Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Od dvou týdnů malá spinká zavinutá v plence a zavinovačce, usíná sama a bez problémů. Ze zavinovačky vyrostla a dokázala si ji sama rozkopnout, tak jsem jí našla větší a zároveň koupila i spací pytel „napotom“. Zkoušela jsem ji nechat spávat v pytli, ale to nějak nechápe, že by měla usnout. Hodinu si hraje s ručičkama, pak chytne hračku a velmi dlouho usíná, takže celkem tak 1,5 hodiny nespí. Jak má volné ruce, tak se nějakým pohybem do hodiny vzbudí a už nedokáže usnout. Když je v plence, usne během chvilky a po probuzení většinou usne bez pomoci sama.
Budu ji tedy ještě nějakou dobu zavinovat (vliv na vývoj to evidentně nemá), ale co potom? Jak u vás vypadal přechod ze zavinutí? Zdá se mi, že když jí nedám najevo nějakým způsobem (muchláček? plenka?), že je čas usnout, bude v postýlce ležet, dokud neusne nudou.
Ahojky, mi začali končit se zavinováním v 5 měsících, spal zabalený v plence a přikrytí peřinkou. Začali jsme tak, že první týden jsme nechávali volnou jednu ručičku, chvilku mu trvalo než to pochopil. A když už spal i s tou jednou ručičkou venku, uvolnili jsme i druhou, celkově to trvalo dva týdny než si zvykl.Dali jsme mu na spaní usínáčka a ted spí s ním
Neboj určitě si zvykne. ![]()
No to je ono, děti na to zvyknou. V mojí porodnici sice zavinovačky měli, ale děti na nich prakticky jen leželi, takže mě ani nenapadlo ho do toho zavinovat - když leží má vzdycky ruce zvednuté. Je fakt, že když se něčeho ze spaní lekne, tak se probudí (ideálně se praští rukama do hlavy), ale hned zase usne. Bude si na to ta tvoje cácorka prostě muset zvyknout, jiná rada není.. (nebo nějaká obr zavinovačka?) ![]()
To o té jedné ručičce si teď vybavuju, že jsem už někde slyšela. Samotnou by mě to nenapadlo, protože když si jednu ručičku vydivočila ven, tak už nikdy neusnula. Předpokládám, že fór usínáčka je, že ho dostane jen když má spát, že? Tak jdu nějakého hledat…
Zavinovala bych dál, jsou i větší swaddle me, my jsme ji měli, pak jsme to jednou vyzkoušeli nechat spát bez zavinovačky ve spacím pytli a klaplo to, ale holt chce bejt ještě zavinutá. Nebála bych se toho ![]()
kacakaca píše:
To o té jedné ručičce si teď vybavuju, že jsem už někde slyšela. Samotnou by mě to nenapadlo, protože když si jednu ručičku vydivočila ven, tak už nikdy neusnula. Předpokládám, že fór usínáčka je, že ho dostane jen když má spát, že? Tak jdu nějakého hledat…
Laskecka píše:
Já to mám s knížky Nejštastnější miminko v okoli od doktora Karpa. Ano přesně usínáčka dávat jen na spaní v postýlce a nechávat ho tam. On sice radil začínat už ve třetím měsíci, ale podle mě to nemusíš nijak uspěchat, pokud s tím bude mít opravdu problém a bude brečet, ještě bych jí nechala, vždyt není kam spěchat
kacakaca píše:
Co je usinacek?
kacakaca píše:
Od dvou týdnů malá spinká zavinutá v plence a zavinovačce, usíná sama a bez problémů. Ze zavinovačky vyrostla a dokázala si ji sama rozkopnout, tak jsem jí našla větší a zároveň koupila i spací pytel „napotom“. Zkoušela jsem ji nechat spávat v pytli, ale to nějak nechápe, že by měla usnout. Hodinu si hraje s ručičkama, pak chytne hračku a velmi dlouho usíná, takže celkem tak 1,5 hodiny nespí. Jak má volné ruce, tak se nějakým pohybem do hodiny vzbudí a už nedokáže usnout. Když je v plence, usne během chvilky a po probuzení většinou usne bez pomoci sama.Budu ji tedy ještě nějakou dobu zavinovat (vliv na vývoj to evidentně nemá), ale co potom? Jak u vás vypadal přechod ze zavinutí? Zdá se mi, že když jí nedám najevo nějakým způsobem (muchláček? plenka?), že je čas usnout, bude v postýlce ležet, dokud neusne nudou.
Co je muchlacek?
Muchláček je taková vylepšená plenka, kterou si mimčo může muchlat k obličeji http://www.srovnanicen.cz/…%A1%C4%8Dek/?….
Usínáček je taky hračka do postýlky, může svítit, hrát a mimčo si ji k sobě přitulí http://www.nejlepsiceny.cz/…sinacek.html.
My prechazeli do spacaku mezi 2. a 3. mesicem. Ale uz nejakou dobu predtim jsem davala „muchlacka“, plinu pres oblicej. Nejmladsi tak usinal skoro do roka.
kacakaca píše:
Muchláček je taková vylepšená plenka, kterou si mimčo může muchlat k obličeji http://www.srovnanicen.cz/…%A1%C4%8Dek/?….Usínáček je taky hračka do postýlky, může svítit, hrát a mimčo si ji k sobě přitulí http://www.nejlepsiceny.cz/…sinacek.html.
A muchlacek-nezadusi se tim?
Jinak k puvodnimu dotazu, prckovi jsme prestali davat zavinovacku, kdyz mu byly dva tydny a nezda se, ze by ji postradal.
ahoj, male jsou 3 tydny, v noci spi v zavinovacce (zkouseli jsme to bez ni - nejde to) a treba ted spi jen prikryta perinkou ![]()
ahoj, male jsou 3 tydny, v noci spi v zavinovacce (zkouseli jsme to bez ni - nejde to) a treba ted spi jen prikryta perinkou ![]()