Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Postupně dávat dopoledne později spát. Jestli dáváš v 9, tak dávej 2-3 dny v 9:15, pak v 9:30 a dojděte postupně na cca 11-12 hodinu. Postupně by se mělo upravit i to vstávání…
Souhlasím s @ALIPELI spánek dotlačte po pul hodinách na 11 hodinu, jděte ven na pískoviště, projít se, zkrátka světlo, hry, zábava, dokud ji to bude bavit. Bude protivná, na to se připravte dopředu, musíte být silné. ![]()
K té noci a buzení po půl hodinách - to je výsledek spánků přes den, zlepší se to ve chvíli, kdy se zredukuje spánek denní.
Že byla v autě v pohodě a pak byla jako hopík, tak to byla už za hranou přetažená, proto pak hůř usíná. Ale to se stává normálně.
Osobně bych večerku nedávala později než v sedm večer. A pokud by neusnula do půl čtvrté odpoledne, druhý spánek už bych nedávala. To se pár dní potáhne.
Ráno se vám výrazně prodlouží, pokud zatemníte místnost na maximum. Schválně koukněte v kolik vychází slunce
to by budilo každého citlivku - což děti jsou.
Přeji hodně zdaru ![]()
@Damned v ložnici je tma jak v pytli. Máme zatemňovací rolety. Takže to bohužel nepomůže.
Ona většinou odpoledne usne kolem šesté večer, ale ty noci jsou prostě hrozné. Jak je přetažená, tak se neustále budí.
Ale zkusím teda postupně prodloužit ten dopo spánek. Díky.
@Anonymní píše: Více
Pořád vám budiž útěchou, že je to jen fáze, ona vyroste. Jeste me napadá jestli nemůže mit nějakou potravinovou alergii nebo zaražené prdiky, krknutí nebo tak ![]()
@Anonymní píše: Více
Ještě mě napadá…zkus ji dát pred spanim čípek viburcol. Jsou to homeopatika, takže se nemusíš bát…
Zatemnění nám taky nepomohlo. Aktuálně roční syn brzy dopoledne usne, hlavně když jsme sami doma a nudí se. Odpoledne je pak taky takové pitomé.. Ale jakmile je venku a má nějaké vzrůšo, tak spát jde až tak 11,30, a to už do večera (19-20h) krásně vydrží. Jednou denně spí třeba 4 dny a pátý den zase dvakrát, není to zatím úplně pravidelné. Zkusila bych pomalu posouvat ten jeden spánek na později, u nás se někdy obědvá až po tom poledním spaní, před spaním se jen nakojí. Když večer ale usne dřív, třeba 18,30, tak v nočním spaní rozdíl není, vzbudí se ráno jako vždycky. Přetažený ale nebývá, pokňourá, ale to je všechno, dám ho hned spát, i když je brzo, s přetažením naštěstí zatím nebojujem. Prostě jde v šest. Je to asi skřivan… Vydrž, vše je jen období ![]()
@Damned já si to pořád říkám, že už snad jen pár měsíců a bude jí to v pohodě sedět. Ale teda je to peklo. Hlavně kvůli té starší, je fakt hotová a chodí si pravidelně odpoledne lehat, přestože je to dítě, které mi od 18m přestalo spát přes den a nikdy neměla problém vydržet. ![]()
@Rukavice ona bohužel to dopoledne moc nemá problém usnout kdekoliv. Minulý týden sebou prostě práskla na hřišti na písek a spala. Nebo si mi v herně sedla vedle skluzavky a začala klimbat.
udržet jí vzhůru je fakt oříšek. Doteď jsem za to byla fakt ráda, neměla problém spát kdekoliv. No teď se to proti mě dost obrátilo a pro přetažení je šílená.
Asi je spíše jednodušší být doma, kde spíše čeká na mě až jí vezmu do postele a dám prso. I tak ale od půl desáté už začíná dost plakat a leze sama k posteli.
a udržet jí spát déle to dopoledne nejde? Že by měla delší spánek a večer to pak líp zvládala? V nosítku, nebo u nás pomáhá jezdit v kočáru (to se mi zoufale většinou nechce) nebo doma ještě k němu lehnu, dám prso a spí se trochu dýl ( hrdá na to nejsem, naopak bych chtěla kojení už končit). Starší asi bude muset ve školce i začít spát, aby měl mladší na spaní klid, nejdou mi skloubit dohromady, ty různé denní režimy jsou na pytel, pořád někdo někoho ruší
No hlavně to přežít, fakt se vše se spánkem jednou zlomí k lepšímu. Mám dva nespavce a noční mejdany i buzení co 20 minut jsme taky zažili, tak s Tebou soucítím…
Pěkný večer, omlouvám se za anonym. Řešila jsme to teď s tchýni a nechci aby si spojila přezdívku.
Mladší dcera má 13 měsíců a už nějakou dobu bojujeme s denními spánky.
Ráno se budí brzo, mezi 4:30-5:30, výjimečně to dotáhne po šesté hodině. Dopoledne už mi po deváté padá na hubu, spí někdy hodinu, někdy dvě a pak mi až do večera nechce usnout. Myslela jsem, že třeba nevychytávám to okno a rychle se přetáhne, ale dnes jsme od 15h jeli tři hodiny v autě a ona byla celou dobu vzhůru, neměla jediný náznak ospalosti. Teď tu po mně skáče, opět kompletně přetažená. Snažím se jí uspat už od šesti hodin. Je vzhůru už téměř devět hodin.
Už nevím, co dělat. Zkoušela jsem jí dávat spát už od čtyř hodin, zkoušela jsem jí nosit, jezdit v autě či kočáru, držet jí dopoledne déle vzhůru, cokoliv…
Noci jsou samozřejmě taky hrozné. Pokud je den podobný dnešku, tak se budí co 20-30 minut a křičí. Jindy zase vstane ve dvě ráno a chce už vstávat. Usne třeba kolem čtvrté a v šest ráno už zase vstává.
Blbé na tom je, že mi budí její starší sestru, která je pak přes den úplně hotová.
Vůbec si nepamatuji, že by ten přechod na jeden spánek byl tento šílený. Zabralo vám něco?