Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj holky,
v posledních několika měsících mi začala dost praskat kůže na prstech (ruky). Je to poměrně dost bolestivé, hlavně to dost vadí témeř při jakékoliv činnosti. Zkouším to mazat Niveou, ale zatím to moc nepomáhá. Nemáte s tím někdo zkušenost, nevíte co by mohlo zabrat?
Díky moc
Ahojky
náhodou mám taky zrovna takový problémek: praská mi kůže na prstech v místech ohybu a jsou to dost bolestivé ragády, vždycky to mám pár dní a pak se to pomalu zhojí. Je to nepříjemné a bolí to při práci, ruce furt někde máčím, od kuchyně po koupelnu… Mazání obyč. krémem nepomáhá, jenidé, co mi jakžtakž pomohlo bylo namazat na noc Framykoinem a zalepit náplastí. Přes den to samozřejmě nejde. Tak takhle to mám já… Tipuju to na alergii na čistící prostředky nebo něco podobného, i když Framykoin je na infekci, ale když už je to hodně zanícené, pomůže.
Kimmi
Ahoj holky,
nevím, jestli to pomůže u dospěláka, ale pri dítě mi Dr. doporučila na ragády Dermazulen (je to jen heřmánkový olej), stačilo párkrát namazat a zmizelo to . Také Heřmánková mast - je to totéž. Vyzkoušené to ale na sobě nemám.
Sendy
Ahoj, mě také praská kůže, ale většinou na bříšku prstu u nehtu, je to strašná bolest a vadí mi to třeba při zapínání knoflíků - a to mám dvojčata. Byla jsem s tím i u kožního, ten mi předepsal nějakou mast, ale je to pořád stejný. Teď mi napadlo, že bych mohla zkusit, co mi jednou poradila kamarádka. Měla jsem prasklou patu, to taky hodně bolí a ona mi poradila, abych si do té praskliny vtlačila takový ten obyčejný bílý jelenní lůj, ten klasický. A to pomohlo. Tak to vám možná taky pomůže. Jinak já na veškeré mytí a práce s vodou, dělám v rukavicích. Martina a kvíďata
manzel to ma taky,tvrdi alergie na Jar,aby nemusel umyvat nadobi,sibala jeden…
ne ma uz dlouho, dokonce to lecil kortikosteroidy a mast.proti plisnim..nejvic se mu zatim osvedcilo promazavat, delat v rukavicich vsechno mokre..a davat excipial protect a repair. Jsou dost drahe,ale dobre.
nebo rict doktorce a ona napise „promastovak“ -se pripravuje v laboratori.
ale Dermazulenem ci Infadolenem, Calciovkou ci Bepanthenem nic nezkazis,az pak bych volila Framykoin a spol.-to uz je prece jenom ATB a Canesten -proti plisnim.
Ahoj,
me praska kuze na briskach prstu a mam ji suchou a tvrdou. Dost to boli a zhorsuje se to podle pocasi. Vsechno delam v rukavicich, vcetne veseni pradla, myti nadobi…jemne prace vynechavam uplne, proste to nejde, zasit neco je pro me neprekonatelny problem, neudrzim v ruce jehlu, obcas se nemuzu ani podepsat..... uz jsem to mela drive, ale nikdy takove jako ted. Zhorsuje se to vzdycky v zime, kdyz je mensi mraz, pozoruju mirne zlepseni. Nevim, jak presne to vypada u tebe, ale me kozni rekla, ze to bude atopicky ekzem. Porad kojim a po porodu se to dost zhorsilo, coz je pry typicke. Mazu kremem se silikonem od Avonu (bezne), ted kdyz je to horsi tak stridam na doma Ambiderman, na ven mastnou Lipobazi(zlutou). Nic jineho u me moc nepripada v uvahu diky kojeni, toho se ale zatim vzdat nechci a tak trpim. Zlepseni moc nepozoruju, jen pri zmene pocasi, doufam, ze po skonceni kojeni se vratim k puvodnimu stavu. Je to fakt hruza.
Mroe
Babská rada (vyzkoušeno, ověřeno, funguje skvěle
- ovšem ne pokud je to od ekzému nebo nějakého viru): do misky olivový olej, položit prsty třeba večer při televizi a nějakou dobu nechat „louhovat“. Pokud to jde, tak potom jenom otřít a nemýt. Až když je třeba, tak holt umýt mýdlem - i když je to brzy na to, účinkuje.
Hodně zdaru ![]()
Olivový olej jsem taky zkoušela, dělá krásnou pleť na rukou
Fungoval mi dokonce i na ten ekzém, i když ne tak dobře, jako když jsem ho zkoušela na „jenom“ ukrutně popraskanou kůžičku kolem nehtů. I ten jelení lůj mám výtečné zkušenosti (s placentou mi účinkuje nejlépe). Slyšela jsem i radu ohledně sádla - logiku to možná má, ale představa, mít to napatlané na rukou… brr ![]()
Z normálních krémů se mi velmi osvědčil Hand Creme od DrHauschky (ale to asi nebude moc běžný sortiment, chodím si k němu do jednoho stánečku) a cokoli s pantenolem.
S ekzémem mám taky velký problémy od malinka. Já je teda pořád mažu niveou a na praskliny je opravdu výborný obyč jelení lůj, namažu je tím přes noc a dobrý. Ale hlavně nosím pořád ven rukavice, jak je mráz, nemůžu bez nich vůbec existovat. A doma dělám taky vše v rukavicích, ale pak se mi v tom zase potí ruce, takže nádobí myju na etapy - umyju pár kousků, sundám rukavice, utřu ho a tak pořád dokola. Takže všechno trvá delší dobu, ale co se dá dělat ![]()
Ahoj,
tak dneska zkusím tu kůru z olivového oleje.
Mroe: mám to asi dost podobné jako ty. Dneska mi i dělá problém psát na klávesnici. U mně se to objevilo až po porodu, ale už půl roku nekojím!! Určitě se to zhoršuje v zimě, jinou další souvislost nevidím
Ahoj,
mám to stejně jako Martinka, praská mi kůže u nehtu (směrem „ven z prstu“
Auauauau, bolí to jak sto čertů, ale máma mi poradila ten jelení lůj - a ten jedinej u mě funguje. Prostě to „zaplácne“ a je to.
Baghira
Ahoj,
v zimě je to fakt docela časté- totiž působením chladu klesá činnost mazových žláz - pokožka je pak méně odolná vůči působení zevních vlivů… Takže to chce opravdu nahradit funkci těch maz.žláz= pravidelně promašťovat. Holky už tu vyjmenovaly mastiček fůru, jenom jsem chtěla napsat, že do antibiotik /Framykoin/ bych zatím nešla, stejně tak do mastí s heřmánkem - na pravidelné používání moc nejsou kvůli možné alergizaci.
Viťka
mně praskala kuze mezi prsty na rukou, hlavne v zahybech a nakonec to preslo az na zapesti - byla to alergie na jar na nadobi. od te doby, co nadobi myje mycka mam klid. navic nesmim sahat ani na prasek na prani (prani v ruce neprichazi v uvahu). proste jsou ty chemikalie moc agresivni.
Marka + Marketka
Ahoj holky,
mám doma po ruce Cicadermu (homeopat. mast), do dvou dnů je po prasklince… Hodí se na odřeniny pro děti, štípance, pro mě nepostradatelná.
Theo