Přechod z MD na RD, problém

97
7.9.23 10:09

Přechod z MD na RD, problém

Ahojky, mám takový problém a budu moc rada, pokud mi někdo poradí :srdce:.
17.9. mi končí MD. Po MD mám nárok na dovolenou, každopádně jsem si našla, že mohu čerpat jak dovolenou v práci, tak rodicak.
O RD jsem si chtěla zažádat on-line. Systém mi napsal, že mi MD končí 17.9., ale když jsem chtěla zadat RD od 18.9., tak
mi systém napsal, že RD si mužu dat až od 1.10. jelikož bych pobírala MD i RD zároveň. Co je to za hloupost? :zed:
Nejde mi teď o peníze, klidně bych si to dala od 1.10., ale kdo by za mě zbytek zari platil sociální a zdravotní? Navíc co by dělala maminka, která by ti penízky potřebovala?
Děkuji za rady :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
11736
7.9.23 10:18

Rodičovská dovolená a příspěvek jsou dvě odlišné věci.
Po MD si vyber dovolenou a na to navázej rodičovskou dovolenou.
O rodičovský příspěvek si požádej po MD.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5132
7.9.23 10:20

Ahoj, už je to strašně dávno, ale mě dovolenou v práci rovnou proplatili, takže mi skončila mateřská a rovnou jsem přešla na rodičovskou. A to samé při druhé, která rovnou navazovala na tu první po 3 letech. Byla jsem u jednoho zaměstnavatele.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44193
7.9.23 10:21
@VeraPec1 píše:
17.9. mi končí MD. Po MD mám nárok na dovolenou, každopádně jsem si našla, že mohu čerpat jak dovolenou v práci, tak rodicak.
O RD jsem si chtěla zažádat on-line. Systém mi napsal, že mi MD končí 17.9., ale když jsem chtěla zadat RD od 18.9., tak
mi systém napsal, že RD si mužu dat až od 1.10. jelikož bych pobírala MD i RD zároveň. Co je to za hloupost? :zed:
Nejde mi teď o peníze, klidně bych si to dala od 1.10., ale kdo by za mě zbytek zari platil sociální a zdravotní? Navíc co by dělala maminka, která by ti penízky potřebovala?
Děkuji za rady :srdce:

Nelze čerpat PPM ze systému zdravotního pojištění a RP ze systému státní sociální podpory v jednom měsíci. Taky jsem žádala RP až od prvního dalšího měsíce, mezitím jsem u zaměstnavatele nárokovala řádnou dovolenou.

I na RP jsi státní pojištěnec, to je pokryté. Jeden měsíc PPM, další RP.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4072
7.9.23 10:24

Zdravotní se platí vždy na celý měsíc, ne jen některé dny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26857
7.9.23 10:28
@1Pears1 píše:
Nelze čerpat PPM ze systému zdravotního pojištění a RP ze systému státní sociální podpory v jednom měsíci. Taky jsem žádala RP až od prvního dalšího měsíce, mezitím jsem u zaměstnavatele nárokovala řádnou dovolenou.I na RP jsi státní pojištěnec, to je pokryté. Jeden měsíc PPM, další RP.

Kdy se to zmenilo? Ja tehdy mela oboji.
Kdyz nekomu posledni den MD vyjde na 1. v mesici, tak ten mesic nema narok na rod. prispevek? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1977
7.9.23 10:46
@1Pears1 píše:
Nelze čerpat PPM ze systému zdravotního pojištění a RP ze systému státní sociální podpory v jednom měsíci. Taky jsem žádala RP až od prvního dalšího měsíce, mezitím jsem u zaměstnavatele nárokovala řádnou dovolenou.I na RP jsi státní pojištěnec, to je pokryté. Jeden měsíc PPM, další RP.

Lze to, měla jsem to tak letos v červnu. Akorát ti vyplatí na PPM a RP dohromady jen peníze do výše RP.
Takže pokud máš RP třeba 10000 a v tom měsíci už ti přišlo 8000 PPM, dostaneš RP jen 2000. Pokud by ti přišla PPM 16000, tak už nedostaneš RP žádný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35729
7.9.23 10:48

No protože za těch 17 dní PPM budeš mít určitě větší částku než si volis částku rodičovského příspěvku. Když to přesahuje tak ti nic nevyplatí.
Pojištění budeš mít hrazeno celý měsíc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35729
7.9.23 11:36
@cecetka píše:
Kdy se to zmenilo? Ja tehdy mela oboji.
Kdyz nekomu posledni den MD vyjde na 1. v mesici, tak ten mesic nema narok na rod. prispevek? :nevim:

Ano, lze mít oboje. Ale do maximální výšky RP co si zvolí. Takže pokud si zvolí 10tis měsíčně a ve stejném měsíci bude mít ještě PPM tak doplatí jen rozdíl do 10tis. Případně nic pokud je PPM vyšší což si myslím, že je případ zakladatelky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
7.9.23 11:48
@VeraPec1 píše:
Děkuji za rady :srdce:

Není to hloupost, bereš příliš velkou md, převyšuje zvolený rodicak. Pojištění je placeno vždy za celý měsíc, takže nic víc neřeš a dej tam od 1.10.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
97
7.9.23 11:58

Dobře, zvolim si tedy rodičák od 1.10.
Děkuji  :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101611
7.9.23 12:20
@1Pears1 píše:

Lzetocerpat v jeden mesic, ale pouze do vyse toho zvoleneho rodičovského prispevku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
97
7.9.23 12:26

Ještě se chci ujistit. Když dovolenou budu mít do půlky listopadu, můžu příspěvek pobírat už od října, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101611
7.9.23 12:29

@VeraPec1 Ano.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie