Tříselná kyla

40
11.10.05 10:14

Tříselná kyla

Ahoj holky,

mám doma 2měsíčního chlapečka. Bohužel pár dní po porodu se mu udělala tříselná kyla - přesněji řečeno má prý vodu ve vacích a má prostě zvětšený prostor mezi třísly a varlátky. Zatím se to prý jen sleduje, ale kdyby se mu to nevstřebalo, prý se to řeší operativně.
Je tu nějaká maminka, co s tím má zkušenosti? Popř. vstřebalo se to a když ne, jak probíhala operace a následné léčení??
Díky za odpovědi.

Teruš

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymni
12.10.05 07:35

Ahojky,
náš malý měl zhruba taky ve 2 měsících tříselnou kýlu. Příšerně jsem se bála.Byl tak maličký, křehoučký (i když to byl cvalík),ale prostě mi přišlo, jak můžou něco takového mít takhle malá miminka…Našla jsem mu ji náhodou při jednom přebalování,nechápu,asi se tam vytvořila mězi dvěma přebalováními,protože bych to přeci jinak zjistila…Vypadalo to jako takový cca 4 cm „váleček“ v tříslech, docela i viditelná boulička, ale zjevně nebolestivý,protože malému nevadilo,když jsem se toho dotýkala. Okamžitě jsme jeli na pohotovost (já vždycky hned panikařím :roll: ),ale byla jsem ráda, i když mě trochu postrašili. Mluvili v těch jejich „lékařských termínech“ a já vlastně ani nevěděla,jestli to je dobré nebo ne.Musela jsem se napřímo zeptat :x Nakonec jsme jeli ještě do fakultky na chirurgii a na ultrazvuk - no zkrátka - není to tak hrozné,jak to zprvu vypadá. Jmenuje se to prý tzv.vodní kýla - hydrokéla (myslím), nic s tím nedělají, do cca 1 roku se to má vstřebat. A je fakt, že se to vstřebalo. Nedávno jsme byli na UTZ a bylo to pryč (malému je 19 měs.). V případě,že se to nevstřebá, jdou prckové na malý chirurgický zákrok (prý rutina, cca 2 dny v nemocnici, zákrok je rychlý).Tak se neboj, pokud máte stejný problém jako my, je to dobré. Řekli mi, že se to mohlo stát ještě když byl v bříšku a sestupovaly mu varlátka, že se to tam mohlo nějak „zapouzdřit“ a takhle obalit.Ale problém to zas tak velký není.Jen se musí hlídat,aby se ta kýla neuskřinula, to by pak muselo být řešeno operativně hned.Ale to by bylo zjevné,protože to prý bolí a mimi brečí.
Tak snad jsem Tě aspoň trošku uklidnila, vím jaké to je,ten strašný strach..Tak se neboj, bude to OK a hlavně ať jste zdraví! :) Pa Maxik+Péťa

• Citovat
  • Upravit
2114
12.10.05 08:29

Ahoj, triselnou kylu mela moje starsi dcera. Narodila se v 27tt a operovana byla cca v 1m. U nas to urco cele probihalo trochu jinak nez kdyby se operovalo „normalni decko“. Ale: po porodu zustala v porodnici v Praze-Apolinar. Pred planovanou operaci, myslim dostala transfuzi (kvuli chudokrevnosti) a na operaci byla prevezena do Motola, to bylo dopoledne a odpoledne uz byla zpet (nepamatuju jestli byla stale uspana nebo ne), zadne pooperacni leceni neprobihalo jen ji zustala jizva ale proto ze byla malinka nemohla si na ni sahat apod. takze ani zahojeni jizvy nebyl vubec zadny problem. Vzhledem k jeji diagnoze (tezke nedonosenosti) sem mela hrozny strach ze prevoz do jine nemocnice a uspani neprezije ale nic z toho se nevyplnilo. Myslim ze kdyby u vas doslo k operativnimu reseni nemas se ceho bat. No a dnes jizva neni skoro videt. Sany.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
12.10.05 10:07

Ahoj,

tak myslím, že tě Péťa trochu popletla. Pokud máte opravdu tříselnou kýlu, pak je to úplně něco jiného než hydrokéla (lidově řečeno voda v pytlíčku :oops: ).
My jsme Pepínovi našli kýlu v pravém třísle 3 týdny po porodu. Chtěli ho hned operovat, ale při předoperačních vyšetřeních přišli na to, že je těžce chudokrevný, tak to odložili, až bude mít lepší krevní obraz a poučili nás, že kdyby se mu to uskřinulo, což bychom prý bezpečně poznali, protože to moc bolí, takže dítě řve, často až od bolesti zvrací, tak máme přijet hned a udělalo by se to akutně. Za pár týdnů kýla zmizela, tak jsme byli rádi, že se vstřebala, až v 10 měsících jsme zničehonic skončili v Motole s velkou tvrdou bolestivou boulí :cry: .
Nejhorší na celé operaci bylo, že Pepi nemohl do té doby, než nás vzali na sál, jíst ani pít, bylo to celkem 5 hodin a bylo horko, takže příšerně řval a neustále mi šel po prsu. Samotná operace trvá cca 10 minut. Druhý den se choval naprosto normálně, jizvičku má 1,5 cm dlouhou a teď už skoro není vidět (po 4 měsících).
Přeju hodně štěstí.
 Zuzana

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
6.11.06 22:06

Ahoj, naše malá byla v pátém týdnu na operaci tříselné kýly. Bylo to všechno dost rychlé. Našla jsem jí bouličku v tříslech, ukázala doktorce a ta nás ihned poslala na dětskou pohotovost - chirurgii. Tam ji prohlédli, poslali na sono a tam zjistili, že v tom má uskřípnutý vaječník! Hned si nás tam nechali a ještě ten večer operovali. Pro mě s manželem to bylo hrozné. Malá brečela hlady, nesměla jsem jí už kojit kvůli narkóze, dostala infuzi, ale ta jí na hlad moc nepomáhala a čekalo se na volný sál (v Motole). No nejhorší pro mě bylo, když mi ji sestřička dala do ruky a řekla, že jí tam mám zanést. Všichni byli moc příjemní a tvářili se, že je to běžná operace, tak nám dodali trochu odvahy. Operace trvala necelých 50 minut (operovali jí v 19 hod) ,pak jsme zase k malé mohli. Ta spala po narkóze. Doktor říkal, že všechno probíhalo dobře, vaječník vrátil na místo a břišní stěnu zašil. Ráno po vizitě k našemu obrovskému úžasu řekli, že nás propustí domu! Malá jedla, kakala , čůrala, tak neviděli důvod nás nepropustit. Naštěstí doma žádné komplikace nebyly, jen jsme museli na nějakou dobu vynechat koupání, nenechávat malou brečet..
Teď bylo malé 10. měsíců a vypadá, že o žádné operaci už dávno neví :D
Ahoj M.

• Citovat
  • Upravit
3361
11.11.14 20:56

Maminky, syn prodělal v dubnu operaci triselne kýly a po návratu z nemocnice se mu udělala na druhé straně. Tu mu odoperovali teď v říjnu, ale, nemůžu si pomoci, ale on ji tam má pořád. Na další kontrolu jdu až za týden, ale už mám z toho deprese…stalo se to někomu…??? :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
198
11.11.14 22:32

@ivodička syn mel take operaci a druha nas ceka… Podle me to ma jen natekle po te operaci, nas to mel po te prvni strasne dlouho i doktori se me prali jestl to varlatki miva tak tvrde, nakonec to zmizelo uplne…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3361
12.11.14 10:49

@Adebe díky:-) to se mi ulevilo…po té první operaci to takhle určitě nevypadalo…a vy jdete také z druhou stranou?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
198
12.11.14 10:52

@ivodička
Jako urcite se na to dr zeptej, upozorni ale osobne si myslim ze to nic nebude. My jdeme s druhou stranou, ale az nekdy za pul roku…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3361
12.11.14 11:02

@Adebe právě jsme u dr už byly…vypadá to na otok, ale recidivu nelze vyloučit. Jenže, kdyby to byl otok, je mi divné, že ráno dobrý a večer tam je. Třeba to oteka po námaze…:-) tak uvidíme, vám hodně štěstí:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
198
12.11.14 11:08

@ivodička aha, tak nas to mel otekle porad cely den a postupne se to zmensovalo az vymizelo uplne… Taky drzim palce at to nic neni :) diky!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí