Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Zu00 píše:
Dobrý den, stěhujeme se do baráku, kde se vždy bílilo jen vápnem a my bychom chtěli mít zdi barevné. Lze vápno natřít rovnou barvou (tónovací barva + primalex)? Nebude ti dělat fleky? Hledala jsem snad ve všech fórech a nic nenašla. Poradíte mi prosím?
Ps: Vápennou barvu použít nechceme.
Kdyz chcete, aby vam zdi zacali plesnivet, tak smele na to napatlejte primalex ![]()
Pokud to neni perfektne odizolovany barak, tak proste vzdy tam bude vlhko. A ty zdi musi dychat. Coz s Primalexem nepujde, protoze ten nic nepropusti. Kdezto vapno je i dezinfekce a zdi muzou dychat.
@TopSecret píše:
Kdyz chcete, aby vam zdi zacali plesnivet, tak smele na to napatlejte primalex
Pokud to neni perfektne odizolovany barak, tak proste vzdy tam bude vlhko. A ty zdi musi dychat. Coz s Primalexem nepujde, protoze ten nic nepropusti. Kdezto vapno je i dezinfekce a zdi muzou dychat.
Taky myslím, jinak nevíte někdo, jestli se dá vápenný nátěr tónovat?
@TopSecret
Barák odizolovaný není, ale u rodiče také bílí jenom primalexem a mají starý barák, sice odizolovaný, ale pořád starý a právě s tím problémy nemají. Tak jsem myslela, že u nás to třeba také půjde. Nicméně děkuji za radu. Ještě se zeptám, kdybychom se teda přiklonili k vápenné barvě, lze tím dosáhnout takových barevných (sytých) výsledků jako u primalexu a dalších podobných značek? Nebo ještě je něco, co by na to vápno chytlo a nedělalo to problém? Já bych si opravdu přála sytě vymalovanou místnost a škrábání by byla poslední možnost.
Nemůžeš na sebe donekonečna vrstvit další a další vápno. Oškrábejte dokud tam nebydlíte a udělejte to pořádně. Za pár let to budeš škrábat v zařízeným baráku a uklízet po tom budeš další rok.
Většinou postačí trochu proskrabat, poradna penetrace a pak teprve barvu. Taková záchrana. Ale ani za rok se nevyhnete udělat aspoň lepidlo/štuk.
@Zu00 no a nestálo by za to udělat rovnou i izolaci? jestli je dům starší, tak se ti to mnohonásobně vrátí, ušetříš za vytápění, nebudeš tam mít vlhko.
Jinak ještě, z jakého materiálu jsou zdi? A má to aspoň zemní izolaci?
@aiwwa píše:
@Zu00 no a nestálo by za to udělat rovnou i izolaci? jestli je dům starší, tak se ti to mnohonásobně vrátí, ušetříš za vytápění, nebudeš tam mít vlhko.
Jinak ještě, z jakého materiálu jsou zdi? A má to aspoň zemní izolaci?
Abych uvedla na pravou míru - barák je dvougenerační nahoře bydlí přítelovi rodiče s dcerou. Dole bydleli jeho prarodiče. Teď se tam chceme nastěhovat my. Zdi jsou prý z kamene. Izolaci tam PRÝ kdysi jeho děda dělal, ale zemní izolaci se snaží udělat už několik let, ale protože je to zeď k sousedovi (se kterým nemají dobré vztahy) je to těžké.
@Zu00 píše:
Abych uvedla na pravou míru - barák je dvougenerační nahoře bydlí přítelovi rodiče s dcerou. Dole bydleli jeho prarodiče. Teď se tam chceme nastěhovat my. Zdi jsou prý z kamene. Izolaci tam PRÝ kdysi jeho děda dělal, ale zemní izolaci se snaží udělat už několik let, ale protože je to zeď k sousedovi (se kterým nemají dobré vztahy) je to těžké.
no ty jo, tak to držím palce, soused vám musí umožnit vstup a pokud ne, je potřeba to řešit se stavebním úřadem. No ale nezávidím. Jestli je zeď kamenná o to spíš bych to natřela vápnem. Jinak doufám, že se někdo ozve kdo má zkušenost s tónováním vápenné barvy, taky mě to zajímá.
@aiwwa píše:
Taky myslím, jinak nevíte někdo, jestli se dá vápenný nátěr tónovat?
Jako uplne syty to mit asi nikdy nebudes.
nebo aspon o tom nevim. Ale myslim, ze by poradili, kde se barvy prodavaji. Jestli neco existuje.
Ted budeme taky malovat. Premyslim, ze bych tam nasypala vic ty barvy(v prasku) ![]()
@TopSecret píše:
Jako uplne syty to mit asi nikdy nebudes.nebo aspon o tom nevim. Ale myslim, ze by poradili, kde se barvy prodavaji. Jestli neco existuje.
Ted budeme taky malovat. Premyslim, ze bych tam nasypala vic ty barvy(v prasku)
já právě nechci sytý. Jojo zeptám se.
@Zu00 píše:
@TopSecret
Barák odizolovaný není, ale u rodiče také bílí jenom primalexem a mají starý barák, sice odizolovaný, ale pořád starý a právě s tím problémy nemají. Tak jsem myslela, že u nás to třeba také půjde. Nicméně děkuji za radu. Ještě se zeptám, kdybychom se teda přiklonili k vápenné barvě, lze tím dosáhnout takových barevných (sytých) výsledků jako u primalexu a dalších podobných značek? Nebo ještě je něco, co by na to vápno chytlo a nedělalo to problém? Já bych si opravdu přála sytě vymalovanou místnost a škrábání by byla poslední možnost.
Tak rodice treba maji stary barak, ale cihlu. Ale jak jsou kameny, tak bych to neriskovala. A jak pisou. Skrabani se nevyhnes. Nevis, kolik vrstev uz tam je. A jednou to uz drzet nebude a bude to opadavat.
Zavolej nejakymu maliri. Ocividne o tom nic nevis. Abyste se jednou nedivili ![]()
My máme kamenný dům, neizolovaný, nezateplený a vymalováno máme primalexem. Žádná plíseň nikde není. Dům je ovšem relativně suchý. Takže kamenný nutně neznamená vlhký.
@Janli píše:
My máme kamenný dům, neizolovaný, nezateplený a vymalováno máme primalexem. Žádná plíseň nikde není. Dům je ovšem relativně suchý. Takže kamenný nutně neznamená vlhký.
ale tak zemní izolaci určitě máte ne?
Pokud je tam více vrstev vápna, tak budete muset zdi oškrábat, opravit štuk, napenetrovat a pak teprve primalex. Jinak to bede flekatý a malba bude odpadávat. Nechte to udělat odborníka, ušetříte tím peníze a čas do budoucna.