Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Vždyť to jak se budou jmenovat děti vypisuješ do žádosti před svatbou ty ne??? Moje ségra si taky nechala variantu po manželovi a holčička bude taky stejně jako ségra.....
Já jsem četla nějaký článek, což teď nejsem schopna dohledat, že v dnešní době se nemusí přechylovat žádné příjmení - žena může nosit příjmení v mužské podobě. Ve svém okolí příklad asi žádný nemám, vím jen o dětech celebrit, holčičkách, které nosí mužské příjmení, přestože končí normálně na souhlásku.
Ptali jste se na matrice? Tam bych se poradila jako první.
Anonymní píše:
Dobrý den, ráda bych se zeptala maminek, které mají podobnou zkušenost.
V roce 2005 jsme byli s manželem oddání, manžel je původem z ciziny, jeho jméno (končící na -i) jsem si nechala v nezměněné podobě, tedy mužské. Ted jsem těhotná, pokud se narodí holčička (pohlaví znát nechceme dopředu), má se dle oddacího listu jmenovat -á. Zde v diskuzích jsem se dočetla, že pokud přijmení končí na samohlásku, přechylovat se nemusí. Jsme z toho velmi rozladěni, nechceme, aby se holčička jmenovala jinak než my. O změnu jde samozřejmě požádat, ale až po porodu, jde nám o princip. Dítě by se mělo jmenovat po rodičích od narození. Máte s tím prosím někdo zkušenost? je možné, že nám tehdy matrikářka udělala v oddacím listě chybu? v zákoně o matrikách jsem odpověď nenašla. Předem děkuji
Ahoj. A když jste se brali, tak jste tohle nikam nevypisovali? Zkušenosti nemám, jen se pamatuju, že během obřadu oddávající říkal, že jsme se dohodli na příjmení … a … a přesně tak to bylo i v oddacím listě (i u dětí). Pokud nesouhlasíte s tím, co máte v oddacím listě napsané, tak bych zašla na matriku (nebo kde se to vyřizuje) a zeptala se tam, jestli je možné to změnit, jestli to třeba není překlep, protože je to dost možné. Až se miminko narodí, budete v porodnici předkládat oddací list, a to právě proto, že PODLE NĚJ dostane dítě příjmení.
matně si pamatuju, že nám dala cosi podepsat, že se holčička musí jmenovat -á, jinak si nemůžu nechat manželovo přijmení já. Je to šest let a moc jsme to tehdy neřešili, děti jsme ještě neplánovali. Prostě se nemůžu dopátrat na netu tehdejšího platnýho právního předpisu, jestli matrikářka udělala chybu nebo ne.. Tak zkouším zde. Jinak taky z okolí znám rodiny, které s tím problém nemají. mně ted zajímá ten NÁŠ PŘÍPAD a jak ho řešit:)
hkac, právě proto to tak řeším, protože co je psáno, je dáno… ![]()
Anonymní píše:
matně si pamatuju, že nám dala cosi podepsat, že se holčička musí jmenovat -á, jinak si nemůžu nechat manželovo přijmení já. Je to šest let a moc jsme to tehdy neřešili, děti jsme ještě neplánovali. Prostě se nemůžu dopátrat na netu tehdejšího platnýho právního předpisu, jestli matrikářka udělala chybu nebo ne.. Tak zkouším zde. Jinak taky z okolí znám rodiny, které s tím problém nemají. mně ted zajímá ten NÁŠ PŘÍPAD a jak ho řešit:)
Já bych teda zašla na matriku (to jsou ti nejpovolanější), protože pokud máte v oddacím listě u příjmení dítěte koncovku „á“, tak takové příjmení bude mít holčička zapsané v rodném listě. Bohužel, i kdyby to byla jasná chyba, tak se to tam přesně opíše. Mojí kamarádce podobně změnili příjmení (právě hned při narození) jen proto, že se matrikářce nezdál pravopis
.
aha, tak tenkrát to třeba ještě nešlo. Ségra se vdávala vloni
Takže neporadím teda, bohužel.
hkac, kdyby matrikářka udělala chybu, bránila bych se ve správním řízení ![]()
Jani2006, na matriku jsem volala, řekla mi, že holčička musí mít „počeštěný“ příjmení, ale mluvila o tom jen v obecné rovině, zdálo se mi, že o tom moc neví. Zkuším se zeptat ještě tady v právní poradně:)
Zeptala bych se výš, např. na matrice na krajském úřadu, jsou nadřízeným orgánem a většinou také víc ví.
Kamarádce radili změnit dítěti národnost. Prý jakmile bude mít jinou národnost bude moc mít příjmení bez -ová.
my když jsme byli na matrice před rokem a zapisovali tam jména pro ještě nenarozený mimčo, u holčičky jsme mohli normálně napsat nepřechýlený příjmení, přítel je ital, jméno končí na -o. Myslím, že to co si psala do oddacího listu před x lety už teď platit nebude. ![]()
Dobrý den, ráda bych se zeptala maminek, které mají podobnou zkušenost.
V roce 2005 jsme byli s manželem oddání, manžel je původem z ciziny, jeho jméno (končící na -i) jsem si nechala v nezměněné podobě, tedy mužské. Ted jsem těhotná, pokud se narodí holčička (pohlaví znát nechceme dopředu), má se dle oddacího listu jmenovat -á. Zde v diskuzích jsem se dočetla, že pokud přijmení končí na samohlásku, přechylovat se nemusí. Jsme z toho velmi rozladěni, nechceme, aby se holčička jmenovala jinak než my. O změnu jde samozřejmě požádat, ale až po porodu, jde nám o princip. Dítě by se mělo jmenovat po rodičích od narození. Máte s tím prosím někdo zkušenost? je možné, že nám tehdy matrikářka udělala v oddacím listě chybu? v zákoně o matrikách jsem odpověď nenašla. Předem děkuji