Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
A u tebe v posteli usne? Tak bych si ho tam holt brala. Ale určitě bych to řešila s doktorem, jestli je to normální, takhle lehké spaní a problém vůbec usnout.
@Monchichik usne, když tam jsem já, ale manžel pak spí v obýváku a už má celkem zrasovana záda.
U doktorky to řešíme od narození. Zatím nepomohla.
Když už tvrdě spí, tak ho nic tak lehce neprobudí, ale musí usnout.
@Anonymní píše: Více
Píšeš, že ho všechno vzbudí, i když spí. I šepot, spláchnutí. Co spánková laboratoř, tam by nepomohli? Větší postel do ložnice, ať se tam vejdete všichni 3 ![]()
Zkus dát homeopatika nux vomica 15ch, 5 kuliček cca 30 minut před odchodem do postele (15 mi ut před a po nesmí jist, pít, čistit zuby)
@Monchichik píše: Více
Ano, vše ho probudí dokud tvrdě nespí. To je tak 30-60 minut od usnutí.
Větší postel se nám nevejde. Spali jsme tak do jeho osmi let, pak jsme ložnici předělali, navíc teď je problém, že se u nás většinou budí třeba v pět a jde zpátky k sobě.
tak pokud tvrdě spí za 30-60 minut, tak vydržet tu dobu u něj pokoji a pak odejít? takže ti se do ložnice nevejdete? třeba na nějaké matraci? třetí postel?
@Keyllah musela bych vydržet aspoň těch 40 minut, což nevydržím a usnu. Můžu ho přestěhovat do ložnice, ale v noci se budí a odchází, u sebe spí lépe, protože ho tam nerušíme.
U něj v pokoji to nevychází, musí spát u nás v ložnici, když ležím u něj, tak klidně po 3 hodinách on nespí a já už dávno ano.
tak asi nechat ho spát s váma at si pak v pět odejde, ne? ![]()
Můžete ještě zkusit zátěžovou perinu, dceri se s ni spi lepe, ja ji stridam s normalni.
Přijde mi, že by mohl být vystresovaný, neklidný, přecitlivělý, zkusila bych takové jemnější věci na uklidnění jako masáže, mindfullness, fyzioterapie apod. Ale když ani doktorka neporadí, tak nevím.
Každopádně třeba osobně nevidím problém v tom s ním chodit spát, protože mi vůbec nevadí jít brzo spát a ráno brzy vstávat. A když se nevejde větší postel, tak aspoň gauč vyměnit za postel nebo kvalitnější gauč, aby se manžel dobře vyspal. Přijde mi to lepší takto, než nechat dítě do jedné chodit po domě.
No a nebojí se tedy něčeho? Když u vás s tebou v ložnici klidně usne.
@Lil Kitkatt neusne klidně, musím ho držet za ruku. Nebojí se prý ničeho, neumí se uklidnit a vypnout, vše poslouchá.
@Keyllah tím skončí nás manželský život, protože budu muset chodit spát se synem a manžel bude spát v obyvaku, protože se nám do ložnice jiná postel už nevejde, ani větší postel a ani matrace na zem. Musel by spát se mnou v posteli. Navíc už se mnou ani nechce, chce spát u sebe.
Pokud odejde v pět, tak se probudím já a už neusnu, což tedy nebude vadit, když budu chodit spát v devět, ale to zase nebudu nic stíhat, často po večerech pracuji. Problémy se spaním má nejspíš po mně.
Ja jsem cele dětství usínala dlouho, sla jsem spát mezi 21 a 22 a jeste ve 2 rano jsem zírala do stropu. Neudělal s tim nikdo nic, nepomohlo nikdy nic, a ze toho rodice zkoušeli… Postupně jsem se naučila byt sama se sebou, lezet, nic nedělat, v hlavě jsem si „prehravala“ filmy, situace, vlastni imaginární svět… kdyz jsem se hodne nudila, cetla jsem si, poslouchala discman… mne se chtelo spat, zivala jsem, ale neslo to. Spravilo se to az s narozením prvního ditete, ktery nonstop jeceloa nespalo. Můj mozek tedy naznal, ze kdyz uz ma nekdy moznost spat, je nutne usnout ihned. Od te doby usínám mnohem lepe. Nesmím to přehnat s kofeinem, nesmím přetáhnout večerku, nesmím pozdě vstávat, nesmím mit líný den… porad je můj spánek bída, ale uz ne tak moc. Nekdo to tak asi ma, nevim… pokoušela bych se to u ditete řešit vsemoznymi způsoby, ale nedesila bych se, kdyby to nešlo.
Syn nespal dobře nikdy, ale to, co se děje v poslední době je stále horší a horší. Toto obdobi začalo loni v září, když se jim změnila učitelka, mají teď moc fajn učitelku, ale hodně změnu prožíval a spaní se zhoršilo. Pak skončil jeho oblíbený podcast, u kterého usínal dost dlouho, vyřešili jsme tak poslední nespavost.
Nejdříve hůř usínal 1-2× za měsíc, teď jsme ve fázi, že nemůže usnout vlastně denně, jde spát ve 21:00 a ještě v jednu chodí po domě. Pokud to vzdám a vezmu si ho do postele, spí do 20 minut. Kdybych si k němu lehla, tak to nepomůže. Pokud by usnul, nemůžu už odejít, protože ho probudí každý šelest, což je taky problém, protože ho probudí i to, když se spláchne WC, jde se po schodech do patra… Včera jsem si jen šeptala s druhým synem a nespavce jsme tím probudili.
Za dobu této fáze nespavosti jsme koupili novou postel, předělali pokoj, zkusili jsme nové pyžamo, povlečení, klapky na oči, od 18:00 bez obrazovek, odpoledne už nemá sladkosti, podporujeme pohyb… Už se ale bojí večer lehnout do postele, že zase neusne.