Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
po finanční stránce, tak dostává od vlastního otce dostatek, přítel ex nemusí dávat vůbec nic.
pokud reálně sdílí s matkou společnou domácnost a společně finančně hospodaří, tak se s největší pravděpodobností podílí i finančně. Kolik je podle tebe dostatek? navíc noví partneři se podílí i péči -) vozí na kroužky, perou, vaří, hlídají…
@PaníKadrnožková píše:
Ano, podili se. Co to bude obnaset v praxi, to je vzdy vyklad v konkretnim pripade. Jasne, treba vyzvedava, vozi, krmí, hlida - kdyz je rodic pryč. Na co jsem ja alergicka, kdyz nase Zloba pindala do vyberu školy a kroužků. Ted jsme meli jeste etudu s podepisovanim zakovske a vubec, nepreju si, aby Zloba resila prospech a chovani ditete s ucitelkou, kdyz oba s otcem jsme aktivni rodice. Neni důvod…Jak si to vymuzes prakticky uz je na tobe.
Uplne mi připomínás tu starou paní ze sociálka, která mi řekla jste přeci jen otec. ![]()
@Anonymní píše:
Uplne mi připomínás tu starou paní ze sociálka, která mi řekla jste přeci jen otec.
a to ti chtěla pomoct ![]()
@Lynx.lynx píše:
@Lama Lamatéda, tak to se omlouvám. Takže to se vztahuje na výchovu? Takže vlastně i naopak, se na výchově může podílet druhá přítelkyně chlapa, že? No tak to pak tady nechápu ty diskuse, kdy si ženský stěžují, že jim nextka zasahuje do výchovy
Nemyslím to zle, tohle téma mě zajímá, jsem z rozvedené rodiny a ty vztahy tam byly hnusný.
Tak ja si nedovedu představit, ze by tqm ten novej partner vůbec nijak nevychovaval, to mi i čistě technicky přijde nemožné
ale vadilo by mi to, proto mam v planu se nikdy nerozvest ![]()
@Anonymní píše:
Uplne mi připomínás tu starou paní ze sociálka, která mi řekla jste přeci jen otec.
Fakt? Tak to jsi nepochopil muj prispevek. Mame stridavou peci a proto mam za to, ze oba rodice maji dost moznosti uplatnit sva prava a rozhodovaci možnosti na to, aby se novi partneri do toho uplne nemontovali
a neboj, orava otcu mych deti jsou 100%osetrena ![]()
@PaníKadrnožková píše:
Fakt? Tak to jsi nepochopil muj prispevek. Mame stridavou peci a proto mam za to, ze oba rodice maji dost moznosti uplatnit sva prava a rozhodovaci možnosti na to, aby se novi partneri do toho uplne nemontovalia neboj, orava otcu mych deti jsou 100%osetrena
Cece, já su ráda, že exova nová baba je aktivní.. Ona prý dělá s postiženými dětmi a má celkově s dětmi velkou praxi, s malým dělá psi kusy, za me super. Že i navrhuje nějaké věci pro mě, aby se malý zlepšil atd? Za mě prostě fajn.. ![]()
@martina.se píše:
Cece, já su ráda, že exova nová baba je aktivní.. Ona prý dělá s postiženými dětmi a má celkově s dětmi velkou praxi, s malým dělá psi kusy, za me super. Že i navrhuje nějaké věci pro mě, aby se malý zlepšil atd? Za mě prostě fajn..
Takze vybira a za tvymi zády prihlasuje na konicky, rozhoduje, do jake skoly tvoje dite pujde a to tak, ze ty nemas sanci tambto dite dovezt apod?
…hele, muj prispevek se tykal situace, kdy si nekdo jiz citovany paragraf vylozi extenzivne a zacne sva prava vykonavat šikanozne
jinak vsem macecham zdar, samozrejme ![]()
@PaníKadrnožková píše:
Takze vybira a za tvymi zády prihlasuje na konicky, rozhoduje, do jake skoly tvoje dite pujde a to tak, ze ty nemas sanci tambto dite dovezt apod?…hele, muj prispevek se tykal situace, kdy si nekdo jiz citovany paragraf vylozi extenzivne a zacne sva prava vykonavat šikanozne
jinak vsem macecham zdar, samozrejme
Tak tohle už je extrém, to ano.. U nás navrhuje.. A pak to projde radou, tedy schválením mě a ex.. Jinak chápu ![]()
@martina.se píše:
Tak tohle už je extrém, to ano.. U nás navrhuje.. A pak to projde radou, tedy schválením mě a ex.. Jinak chápu
Zivot je barevný ![]()
Tak třeba já osobně bych toleroval to, jako bio otec v téhle situaci, že by třeba dával jakési příkazy, např. Ať jde vynést koš, nebo uklidit nádobí a když by to dítě neposlechlo, tak by měl ten přítel to maximálně říct mámě toho dítěte a ta by to potom měla řešit. Ale neexistuje, aby ten přítel nadával za to tomu dítěti a už v žádným případě to dítě fyzicky trestal-facka, apod.
A taky je smutný to, že bio otec očividně chce a snaží se starat o to dítě a matka mu za to ani v podstatě neumožní to dítě vidět. Je to dost nefér vůči otci. Toť můj názor ![]()
@Venetia píše:Nebůj, tebe se to netýká, tvůj chlap nemá dítě v péči, ne?
A jak se určuje, že s ním žije?
@Lynx.lynx píše:
@Lama Lamatéda, tak to se omlouvám. Takže to se vztahuje na výchovu? Takže vlastně i naopak, se na výchově může podílet druhá přítelkyně chlapa, že? No tak to pak tady nechápu ty diskuse, kdy si ženský stěžují, že jim nextka zasahuje do výchovy
Nemyslím to zle, tohle téma mě zajímá, jsem z rozvedené rodiny a ty vztahy tam byly hnusný.
Ne pokud nemá dítě chlap v péči. Je tam napsáno, pokud pečuje pouze jeden rodič, ne?
@Anonymní píše:
To by mě zajímalo kolik jsou reálné průměrné alimenty
Odhaduji něco málo před 2,5 tis., možná i tak jsem příliš optimistická.
@Keyllah píše:
a to ti chtěla pomoct
@PaníKadrnožková píše:
Fakt? Tak to jsi nepochopil muj prispevek. Mame stridavou peci a proto mam za to, ze oba rodice maji dost moznosti uplatnit sva prava a rozhodovaci možnosti na to, aby se novi partneri do toho uplne nemontovali
No, asi tak.
2 rodiče stačí. To, že je tam v interakci další dospělák ( koneckonců i další starší dítě) samo vede k tomu, že se nějak na výchově podílí. podílela by se i společně žijící babička, dědeček… Oddělit spolužití a výchovu nelze.
Ale celkově nemám ráda to nahražování rodičovských práv a potřebu se montovat do rodičovských záležitostí. Je fuk, jestli je to babka nebo nextka/nexťák.
A to oboustranně - nucení do rodičovských povinností ( na nextku hodit péč, na nextťáka hodit finanční zátěž ), tak přespřílišná vlastní angažovanost těchto osob.
U nás naštěstí toto až na vyjímky funguje. ( dostala jsem pár dobrých rad, jak vybírat velikost bot, jak by mělo dítě v druhé třídě číst, zda má spát ve společné posteli…; ale jak malé Buchtě roste, tak naráží na diskrepanci mezi teorií a praxi sama a dostává se holka do reality)