Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
ahoj holky, potřebuju poradit…mívala jsem vždy vyšší krevní tlak tak max.140/90. Teď jsem v 11tt. Tlak byl docela ok, až do pondělí, kdy jsem byla docela ve strasu a hned se to projevilo 145/99. U mě je to hodně o psychice, ale toto nešlo ovlivnit. Hned mě hnali k obvoďákovi a ten zase na internu. Dnes mi paní doktorka napsala Tenoloc. Nebere ho některá z vás. Prý lze pak vysadit. A poslala mě v lednu na další vyšetření. EKG bylo ok. Teď jsem se ale dočetla na netu, že tento lék se má dávat těhotným, jen v nutných případech. A někde nějaký doktor odpovídal, že obsahuje nějaké betablokátory a ty mohou ovlivnit růst plodu! 6e se to má hlídat. Na gyndu mám jít až za 3 týdny. Mám docela strach si ty prášky vzít. Mimčo bylo dosud pěkné, co se týká růstu, tak ho teď nechci ohrozit ![]()
JÁ BRALA lék na tlak až tak v 35tt kdy už mudra chtěla mně mtí radši pod kntrolou než každý týden mně měřit tlak a mám dojem, že ten lék se jmenoval jinak co jsem jedla chjo já už nevím název
a v těhu se mohl.
pak mně po porodu ihned tlak šel dolů a vše se upravilo a ted ho mám normální.
a jestli mimčo budeme mít zas v létě tak to bude stejný průběh ![]()
Držím palce zavolej když tak i na gyndu zda opravdu ten lék máš brat.
nemáš možnost měřit se doma? Od někoho si půjčit tlakoměr? Já měla od tchýně, tak jsem se mohla hlídat sama, hlavně v klidu… (ale taky až na konci těhu)… Určitě bych na tu gyndu zavolala - mně prášky napsali až na o dost vyšší tlak, než píšeš ty (ale zase mám svůj běžný spíš nízký, takže ta hrůza na konci těhu byla od normálu na hony vzdálená, zatímco tvůj tlak proti normálu zas tak nevzrostl
)
Ahoj, já brala prášky na tlak hned od začátku těhu.A měla jsem vasocardin až do konce.Teď si nejsem jistá co je v příbalovém letáku,jak je to v těhotenství.Ale já chodila na internu v podolí a tam snad věděli co mi davájí.Kluk byl v pohodě,nijak ho to neohrozilo.I když teď mi to někdy přijde,že to na něm nechalo následky,protože zlobí jako čert.
![]()
no, paní doktorka vypadala, že tomu rozumí…a je pravda, že v každých letácích vždy vyhrožují možnými následky..tak snad to bude ok, když je to jen půl tabletky denně a prcek zatím rostl jako z vody, tak to aspoň nebude obřík…ale strach má člověk pořád ![]()
Já brala ke konci těhu Dopegyt, ten mají doktoři prej vyzkoušenej. Ten tvůj neznám. Jestli máš pochyby, zkus ještě názor jiného internisty, nebo zavolej na gyndu. Před těhu jsi prášky nebrala? Já je teď beru (Dapril, ten se tedy v těhu taky nemůže), těhu nejsem, a tlak mám tak 135/90, občas stresem to vyskočí i výš. Důležitý je hlídat si ho. Jestli máš možnost, určitě to dělej.
Marry11 píše:
JÁ BRALA lék na tlak až tak v 35tt kdy už mudra chtěla mně mtí radši pod kntrolou než každý týden mně měřit tlak a mám dojem, že ten lék se jmenoval jinak co jsem jedla chjo já už nevím názeva v těhu se mohl.
pak mně po porodu ihned tlak šel dolů a vše se upravilo a ted ho mám normální.
a jestli mimčo budeme mít zas v létě tak to bude stejný průběh
Držím palce zavolej když tak i na gyndu zda opravdu ten lék máš brat.
Nemyslíš Dopegyt?
Mikysek píše:
no, paní doktorka vypadala, že tomu rozumí…a je pravda, že v každých letácích vždy vyhrožují možnými následky..tak snad to bude ok, když je to jen půl tabletky denně a prcek zatím rostl jako z vody, tak to aspoň nebude obřík…ale strach má člověk pořád
V těch příbalových letácích jsou ty informace proto, protože si kryjou záda. Není totiž jediná těhule, která by na sobě nechala dobrovolně zkoušet jakékoli léky. Proto je u všech léků většinou napsáno, že se nesmí užívat v těhu nebo jen se souhlasem lékaře. Jestli ti to ale doktorka vysvětlila, tak to bude asi ok. Jinak jak jsem psala výš, jestli máš pochybnosti, zkus názor jiného odborníka......
Mikysek píše:
no, ten Dopegyt se potom už musí brát pořád, tenhle prý ne…
To asi ne já už ho brát nemusim
Já měla ke konci těhotenství taky Dopegyt (a to mám běžně tlak 90/60, takže spíš opak). A asi tři dny po porodu řekla sestra na šestinedělí při vizitě doktorce, jestli mi musí pořád měřit tlak a dávat léky, když je po problému…
Takže Dopegyt samozřejmě vysadit jde. Ale tys myslela asi spíš vysadit ho ještě během těhotenství, kdyby se tlak sám upravil, že? To nevím… Ale je otázka, jestli se tlak upraví „sám“, když budeš užívat léky.
Jinak bych se toho nebála, léků na tlak je nepočítaně,
myslím, že Dr. ví, co dělá a sledovat tě budou.
Ahoj holky ja taky dnes dostala kapky na tlak, ale pise se tam ze v tehu jen ve vaznych pripadech a ze muze v tehu skodit. Ma vysoky obsah ethanolu. Co si o tom myslite??? Jsem 26tt a tlak 170/90
Ahojky, já beru celé těhotenství od vysokého tlaku Dopegyt.Paní doktorka mi říkala, že je to jediný lék který se v těhotenství smí užívat aby neohrozilo vývoj miminka.A již jsem ve 33.týdnu a miminku se daří výborně
.
Ahoj, brala jsem asi od půlky těhotenství Dopegyt, pak jsem byla ve 32 hospitalizovaná kvůli tlaku 180/110 a přidali mi v Podolí Lomir a Vasocardin.
Vysadit ze dne na den prý léky nejdou, jak se přidávají, musí se pak postupně odebírat - já měla vyšší dávky.
Mikysek, já brala léta léky na tlak na principu betablokátorů, když jsem otěhotněla a v 8.tt jsem to říkala doktorovi, jestli to nevadí, tak se hned zhrozil, ať hned přejdu na Dopegyt. Teda záleží, kolik tý účinný látky denně bereš - já brala celkem dost. Má to vliv na průtoky placentou a hrozí růstová retardace plodu,stejně jako vysokej tlak sám o sobě (neléčenej). Přešla jsem na Dopegyt v 12tt. Dopegyt je přímo na těhotenství přizpůsobenej, můžou se brát i vysoký dávky (třeba při preeklampsii tím ženský prolejvaj kapačkama v koňských dávkách). Tlak mi to srazilo na 140/90 (úspěch) a malej se narodil tedy vyvoláním kvůli zpomalení růstu a nepřibírání o něco dřív, ale vše dopadlo naprosto OK. Jen mě u porodu nechtěli nechat tlačit kvůli tomu tlaku (nesměla jsem i přes nutkání tlačit
a pak mi mimčo vydloubla sestřička loktem do břicha) a sledovali mi před porodem 2× denně bílkovinu v moči kvůli preeklampsii, nechali si mě v nemocnici už měsíc před termínem. Nechci tím nikoho strašit, jen nastínit, co může vysokotlačačku čekat …
Držim palce.
Na ty betabokátory bych se gyndaře radši ještě zeptala, jestli jsou nutný … jestli by to Dopegyt nezvládl líp a s menším rizikem vedlejších účinků. Je bez doplatku tuším.