Závislost na mamince či prsu

1428
10.10.05 13:39

závislost na mamince či prsu

Ahoj holky,

ještě jeden dotázek na již mnohokrát prodiskutované téma - závislost miminka na prsu.
Nám Lukášek do 4 měsíce krásně spal, papal tak 2× za noc (kolem 23 a pak nad ránem), později se začal budit 3× za noc, což jsem přičítala tomu, že mu už mlíčko asi moc nestačí, ale moc jsem se nevzrušovala, protože 3× za noc není nic proti tomu, co má moje kamarádka - co hodinu.
Poslední dobou (asi od začátku 7.měsíce) se budí velice často, nepravidelně , někdy co 2 hodiny. Zkoušela jsem dát na noc kaši a ještě nakojit, ale bezúpěšně. Takže hlad nás nebudí, ale asi jak píšete, závislost na mamince nebo na prsíčku. Jen mě zaráží, že se nám tato „závisost“ projevila tak pozdě. Kamarádka má tento problém již od narození. Někde jsem četla, že v tomto věku dětem roste „druhá pupeční šňůra“, jsou závislí na mamince, k nikomu jinému nechtějí :( To ale taky není náš případ, Lukášek se dokonce vůbec nebojí cizích lidí, na všechny se usmívá, když prodavačka v obchodě natáhne ruce, tak k ní klidně jde 8O
Nemáte někdo podobné zkušenosti nebo rady, jak na tuto prekérní situaci vyzrát :?:

Děkuji
Ahoj

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4705
10.10.05 13:42

Dášo, taky jsem to četla, že v 8 měsících se z miminek stávají malí závisláčci..... Může se to projevovat třeba u vás právě v noci… Kdo ví.
Nás to čeká za 4 měsíce :wink: a rozhodně to nebudu lámat,prostě mu vyhovím, proč ho stresovat, však ono ho to za chvíli pustí - doufám.
Jsem zvědavá na zkušenosti jiných maminek…
 NiKi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
354
10.10.05 14:36

Ahoj Dášo,
tak nevím, jestli tě svým příspěvkem potěším 8) Když jsem totiž četla o Tvém chlapečkovi, bylo mi, jako bys psala o nás :P Je to zkrátka tak, že míma v tomhle věku chtějí mít maminu u sebe, hladem to fakt není. Můj drahý synek byl taky vzorné spací kojeňátko, tak do 4 měsíců baštil maximálně jednou za noc, občas vydržel až do rána, no poklad! Ovšem postupně se to zhoršovalo a zhoršovalo, a od nějakého sedmého měsíce jsem kojila celou noc co dvě hodiny, někdy i po hodině a půl, pak jsem vyměkla a nechávala si ho tak od půlnoci u sebe v posteli - to už se asi kojil permanentně až do rána, fakt nevím, byla jsem tuhá :P Tak to bylo až asi do 11 měsíců. kdy jsem se rozhodla udělat tomu přítrž, a prostě mu to prso v noci nedat - řešil to tatínek hlazením, pokládáním a nabízením převařené vody… První noc se bouřil, druhou vstávala už jen asi 2X a teřtí noc spal až do pěti do rána, pak jsem ho s radostí nakojila a chrupkali jsme do osmi - to byla slast:-) takže neboj, pár měsíců to vydrž, teď je opravdu ještě malinkej a nepochopil by to, ale kolem toho roku to klidně zkus a uvidíš, že se vyspíte oba. A mimochodem, takové to klasické fixační období Tadeášek snad ani nikdy neměl, lidí se nebál a taky byl ochoten odejít třeba s listonošem :P :P :P

Takže radím vydržet, bude to dobrý, já už na to vzpomínám vcelku s láskou a nostalgií :D

Šárka & Tedýsek téměř 30 měsíců

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
172
10.10.05 14:41

Ahoj Niky,
jsem pravidelny ucastnik techto diskusi. Vitek byl jako male miminko kojeny v noci 2×, pak 3× a ted, co ho dokrmuji, je to katastrofa. Krmim ho treba kazdou pul hodku. Za noc naspim sotva 4 - 5 hodin. Maximalne hodku spim v kuse. Ted ma Vitek virozu a poslednich pet noci jsem snad ani nespala a jenom kojim a kojim. Nebo mu rostou zoubky a je taky porad vzhuru a chce nakojit. Takze jsem na Tebe moc zvedava, jak v klidu vyhovis miminku, protze ho to za chvili prejde. preju Ti, at jste z takovych miminek, ktere se zasyti kasickou a nestihnou se stat zavislakem. Ale momentalne jsem ja absolutne vyrizena. A to mi jeste dneska trhali zub.
Nevim,nevim. maminky radily vydrzet do 16m, kdy deti pochopi, ze se v noci nekoji. Ale mam pocit, ze uz nevydrzim ani jednu noc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
10.10.05 14:49

Já vím, Alčo, mě se to píše, když už spím celou noc… Nedá mi to nereagovat, protože při Tvým příspěvku se mi velmi živě vybavilo, jak jsem fakt několik měsíců padala na hubu (pardon, ale jinak to napsat nejde), pod očima jsem měla kruhy přes půlku obličeje, zkrátka nic moc… Kašičky u nás taky nezabraly ani omylem, a mám pocit, že je to spíš výjimka, když zaberou - holt daň za kojení… Tak Ti aspoň posílám vitruální porci energie! Poradit neumím, ale vážně bude líp! Š.

• Citovat
  • Upravit
354
10.10.05 14:51

Omlouvám se, ten anonym jsem byla zase já, nepochopitelně odhlášená :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
172
10.10.05 15:09

Jee, moc diky Sarko.
Ja taky bezne ani nevim, kolikrat za noc kojim a ze vubec kojim. Vitek je od prvniho nocniho kojeni u me a ja jsem nekde v bezvedomi.
Jen rano od 4h si uvedomuju, ze kojim, protoze to je uz pak kazdou chvili. Vim, ze je to spatne, ale dala bych cokoliv za dalsi minuty v posteli.
Ale ted mam tedy krizi. No naucila jsem si ho tak sama. Tatinek je moc nervozni, kdyz se v noci nevyspi. To nechci rozebirat. Opravdu toho ma hodne. A mame maly byt. Takze pres noc k nemu nikdo jiny nevstane a babicky jsou take daleko, takze se pres den taky nevyspim. Vitkovi bude brzy 11m. Rikam si, ze zajedu na tyden k mamce a zkusim, aby k nemu v noci chodila ona. No nevim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
473
10.10.05 15:50

Ahoj Dášo,

já osobně zastávám názor, že tohle náhlé (nebo postupně narůstající) buzení nemá s hladem nic společného, jen mimi už přestává být úplné mimi a nespí tak tvrdě, takže se víckrát za noc vzbudí a pokud si zvyklo, že když se vzbudí, tak dostane prso, tak ho vyžaduje při každém vzbuzení. A zatímco ve třech měsících je to třeba jednou dvakrát za noc a v tu chvíli opravdu potřebuje nakojit, o pár měsíců později je to mnohem častěji a už nepotřebuje jíst, ale prostě chce sát.
Většina matek, která uvěřila, že mají málo mlíka a jejich dítě má hlad, a sáhla po kaši nebo UM, pohořela - nic se nezměnilo a ještě si pokazily plné kojení, a zbytečně. Proto já jsem pro vydržet s plným kojením co nejdéle. Později přijde čas, kdy si budeš stoprocentně jistá, že už jde o „zlozvyk“ (protože už se třeba nacpe večeří) a pak to můžeš řešit - buď ti to vadit nebude a dáš, kdy si mimi řekne, nebo ti to vadit bude, ale budeš měkkýš a nevydržíš a stejně mu dáš anebo budeš tvrdýš případně už budeš takovej tuhoň, že se tvrdýšem staneš proti své vůli a prostě nedáš. Já jsem u prvního dítěte byla absolutní měkkýš a dcera mě vysávala hodně dlouho a když se sama odstavila, měla už tak narušené spací zvyklosti, že nás budila ještě ve 4 letech. Teď u syna jsem vydržela do roka, to už se budil i po půlhodině, a protože při takové frekvenci se toho mlíka prostě nestačí udělat tolik, aby ho bylo dost na to, aby se jím každou půlhodinu uspal, stejně už to nefungovalo. Byli jsme nevyspalí, unavení a podráždění všichni, takže jsem se stala tvrdýšem a prostě jsem mu nedala. První noc byla děsná, druhá lepší, třetí ještě lepší a od té doby spí od půl osmé večer do půl páté až půl šesté ráno, tehdy si ho vezmu k sobě, nakojím a spíme ještě hodinu až hodinu a půl. Po tom roce to je balzám, jsem teď vyspalá, plná energie a malej samozřejmě taky. Jenom ještě jednu poznámku, pokud dospěješ k rozhodnutí stát se tvrdýšem, udělej to jen pokud si budeš opravdu jistá. Já to zkusila už v 9 měsících, ale přistupovala jsem k tomu jako že chudáček malej, a stejně to nevydržím, a taky jsem to nevydržela a pak to bylo ještě horší.
Tak to je má zkušenost, třeba ti (nebo jiným) k něčemu bude.

Zuzana a Pepi (14m) od Letních miminek

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3492
10.10.05 20:55

Ahoj holky,

jak vidím tak v tom nejsem sama. Malý chce být taky celou noc u prsa. Já už kolikrát nevidím na oči, točí se mi hlava z toho jak jsem unavená a není to tím, že už je starší. Dělá to tak od narození a teď je mu 5 měsíců. Je to fakt náročné jak po fyzické tak i po psychické stránce.
Neporadila jsem protože sama potřebuju poradit, aůe aspoň víme, že v tom nejsme samy.
Přeju ať se brzy my i děti vyspíme do růžova:-)

Andrea

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20
10.10.05 21:32

Ahoj, mluvíte mi z duše. Jsem ráda, že nejsem sama, která v noci náhle procitne s tím, že spí v sedě a dítě leží na mých nohách. Malá spala nádherně do 11 měsíců, potom se to nějak zlomilo, pořád jsem to přičítala růstu zubů,ale teď jich máme už 16, žádný nový neroste a nespí a nespí. Už ani nepočítám, kolikrát se za noc budí, usíná jenom u prsa, samozřejmě u mě v posteli, občas ji odložím a spím max. 2 hoďky v kuse.Takže pevné nervy a vydatný spánek.
 Helena

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
135
10.10.05 22:11

Ahoj holky,
vím úplně přesně co prožíváte, já jsem na tom úplně stejně. Hanička má 8,5 měsíce a připadá mi, že ji kojím nepřetržitě celou noc, už si to ani neuvědomuji :-) Večer o půl osmé dostane 210 ml Sunaru, vypije to jedním dechem a ve 23 hodin je už zase vzhůru! Původně jsem to chtěla „zabalit“ a dát jí UM, ale potom jsme si řekla, že je škoda přestat kojit když můžu a tak se to snažím vydržet! Sice je to docela těžké, protože jsme pomalu začala chodit do práce a po večerním vysedávání u PC bych se chtěla vyspat, ale co bych pro to naše zlatíčko neudělala…
Takže si říkám, že to do vánoc nějak vydržím a okolo toho roku to noční popíjení Hanči zatrhnu. Jen doufám, že do té doby vydržím :-)
Tak klidnou noc
Hanka a Haniča

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1428
11.10.05 09:58

Ahoj holky,

dík za tipy, rady, povzbuzení. Pořád se utěšuji, že na vině jsou např. zoubky, které nám teď raší. Je fakt, že se Lukášek takto v noci začal chovat až při prvních zubech, což si uvědomuji až nyní.
Budu tedy ještě chvilku měkkýš a časem se ze mě snad stane tvrdýš :D
Myslím, že to teď opravdu nemá cenu, že by to Lukášek nepochopil a ještě bych mu mohla ublížit.

Krásné sny, hodné miminka všem

Ahoj

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
563
11.10.05 10:51

Ahoj holky,

já přidám čerstvou zkušnost s pokusem o odvyknutí a noční spaní. Bohužel to dopadlo bídně, protože jsem (podle Zuzčiných kritérií :D ) měkkýš, kterýmu to vadilo. U nás to probíhalo přesně opačně než jsem čekala. Ze začátku jsem byla plná odhodlání, ale mrňous večer po položení do postýlky prořval tak deset minut a usnul. V noci se párkrát vzbudil a za chvilku zas usnul. Druhá noc byla o malinko horší jen v tom, že večer brečel půl hodiny. Třetí večer už jen čtvrt a vzbudil se jen o půlnoci, usnul a spal asi do pěti. Jenže pak to začalo, brečel a brečel a stupňovalo se to. Když už brečel hystericky celkem asi hodinu, tak jsem vyměkla a dala mu napít (předtím jsme vlastně už 72 hodin nekojili). No a včera večer (čtvrtá noc) se to pokazilo úplně. Odpoledne totiž neusnul, ačkoliv normálně ještě spává dvakrát, a večer už byl tak otrávenej a ufňukanej, že v postýlce prostě hulákal tak, že jsem to po půlhodině vzdala a uspala ho u prsa. No a od té doby je to stará písnička, usínáme u prsa, ačkoliv tam už nic není… Takže teď mu dám asi pár dnů oddych a zkusíme to znovu.

Neboli jak píše Zuzka, pokud se rozhodnete, musíte být tvrdé, protože jakékoliv povolení má za následek, že spaní je v háji a musíte začít znova. Mě to hrozně mrzí, že to u nás tak dopadlo, protože jsem to prostě nezvládla. Jsem na sebe hrozně naštvaná, doufám, že se to příště podaří.

Ulrika

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
129
11.10.05 12:23

Ahoj Daso,
Medulinka přesně popsala mého synka i to, jak jsme tomu všemu udělali přítrž. Od šestého měsíce se z Péti stal závisláček - i denní. Když mu bylo 10 měsíců a byl po několikáté za noc vzhůru, tak jsem řekla a dost. Přestěhovali jsme se s manželem do obýváku. První dvě noci byly horší, třetí už byl vzhůru jen jednou a od čtvrté noci spal celou noc. Jen si říkám, že kdybych věděla, že to bude tak lehké, tak jsem to udělala o moc dřív.
Tak nezoufej, bude líp.
 Alča

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
256
11.10.05 12:29

musím se taky přidat, mám 13m nočního závisláka,je to čím dál horší, sice ho pokaždý nekojím, ale budí se a brečí a řve, i kdyýž je s nama v posteli. Nevyspíme se nikdo. Večer usíná až padne, takže většinou až před desátou, v noci se budí tak 4× , vstává v sedm a ve dne spí akorát hodinu v poledne, dýl jedině když ho někdo vozí v kočárku. Pokud usne v podvečer, je to večerní ponocování ještě horší.
A navíc se na mě neustále věší i ve dne, nemůžu být ani sama na záchodě. A navíc má syn období, že každý NE bere s děsně hysterickým řevem!! (A to jsme celkem zá:,–(oví, že to „ne“ je na stejný věci - např. nelez do koše apod.) Veškerý domácí práce s ním za zadkem dělám asi tak 3× dýl než normálně, do mnohých se ani nepouštím!! Fakt síla. Včera jsem měla krizovku, už jsem na něho šeredně řvala…
Děsně si potřebuju odpočinout!! Být bez něho a bez povinností kolem aspoň den!
No, jsu zvědavá, kdy se to zlomí. Moc síly být tvrdá nemám, zkouška už jednou proběhla, ale je pravda, že po mým vyměknutí je to horší. A jak tu někdo psal, taky máme malej byt, pomoc daleko…
No, prosttě, je nás víc, tak doufejme, že to ve zdraví přežijem!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí