Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Milé miminačky,
mám takový nepříjemný problém a ač tuším, kde je pes zakopaný, neumím si s tím poradit.
Jde o to, že se mi hrozně špatně spí vedle partnera. Problém ovšem není v tom, že by chrápal jako když řeže motorovka, on jen funí nebo prostě dost nahlas dýchá. Lehne, usne a začne funět. Mlaskání nepomáhá, špunty do uší pomůžou, ale s těmi se také dobře nespí - navíc to není zdravé na uši.
Chodívám spát dříve, abych usla první. Jenže v noci se stejně probudím a pak nemůžu zabrat, nebo sebou hážu a budím se tak 10× za noc, spím neklidně a už mi z toho trochu „hrabe“
.
Když jsem měla těhu nevolnosti a byla jsem celá taková trochu cíťa, přítel se odstěhoval do obýváku na gauč a hned se mi spalo božsky.
Já jsem celý život zvyklá spát v místnosti sama, neusnu ani při hudbě, v životě jsem neusla při TV. Prostě potřebuji ke spánku ticho. Jenže jak to zařídit, když nemáme možnost mít oddělené ložnice? Nemůžu přítele vystěhovat na gauč na trvalo a samotné mi to nepomůže - máme obývák směrem na rušnou silnici
.
Už jsem dost zoufalá, protože jako řešení už mě napadají jen prášky na spaní nebo spaní obden
, což tedy není vono. ![]()
Tuším, že jsem asi mírně neurotická, mám problém se asi natolik uvolnit, abych spala jako dřevo. Večer jsem normálně unavená, přes den nespím, ale stejně je ten spánek o ničem.
Nevěděly byste kudy do toho? ![]()
bude to už hodně o psychice…tak, co kdyby přítel teď spával v obýváku a pak sem tam přišel místo do obýváku do ložnice, ale nesměl by Ti to říct a až by jsi spala?
zkusila bych to
Příspěvek upraven 26.10.11 v 14:21
honeymoney píše:
Milé miminačky,
mám takový nepříjemný problém a ač tuším, kde je pes zakopaný, neumím si s tím poradit.
Jde o to, že se mi hrozně špatně spí vedle partnera. Problém ovšem není v tom, že by chrápal jako když řeže motorovka, on jen funí nebo prostě dost nahlas dýchá. Lehne, usne a začne funět. Mlaskání nepomáhá, špunty do uší pomůžou, ale s těmi se také dobře nespí - navíc to není zdravé na uši.
Chodívám spát dříve, abych usla první. Jenže v noci se stejně probudím a pak nemůžu zabrat, nebo sebou hážu a budím se tak 10× za noc, spím neklidně a už mi z toho trochu „hrabe“.
Když jsem měla těhu nevolnosti a byla jsem celá taková trochu cíťa, přítel se odstěhoval do obýváku na gauč a hned se mi spalo božsky.
Já jsem celý život zvyklá spát v místnosti sama, neusnu ani při hudbě, v životě jsem neusla při TV. Prostě potřebuji ke spánku ticho. Jenže jak to zařídit, když nemáme možnost mít oddělené ložnice? Nemůžu přítele vystěhovat na gauč na trvalo a samotné mi to nepomůže - máme obývák směrem na rušnou silnici.
Už jsem dost zoufalá, protože jako řešení už mě napadají jen prášky na spaní nebo spaní obden, což tedy není vono.
Tuším, že jsem asi mírně neurotická, mám problém se asi natolik uvolnit, abych spala jako dřevo. Večer jsem normálně unavená, přes den nespím, ale stejně je ten spánek o ničem.
Nevěděly byste kudy do toho?
mám to stejně…dneska jsem se už třetí noc stěhovala do obýváku
a dvojčata jsem odstěhovala do jejich pokoje v půl roce, páč jsem neuměla spát ani vedle dětí…vydávají ze spaní zvuky a cestujou po stýlkách a to se prostě nedá… ![]()
dobře na tohle zabírá odvar z levandule…ale to teď v těhotenství nemůžu! působí dobře na nervy, takže člověk je uklidněnej, vysmátej a dobře spí! pila jsme to, když jsem třeba byla streslá z práce a celý noci jsem s bušícím srdcem čučela do tmy!! ![]()
Jj, ja mam to iste… mam lahky spanok a manzel velmi hlasno dycha (este k tomu obcas chrape), az mi to lezie na nervy… Povedala som mu, ze mi to vadi, chudak sa dost snazi, vzdy zaspava otoceny chrbtom ku mne, lenze v noci sa prevaluje, tak skonci na uplne inej strane. Viem, ze spunty nie su zdrave, ale bez nich by som sa zobudila. Ked idem spat, tak si ich dam a spim v podstate az do rana - u mna funguje toto… A co sa tyka spania v obyvacke, tak to bolo zamietnute ![]()
ahoj, jsem to samé. Potřebuju k usnutí absolutní ticho, jinak nezaberu
Občas pomůže sklenička vína, ale pít každý bohužel nejde. Nemůžeš se přestěhovat ty do obýváku?
Tak pokud to nemá manžel fyziologicky dané např. že má nadváhu, chronickou rýmu, alergii a nebo zúženou nosní přepážku, tak docela pomáhají náplasti, které jako by roztahují nos a pomáhají volněji dýchat, používala jsem, když jsem měla nateklé sliznice nosu (a kupovala snad ve zdravotních potřebách)- mně se spí tak blbě, že když si chrupnu, tak mě to vzbudí:-( další věc, co pomáhá, jsou polštářky naplněné bylinkami - nevím jestli je partner zvyklý na takové ty malé polštáře, ale dělají se asi v různých velikostech…ale u nich pozor, chce to asi raději opravdu bylinkové, ne takové ty vonné, co do nich někdo nalil olejíček. Další věc, kterou bych vyzkoušela, je zvlhčovač bzduchu…pro začátek možná stačí i nějaká mistička s vodou na topení. A pokud nic z toho nepomůže, pak doporučuji poslat manžu na ORL, kde se podívají na zoubek tomu funění:-D Držím palce a přeju hodně štěstí ![]()
Ahoj, zrušte obývák a zařiďte si dvě ložnice. Spát se musí! Dál bych doporučila zvukotěsná okna a dveře a kvalitní postel. Hodně mně taky pomáhá, když je úplná tma - žaluzie a ještě černé závěsy.
A teď v zimě bych nejraději zavedla povinný zimní spánek ![]()
No to jsem snad psala já
. Taky mi vadí hlasité dýchání, jediný dva lidi, co uměli spát potichu, byla moje ségra a kamarádka na intru ve čtvrťáku. Jinak vždy někdo funí. Já teda od 14 let spím s ucpávkama, dýl jak 20 let. Mimčo slyším, až když kňourá víc. Jen takový to pomlaskávání neslyším.
Jsem šťastná jak blecha,že tyhle problémy nemám. Ale měla je moje tchýně a každý večer pila čaj na spaní z meduňky a třezalky a nebo si ho kupovala v lékárně.Ale aby účinkovla,tak se musí pít každý den…tedy večer aby hladina bylinek byla pořád na stejné úrovni.Jsme zdr. sestra a vím,že i moje kolegyně mají porouchnaý spánek…a některé si kupovali tablety na spaní ale jen na bylinkové bázi - žádná chemie. ![]()
No holky já mám doma to samé!Muj partner zdědil chrápání po své matce a je to fakt síla, jsme spolu 3 roky a nebýt noční nespavosti tvoříme dokonalý pár, ale tohle je fakt zabíječ vztahů!V noci si jdem lehnout jako zamilovaný pár a sotva usne začnu ho nenávidět, mlaskám - což pomůže na 3vteřiny..vrtím se - stejná reakce..a když ho nedejbože fakt vzbudím akorát se v noci pohádáme stylem jako - co jsem zase udělal?!!Kolikrát jsem sebrala matraci a šla spát vedle ale ono to JE SLYŠET I VEDLE!!
Chudák to o sobě ví a snaží se spát na boku ale stejně to dopadne stejně, taky ho to ráno mrzí ale v noci s tím prostě asi nic neuděláme..Dnes jsem si opět šla koupit špunty do uší ale to se taky nedá s tím věčně, po čase z toho bolí uši.Zkoušeli jsme bylinné polštářky,kapky a řeknu Vám ten smrad mě v noci čpěl do nosu jak žíravina a miláček spokojeně pochrupkával
já už fakt nevím.Ještě jsem dělala to že jsem ho v noci jakoby náhodně kopla nohou a když se vzbudil dělala jsem že spím že to jako bylo ze spaní
pak nemohl ani nadávat
ale stejně to pak prasklo no prostě zoufalost největší!!! ![]()
Nevím, pokud někoho trápí chrápání a funění a snaží se to řešit tím, že se za to omlouvá, ale aktivně neřeší, pak
Jinak řešení a spolehlivé je v laserové operaci měkkého patra. Ceníky všemožných lékařů zde: ceník
Nebo existují poradny, kde řeší chrápání…
Ještě ze základní školy mám spolužáky, o kterých vám, že vydělávají 12.000Kč měsíčně a mají mobil za 20.000Kč - což mi nikdo nevysvětlí, ale kdyby chrápali, tak s tím budou opruzovat okolí dál, ale 5000Kč nedají…
Madla82 píše:
Nevím, pokud někoho trápí chrápání a funění a snaží se to řešit tím, že se za to omlouvá, ale aktivně neřeší, pakJinak řešení a spolehlivé je v laserové operaci měkkého patra. Ceníky všemožných lékařů zde: ceník
Nebo existují poradny, kde řeší chrápání…Ještě ze základní školy mám spolužáky, o kterých vám, že vydělávají 12.000Kč měsíčně a mají mobil za 20.000Kč - což mi nikdo nevysvětlí, ale kdyby chrápali, tak s tím budou opruzovat okolí dál, ale 5000Kč nedají…
Madla82 píše:
Nevím, pokud někoho trápí chrápání a funění a snaží se to řešit tím, že se za to omlouvá, ale aktivně neřeší, pakJinak řešení a spolehlivé je v laserové operaci měkkého patra. Ceníky všemožných lékařů zde: ceník
Nebo existují poradny, kde řeší chrápání…Ještě ze základní školy mám spolužáky, o kterých vám, že vydělávají 12.000Kč měsíčně a mají mobil za 20.000Kč - což mi nikdo nevysvětlí, ale kdyby chrápali, tak s tím budou opruzovat okolí dál, ale 5000Kč nedají…
já o tomhle četla pár zkušeností lidí, co na tom byli i dvakrát a neomohlo? kdo mi zaručí, že to pomůže? kdyby jo…manžel by byl ochoten na to jít!!!
![]()
U dvou známých lidí pomohlo..přítel sestry, když spal, tak to znělo jako když řeže motorová pila…měl k tomu i spánkovou apnoe…každopádně, sestra v té době žila v německu a v nemocnici, kde pracovala, měli i spánkovou laboratoř - ty jsou dnes ale i v ČR, vím že 100% je v Praze a v Brně - tam její přítel šel na jednu noc spát, celý spánek mu monitorovali - což možná není třeba…ale problém byl u něj ve zúžené nosní přepážce (nevím jak je to přesně česky) a právě když se podíváš do krku, tak je tam krční čípek, ten byl u něj jako by prověšený a kolem měl volnou kůži, ta ve spánku rezonovala a způsobovala chrápání. Při celkem dvou zákrocích mu toto upravili laserem a nemusel už ani na úpravu nosu, kterou mu hrozili. Věřím tomu, že chrápání má i více příčin než jen úzký průchod nosem a nebo uvolněné či zbytnělé měkké patro, ale když se mrkneš na stránky, které jsem dávala dřív a nebo když si zajde na konzultaci, myslím, že mu poradí.
A teď jsem ještě konzultovala s tetou, která má také tuto operaci za sebou, ale klasicky - skalpelem v celkové anestezii - prý teda hojení nic moc, jako horší angína, ale pomáhala jí zmrzlina a nechrápe.