Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj.
Máme 2m starou holčičku. Od začátku jsem kojila, ale malá byla hodně spavá tak už v porodnici dostávala trochu “doping” v podobě nutrilonu. S minimálním dokrmem jsme pak pokračovali i doma. Postupem času se ale množství UM zvyšovalo. Teď malá prso i odmítá, takže odsávám a začínám mít dost výrazný pocit, že MM samotné jí celou dobu nestačilo - nespí víc jak 30min v kuse přes den, pořád pláče, je neklidná a neuklidní jí nic, než lahvička s UM.
Množství UM co jí dávám momentálně skoro dorovnává množství MM a tak vážně uvažuju o tom, že přejdeme na UM úplně.
V hlavě s tím dost bojuju vzhledem k tlaku, který je na maminky kladený, že kojení je jediná správná cesta a UM je zlo. Na druhou stranu tam vidím i určitá pozitiva (neomezování se v jídle, nakrmit může kdokoliv, apod.)
Přecházely jste na UM už takhle “brzo”? Jak to vaše děti přijaly? Bylo to ve výsledku dobré rozhodnutí? ![]()
Jak jsi přišla na to, že je kojení jediná správná cesta? To co je správné pro jednoho nemusí být pro druhého. Rozhodně nejsou ani první ani poslední a už vůbec ne nejhorší.
UM jsem dokrmovala 5 měsíců. Ale já nikdy nic nedostala a i po hodině kojení byl hlad. Časté přikládání bylo k ničemu, hlad. Pokud máš pocit, že budeme obě spokojenější tak přejdi!
Myslím si ale, že pokud odsavas máš MM dost.
Sama se musíš rozhodnout.
@Anonymní píše: Více
To, že kojení je nej není můj názor, jen mi přijde, že to je všude hrozně propírané. ![]()
Odsávám, protože malá nechce prso a když vidím kolik toho je, tak se ani nedivím, že má furt hlad ![]()
@T4kara píše: Více
No, probírá. Máš prostě možnost volby a co jako? Pro mě bylo taky mnohem příjemnější UM. Všechno si to ale děláme samy.
ty na první pohled poznáš, které dítě je nebo bylo kojené? Jak se narodilo? Já teda ne. Jak si to uděláš tak to budeš mít.
co je komu po tom?
@Anonymní píše: Více
Souhlas, ani já nejsem kojená když už jsme u toho. A troufám si říct, že mě to nijak extra nepoznamenalo
@T4kara píše: Více
Ale prosímtě, hlavní je, aby bylo mimčo spokojené a ne jestli má MM nebo UM
hlavně neřeš co se kde píše nebo kdo co říká. Úplně zbytečně se stresuješ
Všechno se strašně hrotí a přeceňuje
. Předci nemůžeme mít všichni, všechno nejlepší a nejpřirozenější. To by byla hrozná nuda a nebylo by se o čem bavit.
někdo zbožňuje rajčata jiny
.
Přešli jsme na UM v 6 týdnech a nikdy toho nebudu litovat.
Lituji jen toho, že jsem bojovala za kojení a nechala dceru trpět hlady ![]()
Já mám dítko rozené císařem a kojení nám taky moc nešlo, dlouho se rozjizdelo a malý byl hladový. Měla jsem doma i LP, ale nakonec jsem hned po 2 měsících dostala menstruaci a to už byla poslední kapka ![]()
Nicméně jsem to ty dva měsíce zkoušela a v mezicase i odsavala a co bylo navíc, to jsem ještě malému dávala pak už i z lahve, aby měl nějaký zaklad, ale po 2 měsících jsem kojení ukončila. Vybrala kvalitní - za mě nejlepší mléko na trhu - kozí nikoliv kravské a je všechno v pořádku ![]()
Malý byl poprvé nemocný až v 10 měsících, to někde lapil šestou nemoc. Jinak měl pak ještě jednou nějakou rýmičku kolem pul roku ale jinak vše OK - pokud se obavas imunity, přečti si něco o tom kozím mléku a nasad kvalitní probiotika.
Rozhodnutí to bylo rozhodně správné, pokud ti pomůže když to takhle napisu. Protože každé rozhodnutí s nejlepším úmyslem maminky, která chce mít spokojené miminko je správné. To co si o tom myslí ostatní, na to zvysoka. Budete se nervovat obě kvůli “někomu” nebo si budete v klidu žít?
Teď zpětně už to ani nikdo nikdy nekomentoval, když se někdo zeptá jak dlouho byl kojeny, řeknu dva měsíce a hotovo. To je takový momentální dilema a téma a pak už to vlastně není vůbec důležitý. Jen se to hroooozne prožívá.