Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Emanka píše:
Ona asi krvácela dovnitř, ne? Takže ty doktoři měli asi pocit, že ty bolesti jsou prostě porodní bolesti. Sama mám za sebou 2 císaře, při 2. jsem se taky snažila porodit normálně, ale nepovedlo se (z jiných důvodů než ruptura dělohy). Ale doktoři mi hodně zrazovali od 3. těhotenství, že když praskne děloha, je to taky záležitost 20 min a může být po tobě, takže kamarádka asi měla ještě hodně štěstí. Ty doktoři teda poblbali to, že museli vědět, že už císaře měla, takže ruptura hrozí a neudělali jí ten uzv. Ale obávám se, že by to asi stejně jinak nedopadlo, kdyby jí toho císaře udělali dřív, je to tak? Stejně by asi další dítě už mít nemohla. To mě napadlo, že by mohlo být průchozí se s nimi soudit, že zavinili, že už nemůže mít dítě. Ale je to síla.
dovolím si nesouhlasit, pokud došlo k ruptuře dělohy po sekci, tak stačí změřit TK a P a i sestra moc dobře pozná , že není něco v pořádku a bolest po císaři je rozhodně jiná než bolest při ruptuře. pokud byla paní po císaři měla mít adekvátní pooperační péči. a k ruptuře by asi mohlo dojít i kdyby sekci udělali dřív, ale podle toho co jsem tady četla, usuzuji, že pokud měla porodní bolesti před císařem takovou dobu, tak děloha byla mnohem víc namáhaná, než kdyby s sekci došlo hned a to mohl být následek.
kamarádky je mi moc líto, sice nevím všechny detaily, ale z popisu zakladatelky, jde nejspíš o pochybení personálu, pokud by na to kamarádka měla sílu, asi bych to s právníkem konzultovala, protože pokud jejich pochybením, je ona ted bez dělohy a zvhledem k jejímu věku, tak tohle nelze jen tak přejít
Jáá osobně teda si myslím, že má být ráda, že má dva zdravé děti, že to naštěstí dopadlo dobře - že nikdo nevykrvácel, že si má užívat miminka, ono to cítí tu nervozitu a nechat to být.
V dnešní době by stejně nikde uznání nenašla, jenom by to bylo o stresu, a nějaké právní tahanice a z toho nic ![]()
To co se jí stalo je nemilé, chápu jí, také jsem měla určité problémy, ale s píš s malým, kdy to lékaři zanedbali
macindo: to je strasne
Je mi tve kamaradky moc lito. Aspon ze ma 2deti.
Ja mam 147cm a mala byla KP od 32tt a mela 3150g odhad vahy. Rodila jsem u Apolinare, kde respektovali doporuceni meho doktora a od 32tt jsem tam hodila na kontroly UTZ, monitoring a ohmat jestli nejsem otevrena. Nakonec se 35tt rozhodla, ze se mala asi neotoci a naplanovala mi na 39tt planovaneho cisare. Jeste rano pred cisarem na prijmu mi delali UTZ, monitoring a ohmat. Potvrdili, ze jinak to nepujde. Mala ve me sedela porad KP.
Nechapu, jak mohlo dojit k tak jasnemu pochybeni. Asi bych podala zalobu za zanedbani. ![]()
P.S.: Jeste musim dodat, ze v den moji posledni kontroly 38tt, se u doktorky zastavil jiny doktor, protoze potrebaovala neco zkonzultovat ohledne me. Rekl, ze u me opravdu prirozeny porod neni vhodny hlavne kvuli KP. Ale rekl mi taky, ze v noci odrodil prirozene prvorodicku, ktera mela o cm vic jak ja a ze to bylo sice dlouhe, ale slo to.
Ale taky jsem slysela jak od gyndare, tak od doktoru v porodnici, ze me dalsi sekce jen tak nemine. Uvidime, dalsi miminko je jeste ve hvezdach.
Příspěvek upraven 16.11.10 v 12:19
kvaček píše:
Jáá osobně teda si myslím, že má být ráda, že má dva zdravé děti, že to naštěstí dopadlo dobře - že nikdo nevykrvácel, že si má užívat miminka, ono to cítí tu nervozitu a nechat to být.
V dnešní době by stejně nikde uznání nenašla, jenom by to bylo o stresu, a nějaké právní tahanice a z toho nic
To co se jí stalo je nemilé, chápu jí, také jsem měla určité problémy, ale s píš s malým, kdy to lékaři zanedbali
Víte a já právě nesouhlasím, taky když udělám nějaké pochybení v práci jsem za to potrestaná ( v případě kdyby bylo pochybení u lékařů, je mi jasné, že to jsou zatím dohady), ale kdyby se stala nějaká tragédie co po tom? Možná tím, že se ozve zachrání život jiné rodičce!!!! ![]()
Vím, že jste to myslela, tak že má 2 zdravé děti a ona žije, ale dle mého to není správný postoj!Když zaviním autonehodu a já někoho nezabiju, tak taky nad tím úřady mávnou rukou a řeknou, ale coo,nikdo nebyl mrtví tak je to ok. ![]()
Jenomže - a to je nechci dotknout jak oné paní ani paní co tady píše dotaz, ale nakonec tam pochybní nemuselo být je to prostě tragédie, každou maminku tu, to rozhodí, vidí to jako, že ti doktoři jsou všichni…
Já teda píšu z lastní zkušenosti, kdy jsem chodila na kontroly od 7 měsíce každý týden na sono, apod. Měla jsem jiný problém. A potom mě nechaly opravdu 14 dní přenášet - o to nejde, jde o to, že mimino mělo prokazatelně od 7 měsíce zdravotní problémy a oni to neviděli a ještě mě nechali přenášet přes 14 dní po termínu, takže koplikace byly větší - potom mi jeden lékař v Brně říkal, ono to máte těžko, vada byla hodně viditelná na sonu, ale kdo vám zaručí, že mimčo neleželo právě na té vadě, lékař by to neviděl , i kdyby chtěl. Taky jsem se chtěla potom nějak ohradit, ale byla jsem ráda, že všechno dobře prozatím dopadlo..
Ale záleží na pani, já jsem byla psychicky špatná a raději jsem si hleděla mimča než někde běhat po úřadech a něco řešit ![]()
kvaček píše:
Jenomže - a to je nechci dotknout jak oné paní ani paní co tady píše dotaz, ale nakonec tam pochybní nemuselo být je to prostě tragédie, každou maminku tu, to rozhodí, vidí to jako, že ti doktoři jsou všichni…
Já teda píšu z lastní zkušenosti, kdy jsem chodila na kontroly od 7 měsíce každý týden na sono, apod. Měla jsem jiný problém. A potom mě nechaly opravdu 14 dní přenášet - o to nejde, jde o to, že mimino mělo prokazatelně od 7 měsíce zdravotní problémy a oni to neviděli a ještě mě nechali přenášet přes 14 dní po termínu, takže koplikace byly větší - potom mi jeden lékař v Brně říkal, ono to máte těžko, vada byla hodně viditelná na sonu, ale kdo vám zaručí, že mimčo neleželo právě na té vadě, lékař by to neviděl , i kdyby chtěl. Taky jsem se chtěla potom nějak ohradit, ale byla jsem ráda, že všechno dobře prozatím dopadlo..
Ale záleží na pani, já jsem byla psychicky špatná a raději jsem si hleděla mimča než někde běhat po úřadech a něco řešit
určitě málo kdo má na tohle všechno žaludek.Jak píšu jsou to mé dohady, zakládala jsem tohle téma z důvodů, že se mi to zdá všechno kolem ní divné!
A chtěla jsem vědět názor druhých, nikde nepíšu, že je to jasné zpochybnění.Její manžel a i samotná kamarádka, ale chce vědět pravdu co se vlastně stalo a bohužel odpovědi lékařů jsou mlhavé a nedostačující ![]()
Takto já jsem rodila ve Zlíně, tak pochybyli určitě, měla jsem jistou paní doktorku, která mě měla měsíc na starosti a neviděla nádor o velikosti pomalu vejce na tělíčku.
Brně na operaci nám řekli, že byl opravdu vidět, ale… jak jsem psala minule, takže každý se bude zastávat jeden druhého.
Pokud chcete něco řešit, určitě nech kamarádka řeší, ono to neni jenom tak. Já jsem slabší povahy, byla jsem ze všeho rozhozená, nevíc, když jistá pani doktorka to zametla pod stůl,a le prostě bylo starostí kolem malého, jezdění po nemocnicích.
macinda píše:kvaček píše:Naštěstí 2, má doma ještě 2 letého prcka
no a kolik má děti - nějak jsem to nepostřehla, jedno, dvě, nebo jak
A ještě jsem zapomněla dodat že dnes ji lékař po 10 dnech v nemocnici dodal, že jí i podvázali tepny od vaječníků ( nebo tak něco).přijde mi to jako šílené, že se vše dozvídá postupně.přeci to by měla vědět hned né?Ach joooo
Se divim ze se uracil ji to vubec rict
Co to tam je za machry.Ja si myslim ze ji to prasklo pri porodu,ale pro masivni krvaceni to nevideli.
Mylím ,že jestlo lékař-personál pochybyl on nepřizná a ona není schopná posoudit a jestli se chce dozvědět co a jak měla by podat stížnost nebo žalobu na zanedbání péče.Ono je sice fajn ,že má kamarádka zakladatelky už 2 děti ,ale není to jen tak už jste někdy viděli někoho bez dělohy já jo .Paní postupně klesal močový měchýř ,protože se neměl o co opřít .Takže musela ještě na spec.operaci .Ono tam ta děloha prostě chybí .Tím jsem chtělaa říct ,že neplodnost je asi jen jeden z důsledků.
pavlak5 píše:
Mylím ,že jestlo lékař-personál pochybyl on nepřizná a ona není schopná posoudit a jestli se chce dozvědět co a jak měla by podat stížnost nebo žalobu na zanedbání péče.Ono je sice fajn ,že má kamarádka zakladatelky už 2 děti ,ale není to jen tak už jste někdy viděli někoho bez dělohy já jo .Paní postupně klesal močový měchýř ,protože se neměl o co opřít .Takže musela ještě na spec.operaci .Ono tam ta děloha prostě chybí .Tím jsem chtělaa říct ,že neplodnost je asi jen jeden z důsledků.
To je fakt. A taky myslim, ze se po odebrani delohy berou nejake hormony ne??? Vim, ze jedna znama je po nich docela naladova a to fakt hodne.
Zaráží mě už to, že ji po jednom císaři nechali rodit přirozeně, když její dítě bylo tak velké. Je to docela rizikové.
Myslím, že při tak velké ztrátě krve už nezbývalo nic jiného, než jí tu dělohu vzít, jinak by umřela.
Docela mě zaráží, že na prasklou dělohu přišli až po porodu. Je divné, že by jí praskla až po porodu. Přijde mi to, jako posloupnost menších a větších chyb, kdy ta největší byla, že ji nechali tak dlouho čekat, když si stěžovala na bolesti.
Zaráží mě ty vaječníky.
Je normální podvazovat je, když člověku vezmou dělohu?
Jinak na žalobu to podle mě je, ne kvůli penězům, ale kvůli potrestání doktorů. Aby si příště dali větší pozor, při takové ztrátě krve určitě nechybělo moc a kamarádka mohla umřít.
Ale nepředpokládám, že by žaloba, i kdyby měl člověk čas, nervy a prostředky na běhání po soudech, k něčemu byla. Mám u známých mnohem horší a očividnější případ špatné péče s mnohem horšími následky a doktoři se navzájem kryjí tak, že nemají vůbec šanci domoci se potrestání doktora, přestože vůbec není pochyb o tom, kde se stala chyba.
Když to tak ale pročítám zpátky, soudíme tady záležitost, o které vlastně vůbec nevíme, jak proběhla. Kdy ta děloha praskla atd. Vůbec se těch dr. nechci zastávat, min. ten uzv mohli udělat, aby se zjistilo víc, ale třeba to vážně dopadlo ještě se štěstím dobře.
Asi si myslí, že jsou na safari a příroda si poradí. Blbouni.
No neuznávám chyby lékařů. Ve fabrice Vám daj pokutu za každej zmetek a to o nic nejde. Tam musíte být 100%. Proč ne doktor, zvlášť když jde o životy?
ahojte, tak jsem tu ted po case narazila na tuhle debatu …
ja bych hlavne v prvni rade resila psychologa …at si kamaradka najde nejakeho dobreho a da se dokupy z toho co se stalo …ma dve deti, a to uz neni malo!!!!
pak bude mit silu pripadne celou vec dal resit…i za nas ostatni matky a nase dcery.