Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den,možná je už tento problém někde řešen,ale nemám čas číst všechny příspěvky.Malé je 8 měsíců, docela odmala špatně spí,často se budí.Momentálně minimálně třikrát,v horším případě i pětkrát,šestkrát.Ze začátku jsem pokaždé vždy kojila,to jsem změnila na pití z lahve-čaj,voda.Malá si cucne a spí.Během noci ji ale min.jednou nakojím,pak nad ránem.Chtěla bych cucání z lahve odbourat,myslím si totiž,že je to zlozvyk.Jenže když ona tak děsně řve,že to nevydržím a dám ji opět cucnout.Máte nějakou lepší radu,než nechat řvát?Chodí spát kolem půl sedmé a vstává v šest,někdy i v půl šesté…Pak už neusne,i když je evidentně unavená.Natahovat ji spaní na později,aby se později budila je dost o nervy,protože už kolem půl šesté,šesté večer je unavená a protivná.Díky za radu
!
a co dudlik? Já mám sice bezdudlikový dítko, ale pro klid vás obou.. K maturitě s ním nepůjde ![]()
Díky,dudlík bohužel odmala odmítá,nyní ho bere jako hračku. ![]()
bedrunec píše:
Díky,dudlík bohužel odmala odmítá,nyní ho bere jako hračku.
tak pár loků vody jí neublíží, aspoň má dost tekutin. Ale věřím, že je to o nervy.
TAkže dudlík u nás bohužel nehrozí.No a ještě k tomu spaní…malá chodila tak kolem páté spát tak na půl hodky a pak normál usla kolem sedmé.Ted už třikrát usla a spala dále…čekala jsem,až se vzbudí a pak povečeřela-nakojila jsem ji.Nevím,jestli ji mám to spaní v pět zruškit a vydržet až do sedmi,nebo nechat jít spát,když je kolem páté marná a pak čekat,až se vzbudí a nakrmit…jenže co pak s mytím a převlíkáním? ![]()
bedrunec píše:
TAkže dudlík u nás bohužel nehrozí.No a ještě k tomu spaní…malá chodila tak kolem páté spát tak na půl hodky a pak normál usla kolem sedmé.Ted už třikrát usla a spala dále…čekala jsem,až se vzbudí a pak povečeřela-nakojila jsem ji.Nevím,jestli ji mám to spaní v pět zruškit a vydržet až do sedmi,nebo nechat jít spát,když je kolem páté marná a pak čekat,až se vzbudí a nakrmit…jenže co pak s mytím a převlíkáním?
násilím vzhůru bych nedržela. Pak bude zbytečně protivná. naše půlroční chodí do postýlky kolem 8. Když někdy usne třeba v půl 8 na zemi nebo se mnou na posteli tak jí nechám, probudí se třeba kolem devátý, tak jen v tichosti nakrmim, oblíknu a šup do postýlky. A nestane se mi, že by neusnula. Koupací rituál nemáme, koupu jí po ránu když se pokadí. Zatím se mi přes den nezamaže,tak to nepotřebuje ![]()
Náš malej má taky 8m a spí dvakrát denně - dopo cca 2 hodiny a hodinu odpoledne ne však později než do čtyř. Večer chodíme spát po sedmé, v noci se budí jednou, max. dvakrát. Já bych zkusila zrušit spaní v pět a vydržet do těch sedmi.
No,je to složité,chtěla bych pro ni nějaký režim,na druhou stranu jí vyhovět,když je unavená, protože když je marná,tak zabere nošení na rukách,ale to jí nechci zvykat. Zkoušeli jsme to tak i tak,někdy vydrží,někdy nevydrží,tak možná to je řešení,přizpůsobit se malé a dělat to,jak to v ten den bude potžeba.
malej ma 8 mesícu dyž sem ho kojila budil se 5 i 6 za noc o d 4 měsícu ma flašu budí se jednou.Ted se mě stalo že nplkala tak sem mu nedala mlíko a pak ho chtěl až v 6 a pak nespal.Jenže tedka se mě budí ve 4 dam mliko a spí do pul osme.Přws den spí dopoledne pil hodiny a odpol 2 A dudel mame
zkus to s tou vodou pochovat položit tak sem to dělala já a ma oblíbenej plštař na usínaní musi ho držet a tulit se k nemu
![]()
Bedru a jaký má režim spánku a jídle během dne?
syn je o měsíc starší a chodí spát podobně jako tvoje dcera, napíšu jak to máme my:
ráno kojo v5 - 5:30 (většinou budíček) někdy usne do 7
sváča v 8
spánek asi od 9(30 minut)
oběd 11:30
dle probuzení jdem spát ve 12:30 nebo 13 :30
svačina 15:00
spánek max do 15:00(14:00)
a v 17:30 koupání, kaše, kojení a v 18:30 - 19:00 usíná
ahoj, já tak malá dávám napít vodu a i když se nebudí tak než jdu spát tak jí dám cucnout, já se taky v noci musím napít ale takle často to je fakt moc, bych jí pohladila a šla, at si je jistá že tam někde jsi, a dala jí napít jen jednou během noci, ona si možná uvědomí že z toho moc nekápne a nebude tak vyvádět, s tím dudlíkem škoda, já toho závisláka moc nemusím ale je to lepší než pláč a buzení a jak tu někdo psal, není to navěky, tak hodně zdaru
Ahoja. Já taky moc neporadím, spíš se tu snažím něco vyčíst. Co já bych za to dala, kdyby se malej budil „jen“ 4× za noc
Malému bude 11 měsíců a poslední 2 měsíce se budíme i po půl hodinách
Dopo spí tak 1,5 hodiny. Odpo cca taky a večer chodí spát po 20 hodině. Spí max. 2-3 hodiny v kuse a pak už jede masakr
Když mi spí 1,5 hodiny v kuse, tak jsem děsně happy. Akorát ze mě už je skoro mrtvolka, páč se vůbec nevyspím
Zoubky nám vylezly teprve před 2 týdny, dva spodní. Takže tím to není. Vždy se v postýlce začne mlít a kňourat. Z kňourání přechází do řevu, když nepřijdu s flaškou. Většinou má očička zavřený. Ale když ho nechám dojít do ječení, tak se úplně probere a pak je problém, aby zabral. Dám mu vždy cucnout mlíčka a on chrupká dál. Dudlíček nezabírá. Čajík ani šťáva taky ne. Už nevím co s ním
Na to, abych ho nechala celou noc ječet nemám sílu a navíc si říkám, co sousedi
Tak alespoň vidíš, že jsou na to jiní i hůř ![]()