Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tak od 3 let. Hrajeme často společenské hry, je to lepší než třeba společně koukat na televizi. Ale musim říct že mám na svůj věk dítě poměrně chytré a klidné. Člověče je třeba už složitější, ale takové ty hadi a žebříky třeba jdou
máme takovou velkou knihu her pro děti, je sice určena od nějakých 6 let, ale většinu těch her zvládne už ten tříleták.
U pexesa tak od tří, ve čtyřech Člověče, Černý Petr, Kvarteto, Prší, Dobble. S pochopením pravidel problém nebyl, ale problém byl s prohráváním, za dva týdny mu bude 5 a teprve teď je ochotný hrát dál i když předtím prohraje.
Starší syn se chytil ve 3,5 letech. Pravidla chápal dřív, ale nebavilo ho to.
Mladšímu je skoro 4,5 roku a chápe ty jednodušší hry, kdy mu upravujeme pravidla. Aktuálně to je loto, Dobble, Grabbolo, Pictureka a pexeso. I když zatím nevydrží nijak dlouho.
Doplním, že nesmí prohrávat. Prostě se střídáme a nikdo nevyhrává a nikdo neprohrává.
od kdy dcera chápala pravidla si nepamatuju, ale je jí čtrnáct a hry ji nebaví dodnes, takže to je individuální ![]()
Mladší syn chápe pravidla tak od 2,5, kdy jsme ho začali zapojovat. Hry ho baví od stejného věku. Starší má problém s pravidly i v 6. Ale ten má celkově problém i s autoritami a dodržováním čehokoliv.
@krukynka pexeso od 4-5 let, člověče od 5 let. ted je mu 6 a začínáme prší
Pexeso hrajeme od tři let, ale dal se zatím nedostal. Zkousela jsem ho naučit obrázkové clovece nezlob se, ale porad podvádí
jsou mu čtyři
Malému byly v září 3. Tak snad se to za chvíli zlomí, se těším jak budu s deckama hrát společenské hry
Je to individuální. Syn na společenské hry není doteď (bude mu 5 let), hrajeme jen výjimečně, protože o to nemívá zájem. Pexexo pochopil nějak po 2. roce. Po 4. roce Domino, Černý Petr, Člověče nezlob se. Teď před pátým rokem zvládne trochu Quarto, ale jen na jednu vlastnost a ne vždy (ale to je hra až od 8+). Teď k Vánocům dostane Dobble a Duch.
Pamatuju, jak dcera ještě v pěti letech hrála člověče a v půlce hry se rozhodla, že bude chodit v protisměru
Taky jí bylo totálně proti srsti, že by měla vyhodit maminku, a když už fakt musela, rozbrečelo ji to. U pexesa stále obrací ty samé kartičky - pravidla sice dodržuje, ale princip hry moc ne. Ale třeba dobble jí jde moc pěkně a tatínka pravidelně poráží. Má holt svou hlavu. Kupodivu ostatní pravidla v životě většinou respektuje beze slova a důrazně to vyžaduje i po ostatních.
@krukynka Kluk od dvou (hra Krtkova zahrádka), pexeso ho začalo bavit asi ve třech letech.
Holka chápe hry od roku a půl, pexeso s námi začala hrát ve 20 měsících.
Za mě to chce začít s primitivními hrami určenými vyloženě pro batolata. Délka hry max. 10 min a aby to bylo nějak zajímavé. Což zrovna člověče ani pexeso nesplňují. ![]()
Btw, hry hrajeme doma dost, ale člověče (ani ta obrázková verze) děti nezaujala. je to na ně moc dlouhé a vcelku nuda.
pexeso jsme začali tak ve 2 … ale třeba jen 3 dvojice a postupně jsme přidávali další.
A zjistila jsem, že třeba u pexesa dost záleží, zda dítě zaujme to grafické provedení. Pokud se mu nelíbí obrázky, tak u toho nevydrží.
Dobrý den, oživuji téma. U manželovy babičky se našla tato hra, ale bohužel si nikdo nepamatuje pravidla. Máme jen hrací desku, takže ani nevím název který by byl na krabici. Zkoušela jsem před časem dát dotaz i na Facebook, ale nikdo se neozval. A když nevím název, špatně se hledá i na webu „Zatrolené hry“. Pokud někdo víte budu ráda ![]()
Děkuji