Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jo, tenisáky, tak tomu doma taky říkáme - my padáme na hubu a ona čilá a chtěla by si hrát
. Když ti usne aspoň v kočárku, to máš napůl vyhráno - jsou děti, co ani tam. Nám pomohlo dodržování rituálu a neustupovat: koupel, pokojit, pohuškat, žádné hraní, pootevřít okno (hluk), pohladit a odejít. Když se probrala, tak nikdy nevytahovat z postýlky (když je v pohodě; když bolí bříško nebo zoubky tak nosíme a nosíme), pohladit, nemluvit (hned začne odpovídat a divočit), dát dudlík a čau. Noční usínání šlo rychleji než to denní (světlo, více hluku), ale to se taky dalo. Nejtěžší bylo nevzdát to třeba po třech dnech, nejsem moc trpělivý člověk a už mě to štvalo nevidět výsledky. Stojí to za to, ta jistota, že nakonec usne a bude v pohodě, žádný řev.
Jo, a spinká zamotaná v plínce, zpočátku ji každý pohyb ručičkou ze spaní budil a v plínce začala okamžitě spát klidně a několik hodin v kuse. Teď, když ji občas nechám ve spacím pytli, tak se párkrát vzbudí, ale už to není taková hrůza, přeci jen už je starší a něco už zažila
.
Kdyby to nešlo, tak vím, že jsou holky, co si nosí kočárek domů a mimčo spinká tam (třeba v šest ráno po kojení). Je jim líp v tom menším prostoru.
Snad se to u vás vyvrbí
.
já dala do postýlky kojo polštář a když byla trochu větší, tak smotanou peřinku do podkovy, aby se tam nemohla moc hýbat. zrušila jsem to až v půl roce. jinak jsme to přes den měli podobné, malá nemusela tak do tří měs. vůbec přes den spát, jen v kočárku. jinak doma třeba jen pětiminutovky. ale zase spala pěkně v noci. pak se to zlomilo, najeli jsme na režim a spí pravidelně i přes den.
doma máme starý kočár pořád, takže jsem dřív ve dne uhuškávala, nebo nosila v Manduce - než usnula, pak jsem vypozorovala časy, kdy bývá nejvíc unavená a teď už ve stejné časy pokládám do postýlky a usne sama.
dej tomu čas, to se poddá…taky jsme hleděla, že ve dne nespí, i lidi kolem, ale pak se to zlomilo.
U nás je to naprosto totéž. My říkáme, že má oči jak baterky ![]()
Malej má 2,5 měsíce a od narození je to velký nespavec. Přes den doma nespí v podstatě vůbec, na pár minut vytuhne po kojení u prsa a když se pohnu nebo si nedej bože dovolím ho přemístit do postýlky, hned se probudí. Taky celkem vytuhne v kočáru, tak na hoďku, někdy i hoďku a půl, ale musím drncat, hlavně nezastavovat. Kočár mám doma, ale tam taky doma nespí.
Tobiášek je hodně hyperaktivní, neustále mává ručičkama, nožičkama, šmrdlá si po obličeji, takže uspávání je horor, hlavně to večerní. Uspávám klidně tři hodiny a on usne až kolem půlnoci, dřív nikdy.
Trochu pomohlo zavinutí, ale i z něho se dostane celkem rychle, nebo když nedostane, tak začne plakat, že chce ven. V tom případě mu ručičky opatrně držím já, aby nešermoval. Bílý šum na něj nefunguje, ale celkem pomáhá dělat šššš,šššš pusou.
Snad se to časem zlepší a najedeme na spací režim, je to hodně náročný, nemluvě o tom, že doma nic neudělám, když nespí.
naše malá v tomhle věku fakt taky přes den nespala…když nepočítám pětiminutovky u prsa atd, nechápala jsem, jak to může vydržet, ale pak se to změnilo. celkem brzy se začala přetáčet (taky je dost aktivní) a to ji unavovalo - být na bříšku - a pak teprve začala přes den spinkat.
Malá přes den taky skoro nespí - kromě projížděk s kočárkem, jak říkáš ty. Usne vždycky jen na chvilku a hned je zase vzhůru a musím ji zabavovat (teda nemusím, chci
). A občas to vzdám a vezmu si ji k sobě na pohovku, to spí třeba půl hodinky, hodinu - podle toho, jestli ji vzbudí pročůraná plínka nebo ne.
Náš 4měsíční Honzík se v noci v pravidelných intervalech hrozně kroutí, rychle otáčí hlavu ze strany na stranu a mává rukama a nohama (zatím se neumí otáčet na bok) a když mu nedám dudlík a nechytnu za ruce, tak se probudí a pak nemůže usnout. Je to stále horší a horší, někdy mám pocit že celou noc ho jenom zklidňuju a dávám dudlík. On je pak ráno vyspalý a já ale padám na čumák. Je to normální? Mám ho nechat se probudit nebo takhle pokračovat?…Skončí to někdy?
.. zapomněla jsem připsat, že hladový není, kojím kolem jedné v noci a pak v pět ráno.
Našemu malýmu jsou teď tři a kousek a poslední dobou dělá úplně to samé, nikdy moc dobře nespal, ale poslední dobou se pořád budí, háže rukama a hlavně strašně mrská hlavičkou ze strany na stranu, přesně jak píšeš. Zkoušela jsem zavinutí, ale to nechce a dudlíka nedudá. Prostě budí sám sebe a někdy začne i brečet, jak by spal a nemůže. Už jsem z toho taky gumová.
Byla jsem s ním u doktorky, ale ta na něm nic nenašla, říkala, že je hypersenzitivní a spát bude vždycky hůř. Možná, jak byly teď ty smogy a inverze, tak měl víc energie a potřeboval ji ventilovat, skoro čtrnáct dní jsme nebyli venku. Co vy, chodíte ven pravidelně?
Jinak pokud má někdo radu, jak dítě při spánku uklidnit bez zavinutí a dudlíka, sem s ní ![]()
Ahoj, ven chodíme (ne v inverzi), malý kouká, a jak chce spát, vždy se to neobejde bez histerického pláče. Jako by spát nesměl. Je hold strašně zvědavý. Dnešní noc byla šílená, je to stále horší. Dnes poprvé ho zkouším uložit ve spacáku. Zavinování nemá smysl, všechno rozkope. Taky zkouším jiný tvar dudlíku, ten původní mu už lehce vyklouzl z pusy. Přes den dřív spal sice krátce, ale usnul bez přemlouvání, teď je i tohle boj. Modlím se, aby z toho vyrostl.
U nás to bylo něco podobného, do dvou a půl měsíce malej doma přes den nespal téměř vůbec, v kočáru jen když se jezdilo. Vydržel vzhůru někdy i 12 hodin a neustále plakal a bylo na něm vidět, že by strašně moc chtěl spát, ale nevěděl, jak na to. Večer se spaním problémy neměl. Nakonec jsme z něj začali dělat housenku i přes den, pořádně jsme ho stahli do zavinovačky, ruce pěkně k tělu a najednou vydržel po obědě spát i čtyři hodiny v kuse a večer zas usnul bez problémů. Horší to bylo, když nám ze zavinovačky začal utíkat, to nastal nekonečný boj, neustále jsme mu museli držet ručičky i nožičky a pak se nám docela osvědčila látková plena, se kterou se vždycky chvilku pral a pak usnul. Teď je Honzíkovi sedm měsíců, přes den už toho moc nenaspí a navíc se začal budit v noci, poslední dobou se budí co hodinu…brečí, kňourá, hází sebou ze strany na stranu ale při tom tak nějak vlastně spí…no je to dřina!!! ![]()
U nás se to trochu zlepšilo, přes den si dá asi 2× hodinu a pak trochu v kočáru, celkem za den dá i tři hodiny, ale zase spí míň v noci. Posledních čtrnáct dní se budil co hodinu a chtěl prso, musela jsem mu nacpat dudlík, i když jsem ho původně nechtěla dávat. Teď s dudlíkem spí mnohem klidněji.
Lenuska - dáváte dudlík? Možná by i vám pomohl. Nikdy jsem nebyla příznivce dudlíků, ale už jsem z toho buzení prostě nemohla, tak si to nevyčítám, vyspíme se oba líp.
Malá (5 měsíců) mi usne jenom v zavinovačce. První měsíc byl utrpení a od té doby zavinuju a zavinuju (hlavně ručičky, aby jimi nešermovala). Pokud jedu ven s kočárkem, tak je to ok. Když byla menší, zmenšovala jsem postranní prostor v kočárku, aby tam byla víc natěsno. Teď v zimě s tím asi nebudeš mít problém, ve fusaku je těsno až až.
Třeba ti to pomůže.
Maminky prosím o radu, malej (půl roku) mi večer usne kolem osmé (uspáváme na míči) jenže vydrží spát jen půl hodinky. Vzbudí se úplně čilej a vydrží vzhůru další dvě hodiny
Poradíte co s tím? Přes den spí hezky (dopoledne hodinu, po obědě hodinu, kolem čtvrté půl hodiny). Dávám mu kaši kolem šesté a v půl osmé nakojím.
@Anie22 píše:
Maminky prosím o radu, malej (půl roku) mi večer usne kolem osmé (uspáváme na míči) jenže vydrží spát jen půl hodinky. Vzbudí se úplně čilej a vydrží vzhůru další dvě hodinyPoradíte co s tím? Přes den spí hezky (dopoledne hodinu, po obědě hodinu, kolem čtvrté půl hodiny). Dávám mu kaši kolem šesté a v půl osmé nakojím.
Půlroční je dost malej na nějaký zajetý režim, syn v tomhle věku chodil spát v půl jedné v noci a spal do desíti. Ale pokud to chceš změnit, doporučila bych posunout dopolední spaní na později, tím pádem se ti posune i po obědě a vynechat úplně tu chrupku kolem čtvrté. Ale jak říkám, v tomhle věku bych se spíš přizpůsobila dítěti, věř mi, srovná se to.
Ahoj maminky, chtěla bych poradit jak na nespavost kojence
Máme 2. měsíční holčičku a doma přes den nám nechce skoro spat, jediná pravděpodobnost že usne, je jít s kočárem ven. Někdy se stane že i to nezabere a malá je vzhuru klidně i 9 hodin v kuse. Večer s uspáváním je to podobné, dá si klidně i 10 mikrospánků cca po 2 minuách a je vyspaná, oči má jak tenisáky a je spokojená. Vždycky to probíhá tak, že usne asi na 2 minuty a začně se hrozně mrskat šermuje rukama, kope nohama, tak to třeba udělá i 15× po sobě. Už si nevím rady, díky za vaše názory.