Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den,
Pár měsíců zpět jsme psali příspěvek ohledně vyhrožování ze strany matky od přítele, která se snažila si za každou cenu prosadit častější styk s naší dcerou. Nejdříve vyhrožovala ospodem, potom právníkem a soudem, do toho nekonečné shazování naší výchovy a stalkování před barákem než nám nakonec přišel dopis od jejich právníka, kde si žádali vidět naši dceru několik hodin přes týden a několik hodin o víkendu, jinak předají celou věc soudu. Na to už se obrátil i náš právník, kdy jsme dali jasně najevo, že malá je ještě kojená a dýl jak 2 hodiny bez mléka nevydrží. Jelikož nám právník řekl, že styk nejde přerušit úplně, jelikož je na to jeden jediný deb*lní zákon, musíme se domluvit na kompromisu, jinak k soudu opravdu dojde. Takže vidí teď naši dceru 2× týdně po hodině a pod naším dohledem.
Ovšem uběhlo měsíc a opět se jí to nelíbí a už se snaží opět o více času a bez našeho dozoru, jinak půjde zase za právníkem.
Setkal už někdo s něčím podobným a dokázal by poradit? My bychom osobně chtěli kontakt přerušit úplně, ale to bohužel asi nejde.
Ano, je to tak, jak praví ten právník. Prarodiče mají možnost obrátit se na soud, aby se mohli stýkat se svými vnuky. Ale současně to musí být i ve prospěch těch dětí. A to posuzuje soud.
@Nobody23 píše: Více
Jaký zákon to je podle vašeho právníka? Já si myslím, že nic takového není a už jen toto vyhrožování a dorážení je dost silný argument pro přerušení styku.
Pro dobro dítěte na tom vzájemném styku není vůbec nic, nevím, čím by chtěl zákon operovat.
A zajímá mne to, u nás se toto dělo taky, leč bylo to bohudík jen na úrovni té manipulace a výhrůžek, přesto to škody natropilo trvalé.
@Poustevnice píše: Více
Mně v tomto případě tedy taky přijde asi nejlepší nechat dojít na soud a nechat se zastupovat právníkem.
Pokud to tedy možné utnout jinak.
Ono je to těžké, neboť každá strana to vidí ze svého subjektivního hlediska. A za dítě pak musí rozhodnout soud, a ten musí rozhodovat ve prospěch toho dítěte. Pokud je kontakt s prarodiči pro dítko prospěšný a dítěti neškodí, je to tak dobře. A rodiče se mohou stavět třeba na hlavu. Je na nich, dokázat opak…Ufff…nezávidím, není to lehké. Někteří rodiče, hlavně mamičky jsou zabedněné a nevidí nic, jen tu svoji svatou pravdu…Ale jak to máte vy, zakladatelko, to víš jen ty.
@SaxaL píše: Více
Jejich právník to napsal v dopise. Úst. Zákon 927 zák. č. 89/2012 Sb.
To by nepomohlo, kdyby to slo k soudu, museli bychom jim stejne dceru vozit nebo by jezdili oni😏
To mi ale přijde trochu mimo. Pamatuju si tvůj předchozí dotaz a tam nebyl jen tenhle problém, ti prarodiče tímto vyloženě vydírají a je tam ještě množství dalších problémů, které se jeví ještě do budoucna jako hrozivější.
Už jen z toho titulu bych se bránila.
Jde o kojené dítě proboha.
K čemu mu jsou takoví prarodiče, kteří se navíc viditelně snaží rozbít i rodinu samotnému dítěti?
A za stalking před domem je můžete popotahovat vy. Stačí jednou dvakrát zavolat hlídku.
Našla bych si právníka, který v tom umí chodit a zatnula jim tipec.
A opravdu, i když vím, že nechcete, zvážila přestěhování. Jinak je v ohrožení i váš vztah.
No jako do prosince s nimi byly vztahy normální a ústupky jsme dělali vždycky my. Ale potom párkrát byla dcera nemocná nebo jsme měli naplánovaný výlet a z hlavy tchýně vyšlo to, že si ty nemoci jen vymýšlíme a bráníme ji styku, takže přejde na soud. Když jsme chtěli situaci řešit osobně mezi 4ma očima, vždycky se jen vymlouvala, že nemá čas, protože ona dokáže být hrdinka jen přes smsky a právníky, ale naživo nic.
nemuseli.
Ostatně, jaký postih hrozí, i kdyby vám soud nakázal odkládat na nevhodně dlouhou dobu kojence problematickým lidem, kojené dítě?
ty smsky si schovávej. V nich je v podstatě vaše obrana.
Já se kdysi nechala natlačit do kouta i výhrůžkami, že už je to u soudu a jen se čeká, než začnu sekat dobrotu… nebyla to pravda.
Bylo to to stejné, jako když mi matka v dětství sbalila pyžamo a dělala, že volá do polepšovny. Nechala mě nekonečný hodiny dusit a pak řekla něco ve smyslu, že to milostivě zrušila, ale musím bejt hodná.
Podotýkám, že jsem byla normální zakřiknuté dítě, které zhřešilo třeba tím, že mělo hlad, nebo otravovalo hlasem, nebo vlastně nevím co… vylezla jsem z pokoje, ze kterého jsem vylézat nemohla.
Takže jde i o historii té rodiny, manžel by jistě mohl povyprávět, a pokud by tam byly takové špeky, žádný soud to nepřizná, naopak, bude operovat znaleckými psychologickými posudky těch prarodičů.
Příspěvek upraven 25.04.24 v 11:30
Sbírejte důkazy o jejích výhružkách, stalkování, nahrávejte schůzky, pokud tam něco takového probíhá. A nechte dojít klidně na ten soud. Ten posoudí, jestli je v zájmu dítěte takto často vídat prarodiče. Jako sorry, ale takhle často nevídali vnoučata ani naše naprosto skvělé babičky ![]()
To jsme moc rádi, že je tady někdo, kdo si pamatuje i ten náš prechozí příspěvek, protože my ho nemůžeme dohledat a nejspíš je smazaný
máme ještě kontakt na lepšího právníka, tak budeme doufat v lepší zítřky, ale moc děkujeme za rady a podporu ![]()
Najděte rozhodně lepšího právníka, který se zabývá rodinným právem a oběťmi násilí. Já si myslím, že pokud ustoupíte, tak si zaděláte na doslova zničené manželství, dětství svých dětí i život.