomůžou.A pro ty, co chtějí napsat, že domek odkázali tátovi, tak sestry dostali docela velké peníze, takže tady žádnýá závazek neni.
Jak byste to řešily, co byste tetám řekly - za 14 dní jedna dojede na dovolenou k bábi a ta chudera v 80 bude kolem nich skákat, vařit,. Teta ani do obchodu nedojde..
Už si chci s ní v klidu promluvit, protože mi vadí, že mně berou jako samozřejmost, ale já mám přes dvacet, mám byt s rodinou, rodinný dům, kde pomáhám tátovi - nenechám ho na holičkách, kdyby někdo chtěl napsat, že mám na něj kašlat, a dobrý vztah k prarodičům, takže i tam se snažím, ale všechno nejde…
Ještě jsem se chtěla na závěr zeptat, jestli jde, když jsem doma 2 roky a budu další 2 doma s malý, jestli jde si při tom vyřídit případné opatrovnictví na prarodiče…