pravák nebo levák

3793
11.10.05 10:54

pravák nebo levák

Dobry dne zajimalo by mne kdy se da poznat zda mimiko bude pravák nebo levák.V rodině jsou dispozice proto aby byl levák ,ale oba s manzou jsme praváci. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymni
11.10.05 11:20

Ahojky, to poznáš zřetelně kolem roku - do které ručky bere hračku, lžičku, pastelku… (když mu/jí to přendáš do druhé ručky, stejně si to přehodí zpět)
Hlavně pak drobka „nepřeučujte“ na druhou stranu - můj strýc je přeučený levák a odmalička trošičku zadrhává v řeči. Doktor říkal, že je to kvůli tomu…
Papa NOGGIE

• Citovat
  • Upravit
3793
11.10.05 11:31

Takže ve 3 měsících je ještě brzy něco poznat? Zatím si cucá jenom levou ruku :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
625
11.10.05 11:35

Ahoj,
já někde četla, že se praváctví/leváctví vyvrbí až kolem dvou let. Do té doby se může preference stran s věkem různě měnit. Pamatuju si, že dcera měla kolem 4 měsíců taky „levé období“, kdy na všechno šahala jen levou rukou. Babička se už radovala (je levák), pak zas ale přišlo pravé období…

Já myslím, že ono se to časem samo ukáže.

Jana + Kačenka toho času pravák

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
129
11.10.05 11:45

Ahojte,
ja sama som lavak, preto si trosku viac vsimam nasho drobca. Ma 28 mesiacov a podla mna stale nie je jasne, ci bude pravak alebo lavak. Stale strieda ruky, mozno niekto kto s tym pracuje by vedel uz posudit. V troch mesiacoch nevie dietatko riadne pouzivat ani jednu ruku, jemna motorika je velmi nevyvinuta…takze nemozes ocakavat ziadne zazraky zatial… Pekny den, Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kac
5049
11.10.05 12:40

Ahoj,
Ja taky cekam co se z naseho Honzika vyvine. Ani by me to nejak nenapadlo, nikdo v rodine levak neni, ale jidelni stolicku jsme meli postavenou tak ze bral vse do leve ruky.
Tak jsme ji presunula na druhou stranu, taky z toho duvodu, abych mu pomahala se lzickou kdyz chce jist sam.
Ale casem se to vyvrbi samo jak se maly rohodne. Nekdy vezme sroubovacek do prave nekdy do leve, kterou ma zrovna volnou.
Vse ukaze cas.
pa Kac+H

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35326
11.10.05 12:55

Ahoj,
ja jsem taky zvedava, jak se to u nasi slecny vyvrbi. Ted se mi zda, ze je pravak, ale jestli je to definitivni uvidime . Trochu vic ji sleduju, protoze ja jsem pravak a tatka levak a pripada mi, ze levaci to maji v zivote o neco mene pohodlne. Takze bych samozrejme radsi pravaka (tatka levaka :wink: ) Myslim, ze mela taky uz jedno „leve“obdobi, tak uvidime. Ptala jsem se na to i doktorky asi pred pul rokem a ta rikala, ze je jeste brzy, ale ze muze byt i ne zcela vyhranena(levak i pravak).

Mroe

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1428
11.10.05 13:41

Ahoj,

ve 3 měsících je určitě ještě brzy sledovat, jestli bude prcek pravák nebo levák. Myslím, že se to ukáže až kolem roku, možná i později.
V kurzech nás učili, že máme mimískovi vše podávat „na střed“ . Mělo by to být hlavně kvůli tomu, aby vyvíjel motoriku na obě strany.
Já jsem levák, manžel pravák a zdá se mi, že Lukášek bere věci více do pravé ruky. Ale nechám to běžet a budu sledovat dál. Každopádně se nesnaž prcka přeučovat, může se stát, že nastanou poruchy spánku, koktání, počůrávání nebo podobné věci - oproti tomuto je leváctví procházka růžovou zahradou.

Ahoj

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2901
11.10.05 14:35
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
11.10.05 14:44

Ahoj, tak budeme asi za exoty, ale naše malá začala být „vyhraněná“ až po 3 roce. Doté doby střídala ručky a zkoušela kterou jí to půjde líp, pravda, ale je, že ji nebavilo nikdy kreslení, tak jsem nemohla moc sledovat co a jak, lžičku si vzala do pravé pak přehodila a během jídla i několikrát. Až teď kdy jsou jí 4 jsem si 100% jistá. Iva

• Citovat
  • Upravit
551
11.10.05 14:54

Ahoj, já jsem pravák, ale jak se tady píše, tak já všechzno dělala obouma až do sedmi let, ve škole jsem tak dokonce psala, když se unavila jedna ruka, dělala to druhá, tenkrát mě učila učitelka psát jen jednou rukou a pořád mě hlídala, nakonec to žádný následky nenechalo, ale dělat by se to nemělo. Já píšu pravou, ale jím jako levák. Děti si vyberou sami :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
246
11.10.05 17:38

Ahoj,
dcera má 15měs. a téměř vše dělá levou rukou už odmalička, vím ale, že to zatím neznamená, že bude levák, může se to ještě změnit.
Myslím, že se to dá bezpečně poznat tak kolem 2-3let. Četla jsem, že se to dá poznat např z toho, když dítě staví věž z kostek a kterou rukou dá poslední kostku, ta je dominantní. Nebo - naučit dítě dělat KUK přes prsty ( prsty do kolečka a přiložit k oku ) a podle toho se dá poznat, jestli si vybere levou ruku a levé oko nebo pravou ruku a pravé oko. Těch metod je určitě více, ale o těchto dvou jsem slyšela.

Radu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
273
11.10.05 19:31

Nebo - naučit dítě dělat KUK přes prsty ( prsty do kolečka a přiložit k oku ) a podle toho se dá poznat, jestli si vybere levou ruku a levé oko nebo pravou ruku a pravé oko.

Ahoj, ja som lavak, ale aj dnes by som si automaticky vybrala pravu ruku a prave oko :? Tiez som zvedava co bude z nasej malej, manzel je pravak. Alik

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí